Tujina

Kemičnega Alija čaka smrt

Bagdad, 24. 06. 2007 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Iraku so zaradi pobojev Kurdov na smrt obsodili tri nekdanje visoke politike, med njimi tudi Kemičnega Alija.

Kemičnega Alija, ki je načrtoval poboje Kurdov, so obsodili na smrt
Kemičnega Alija, ki je načrtoval poboje Kurdov, so obsodili na smrt FOTO: Reuters
Med operacijo Anfal so več tisoč vasi označili za prepovedana območja ter prebivalcem ukazali, naj jih zapustijo. Na tisoče ljudi je bilo takrat izgnanih, več kot 180 tisoč pa ubitih. Vojska je številne vasi zbombardirala, na 3000 vasi pa so z letal spustili tudi živčni plin in strupeni iperit.

Pred posebnim iraškim sodiščem se je končalo sojenje obtoženim za poboje kurdskega prebivalstva v 80. letih prejšnjega stoletja. Med šesterico, ki se je zagovarjala zaradi primera Anfal, je tudi bratranec nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, Ali Hanas Al Madžid, bolj znan kot Kemični Ali.

Prav on je načrtoval operacijo, v katerih so s kemičnim orožjem čistili kurdske vasi in ki je po trditvah tožilstva zahtevala življenja 180 tisoč ljudi. Med sojenjem je priznal, da je vojakom naročil, naj pobijejo vse Kurde, ki ne bodo ubogali ukazov in zapustili svojih vasi. Te so bile namreč označene za prepovedana območja, zato so jih zbombardirali in porušili. Trdil pa je, da uporabe kemičnega orožja ni nikoli odobril.

Stol Sadama Huseina, ki so mu prav tako sodili zaradi primera Anfal, je po izvršitvi smrtne kazni ostal prazen
Stol Sadama Huseina, ki so mu prav tako sodili zaradi primera Anfal, je po izvršitvi smrtne kazni ostal prazen FOTO: Reuters

Kemičnega Alija so obsodili na smrtno kazen. Isto kazen so določili še dvema njegovima soobsojencema, ki sta bila med operacijo Anfal leta 1987 vojaška povelnika. Eden od njiju, Sultan Hašim, je pozneje postal obrambni minister. "Nič novega ne bom povedal. Nedolžen sem," je dejal, preden so ga varnostniki odpeljali iz sodne dvorane. Z besedami: "Branili smo Irak. Nismo kriminalci," pa je branje sodbe prekinil Husein Rašid, ki ga prav tako čaka smrt na vešalih. Dva obsojenca bosta do konca življenja za zapahi, enega pa so zaradi pomanjkanja dokazov oprostili.

Zaradi Anfala so sodili tudi Sadamu Huseinu. Priče v primeru so povedale, da so v kurdskih vaseh po letalskem napadu s kemičnim orožjem umirale cele družine. Obramba pa je trdila, da so bili napadi na civilno prebivalstvo "zakonito vojaško sredstvo" v boju proti iraškim Kurdom, ki so se proti sunitski iraški vladi v času vojne med Irakom in Iranom borili na strani iranskih šiitov.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nintendo64@email.si
25. 06. 2007 03.42
S tako državo, kot je Irak, ne moreš delati v rokavicah. Trda roka ali pa se koljejo med sabo. Husein je uspel, sicer na grd način, da so se pomirili med sabo in da so ljudje živeli v miru. Zdaj se pa lahko nadejamo nekaj desetletne državljanske vojne, ker so spustili duha iz steklenice.
true.future
24. 06. 2007 17.52
VSE IRAŠKE NEKDANJE VODITELJE BI BILO TREBA NEMUDOMA USMRTIT!!!! KR za to kar so naredil kurdom in vsem ostalim nedolžnim ljudem, ni opravičila!!!!
damirg@email.si
24. 06. 2007 15.48
je kdo ze omenil, da so kemicno orozje dobili od americanov, ki so bili tudi glavni dobavitelj orozja iraku med iransko-irasko vojno?
jrainer@siol.net
24. 06. 2007 13.49
Če bi mu sodili turki, bi dobil medaljo za hrabrosti.