Tujina

Kdo bo nasledil Račana?

Zagreb, 14. 05. 2007 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Za naslednika Ivice Račana se poteguje že sedem kandidatov, pričakujejo pa še kakšnega.

V SDP iščejo naslednika za Ivico Račana
V SDP iščejo naslednika za Ivico Račana FOTO: Reuters

Največja opozicijska stranka na Hrvaškem, Socialdemokratska stranka (SDP), je sporočila, da je trenutno sedem kandidatov za mesto predsednika stranke in naslednika konec aprila umrlega Ivico Račana, ki je dolga leta vodil SDP. Poleg javnosti že znanih šestih kandidatov je novo ime član glavnega odbora stranke in podpredsednik sabora Mato Arlović.

Račana bo nasledil kandidat, ki bo dobil več kot polovico glasov 1637 delegatov, ki bodo sodelovali na izredni konvenciji. Če ne bo kandidata večine, se bosta dva kandidata z največjim številom glasov pomerila v drugem krogu. Če tudi v drugem krogu nihče ne bo dobil večine, bo SDP ponovil volitve čez 40 dni, na katerih ne bodo mogli nastopiti isti kandidati.

Svojo kandidaturo so že prej potrdili namestnica predsednika SDP Željka Antunović, član izvršnega odbora stranke Zoran Milanović ter predsednik glavnega odbora SDP in župan Velike Gorice Tonino Picula.

Lokalne organizacije SDP so poleg Arlovića predlagale še tri kandidate: podpredsednika SDP in voditelja Primorsko-goranske županije Zlatka Komadino, zagrebškega župana Milana Bandića in župana Koprivnice Zvonimirja Mršića. V SDP so poudarili, da morajo slednji štirje še osebno potrditi svoje kandidature do seje glavnega odbora SDP, ki bo v četrtek, ko bo seznam kandidatov tudi uraden.

Tajnik SDP Ivan Dragovan je ob tem poudaril, da bo končno število kandidatov znano na izredni volilni konvenciji stranke 2. junija, ko bo tudi možno vložiti kandidaturo s podpisi najmanj 50 delegatov. Izvoljeni kandidat bo na vodilnem položaju SDP do redne volilne konvencije, ki bo v šestih mesecih po parlamentarnih volitvah predvidoma novembra letos.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.