Tujina

Kdo je za razdelitev Kosova?

Priština, 13. 08. 2007 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavnik EU v pogajalski trojki za Kosovo Wolfgang Ischinger je poudaril, da ni predlagal razdelitve.

Trojka je predstavnike Beograda in Prištine povabila na ločena srečanja, ki bodo 29. in 30. avgusta na Dunaju.
Trojka je predstavnike Beograda in Prištine povabila na ločena srečanja, ki bodo 29. in 30. avgusta na Dunaju. FOTO: Reuters

Wolfgang Ischinger je za prištinski časnik Zeri pojasnil, da so novinarji v nedeljo napačno interpretirali njegovo izjavo, da bi se trojka strinjala z razdelitvijo Kosova, če bi oni tako želeli. Trojka je medtem predstavnike Beograda in Prištine povabila na ločena srečanja, ki bodo 29. in 30. avgusta na Dunaju.

Na vprašanje, ali bi morebiti razpravljali tudi o delitvi Kosova, če bi katera od strani to predlagala, je predstavnik EU v trojki povedal, da Priština in Beograd ne bosta razpravljala o vprašanju, o katerem še ni bilo doseženo soglasje.

Ischinger je sicer v pogovoru za časnik Zeri še povedal, "da trojka ne bo predlagala nobene specifične možnosti za rešitev vprašanja Kosova, še posebno pa ne delitve", saj v skladu z resolucijo ZN in načeli kontaktne skupine to ni v njihovi pristojnosti. Da trojka ne bo predstavila nobenega načrta za rešitev vprašanja prihodnjega statusa Kosova, so predstavniki trojke poudarili že v Beogradu in Prištini pretekli konec tedna, saj predloge pričakujejo od strani v sporu.

Tudi Albert Rohan, namestnik posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, je poudaril, da o delitvi Kosova ne bodo razpravljali. Pri tem je opozoril na načela trojke, ki "popolnoma jasno in brez nesporazumov" zavračajo delitev Kosova, in dodal, da tudi srbske in kosovske oblasti delitev Kosova zavračajo.

Kot je še poudaril, bi bila delitev "škodljiva", saj živi na severu Kosova, ki je po njegovih besedah pod de facto nadzorom Beograda, le polovica kosovskih Srbov, za ostale pa takšna rešitev ne bi "nič prinesla".

Odločitev bo morala pasti do 10. decembra

Pogajalska trojka za Kosovo, ki jo poleg evropskega predstavnika sestavljata še predstavnik ZDA in Rusije, je medtem po pogovorih s predstavniki obeh strani slednje povabila na ločena srečanja konec avgusta na Dunaju.

Trojka se je sicer že na začetku svojega mandata po prvih pogovorih z vsemi stranmi znašla v slepi ulici. Vodje kosovskih Albancev so jim dale namreč jasno vedeti, da se o zahtevani neodvisnosti pokrajine ne nameravajo več pogajati. Podobno neomajno je pri svojem stališču vztrajal srbski državni vrh, za katerega odcepitev Kosova ne pride v poštev. Trojka je med obiskom v Prištini v nedeljo ponovila, da bo iskala kompromis. Končno poročilo naj bi generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu predstavila do 10. decembra.

Kosova pa bodo morali biti še nekaj časa potrpežljivi in pripravljeni popustiti.
Kosova pa bodo morali biti še nekaj časa potrpežljivi in pripravljeni popustiti. FOTO: Reuters

Po 10. decembru se bodo morale ZDA in EU odločiti ali bodo upravo Kosova prenesle z ZN na EU ali bodo podprle neodvisnost Kosova brez resolucije VS ZN, v današnji izdaji poudarja Britanski časnik Financial Times. Kot ugotavlja časnik, se bosta morala Washington in Bruselj maksimalno potruditi, da bodo glede tega ostali na istem bregu, prebivalci Kosova pa bodo morali biti še nekaj časa potrpežljivi in pripravljeni popustiti, tako kot to poletje.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.