Tujina

Kdo bo sestavil vlado?

Berlin, 18. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker na nemških parlamentarnih volitvah nihče ni dobil absolutne večine, ni jasno, kdo bo sestavil novo vlado.

Kdo bo sestavil novo nemško vlado?
Kdo bo sestavil novo nemško vlado? FOTO: Reuters

Nemški kancler Gerhard Schröder je danes zatrdil, da lahko ostane na kanclerskem položaju. "Počutim se potrjenega, da poskrbim, da bo za našo državo tudi v prihodnjih štirih letih stabilna vlada po mojim vodstvom," je dejal po objavi rezultatov vzporednih volitev. Ob tem je Schröder napovedal koalicijska pogajanja z vsemi strankami razen z Levo stranko.

Kot je dejal Schröder, bo predsednik SPD Franz Müntefering v ponedeljek začel pogovore o sestavi nove vlade. SPD bo poskrbela, da se bo proces reform nadaljeval, je dodal.

Schröder noče koalicije z Merklovo

"Nemci so se jasno izrazili glede kanclerskega kandidata." Gerhard Schröder

Schröder je izključil pogajanja z opozicijsko kandidatko Angelo Merkel o oblikovanju vlade med Krščanskodemokratsko in Krščanskosocialne unijo (CDU/CSU) in socialdemokrati (SPD), če bi koalicijo vodila Merklova. "Gospa Merkel ne bo dosegla koalicije z SPD, če hoče postati kanclerka," je dejal sedanji kancler med nastopom na povolilni oddaji na nemški televiziji.

Volilci so lahko izbirali med 25. strankami
Volilci so lahko izbirali med 25. strankami FOTO: Reuters
Volitev naj bi se udeležilo okoli 79 odstotkov volilnih upravičencev, kar je približno tolikšen delež kot na zadnjih volitvah leta 2002. Na takratnih volitvah je CDU/CSU prejela 38,5 odstotka glasov, FDP 7,4 odstotka, SPD 38,5 odstotka, Zeleni pa 8,6 odstotka.

Rezultati vzporednih volitev 

Po podatkih vzporednih volitev, ki so jih nemške televizije objavile takoj po zaprtju volišč ob 18. uri, je opozicijska koalicija Krščanskodemokratske in Krščanskosocialne unije (CDU/CSU) na čelu z Angelo Merkel na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Nemčiji prejela od 35,5 do 37 odstotkov glasov, Schröderjevi socialdemokrati (SPD) pa od 33 do 34 odstotkov glasov.

Bo Nemčija le dobila prvo kanclerko?
Bo Nemčija le dobila prvo kanclerko? FOTO: Reuters

Kdo bo sestavil vlado?

Volivci so lahko izbirali med 25 strankami, od katerih pa naj bi jih po napovedih petodstotni volilni prag za vstop v parlament preseglo le pet: SPD, Zeleni, CDU/CSU, liberalci (FDP) in Leva stranka. Bundestag bo sestavljalo najmanj 598 poslancev, ki si jih volivci izbrali v 299 volilnih okrožjih.

Ker nihče ni dobil absolutne večine v parlamentu, ki je potrebna za postavitev kanclerja, ni jasno, kdo bo sestavil novo vlado. Angela Merkel je po objavi prvih izidov vzporednih volitev dejala, da ima mandat za oblikovanje nove nemške vlade, in napovedala, da bo začela pogajanja z vsemi strankami, z izjemo Leve stranke Oskarja Lafontainea, ki so jo oblikovali nekdanji vzhodnonemški komunisti in nezadovoljni člani Schröderjeve SPD. Tako ni izključila možnosti velike koalicije z SPD dosedanjega kanclerja. Merklova vidi v rezultatih današnjih vzporednih volitev njene stranke jasen izraz volje volivcev, da ji podelijo mandat za sestavo vlade. "Zato imamo, sicer v težkih pogojih, jasen mandat. Unija je najmočnejša sila. Sprejemam ta mandat," je povedala Merklova za nemško televizijo ARD.

Nemški kancler Gerhard Schröder je v zadnjem času na svojo stran pridobil precej volivcev, vendar kot kaže, premalo.
Nemški kancler Gerhard Schröder je v zadnjem času na svojo stran pridobil precej volivcev, vendar kot kaže, premalo. FOTO: Reuters
V ponedeljek se bodo sestala vodstva strank ter razpravljala o volilnih rezultatih in nadaljnjih korakih. Pri tem bo razprava tekla tudi o morebitni sestavi vlade in ni izključeno, da bodo še isti dan stekli informativni pogovori med morebitnimi koalicijskimi partnerji. Koalicijska pogajanja v pravem pomenu besede se bodo sicer začela kasneje.

Glede na napovedi vzporednih volitev, je zelo verjetno, da bo Angela Merkel na kanclerskem stolčku zamenjala Gerharda Schröderja. V tem primeru bi Merklova, ki je odrasla v nekdanji komunistični vzhodni Nemčiji, postala prva nemška kanclerka.

Če konservativci ne bodo dobili dovolj podpore v parlamentu, pa bo Merklova morda prisiljena v oblikovanje 'velike koalicije' s socialnimi demokrati, kar pa bi verjetno onemogočilo njene načrte za izvedbo reform v gospodarstvu in davčni politiki.

Nemški volilci bodo na dokončne uradne rezultate morali počakati do 2. oktobra.
Nemški volilci bodo na dokončne uradne rezultate morali počakati do 2. oktobra. FOTO: Reuters

Prve uradne rezultate volitev naj bi objavili okoli polnoči; na to, ali bo imela Nemčija starega kanclerja ali novo kanclerko, pa bo morda potrebno počakati celo do 2. oktobra. Šele po tem datumu bodo znani tudi dokončni uradni izidi. Ker je v enem od volilnih okrožij Dresdna pred kratkim umrla kandidatka, so namreč za 219.000 tamkajšnjih glasovanje preložili na prvi konec tedna v oktobru.

Evropske vlade volilnega izida za zdaj ne komentirajo, analitiki pa menijo, da so se obeti za izvedbo korenitih reform zmanjšali in da bi lahko šibka nemška vlada škodovala Evropi.

Nemška vlada, ki bo ostala na položaju do prvega zasedanja novoizvoljenega parlamenta, bo po urniku zasedala v sredo dopoldne. Kdaj bo ustanovno zasedanje novega bundestaga, še ni znano, po pravilih pa bi moralo biti sklicano do 18. oktobra. Na ustanovnem zasedanju novega parlamenta naj bi volili kanclerja. Do izvolitve novega mora njegove dolžnosti opravljati dosedanji kancler, torej Gerhard Schröder.

SORODNI ČLANKI