Tujina

Kdo je v Guantanamu?

Washington, 20. 04. 2006 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriško obrambno ministrstvo je objavilo seznam osumljencev terorizma, ki jih zadržujejo v zaporu Guantanamo.

Pentagon je popustil šele po odločitvi sodišča in kljub nestrinjanju objavil seznam imen ujetnikov
Pentagon je popustil šele po odločitvi sodišča in kljub nestrinjanju objavil seznam imen ujetnikov FOTO: Reuters

Pentagon je danes objavil seznam 558 imen oseb, zaprtih v Guantanamu na Kubi, ki jih sumijo terorizma. Na seznamu so le tisti zaporniki, ki so jih ameriške oblasti že zaslišale.

Ameriško obrambno ministrstvo je objavilo 11 strani dolg seznam na svoji spletni strani, kar je bil odgovor na tožbo tiskovne agencije Associated Press na osnovi zakona o svobodnem pristopu do informacij.

Ravnanje z ujetniki v Guantanamu že leta razburja človekoljubne organizacije
Ravnanje z ujetniki v Guantanamu že leta razburja človekoljubne organizacije FOTO: Reuters

Največje število ujetnikov, kar 132, jih prihaja iz Savdske Arabije, 125 jih je iz Afganistana, 107 iz Jemna med ostalimi pa je tudi en državljan Bosne in Hercegovine. Ujetniki prihajajo iz 41 držav.

Doslej le 10 obtožnic

Od januarja leta 2001, ko so ameriške oblasti v vojaški akciji v Afganistanu zajele večino domnevnih skrajnežev, do danes so v Guantanamu obtožili le deset oseb. Niti ena oseba pa še ni bila obsojena. Večino ujetnikov ameriške oblasti sumijo sodelovanja z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida ali z afganistanskimi talibani.

Status ujetnikov je še vedno nedorečen, saj jih Pentagon ne tretira kot vojne ujetnike, temveč kot »sovražne bojevnike«, ter se tako izogiba določilom ženevske konvencije, ki natančno ureja pravice vojnih ujetnikov. 

Zaporniki v Guantanamu
Zaporniki v Guantanamu FOTO: Reuters

ZN zahteva zaprtje 

Različne človekoljubne organizacije, ki preiskujejo primere kršenja človekovih pravic, so že večkrat opozorile na problem ujetnikov v Guantanamu. Najbolj glasna je pri tem organizacija Amnesty International (AI), ki v svojih poročilih redno opozarja na nedopustno ravnanje ameriških oblasti v Guantanamu, kjer brez pravne osnove in kakršnih koli pravic že več let zadržujejo ljudi. Ob tem je AI večkrat opozorila tudi na sum mučenja ujetnikov. Inšpektorji Združenih narodov za človekove pravice so med drugim zahtevali zaprtje spornega zapora. 

Od začetka leta 2001 do danes ZDA še nikoli niso objavile imen in narodne pripadnosti ljudi, ki se nahajajo v Guantanamu. Pentagon se je vsa leta boril proti objavi kakršnih koli informacij o ujetnikih, medijem in preiskovalcem pa so strogo prepovedovali snemanje in slikanje notranjosti zaporov ali pogovorov z ujetniki, zaradi, kot so zatrjevali, varnostnih razlogov.

Sodišče: Informacije so javne

V začetku letošnjega marca je Pentagon v skladu z odločbo sodišča objavil več kot 5.000 strani dokumentov z zaslišanj ujetnikov v Guantanamu, iz katerih je bilo mogoče identificirati več sto zapornikov. Associated Press je namreč tožil Pentagon, sodišče pa je ugotovilo, da so to informacije javnega značaja in da ni razlogov, da javnost z njimi ne bi bila seznanjena. 

3. aprila je ameriško obrambno ministrstvo objavilo še 2.600 strani dokumentov z dodatnimi informacijami z zaslišanj. Čeprav se na danes objavljenem seznamu nahaja 558 imen zapornikov, pa v Pentagonu trdijo, da imajo v Gunatanamu zaprtih le 490 oseb. Na seznamu so tako tudi osebe, ki jih je vojska že zaslišala in nato premestila v druge zapore.     

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.