Tujina

Kdo bo nadomestil Fidela?

Havana, 21. 12. 2006 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začasni kubanski voditelj Raul Castro meni, da lahko njegovega brata Fidela nadomesti le komunistična partija.

Raul Castro nima karizme svojega brata in tudi ne želje po neskončnih govorih
Raul Castro nima karizme svojega brata in tudi ne želje po neskončnih govorih FOTO: Reuters
Edina zamenjava za Fidela bo Kubanska komunistična partija. Raul Castro

Začasni kubanski predsednik Raul Castro je v nagovoru študentom dejal, da nima namena zamenjati dolgoletnega kubanskega voditelja in svojega brata Fidela Castra. Poudaril je, da tega ne more storiti ena sama oseba. "Fidela ni mogoče nadomestiti, razen če ga nadomestimo vsi skupaj," je dejal in razložil, da je s tem mislil na Kubansko komunistično partijo, ki da lahko edina prevzame vodenje Kube.

Ob tem je napovedal večjo delitev oblasti in več razprav o političnih odločitvah. "Ljudje so včasih bojijo besede nestrinjanje, a povem vam, več debat in več nestrinjanja je, boljše so odločitve," je dejal.

Od operacije pred pol leta se Fidel Castro ni več pojavil v javnosti
Od operacije pred pol leta se Fidel Castro ni več pojavil v javnosti FOTO: Reuters
Eksodus se nadaljuje

Na obali Floride je pristal čoln s 25 kubanskimi begunci. Ker so dosegli ZDA, bodo lahko ostali v državi, če bi jih zajeli na morju, pa bi bili najverjetneje poslani nazaj na Kubo.

Raul Castro je začasno vodenje Kube prevzel konec julija, ko je moral njegov brat Fidel na operacijo. Od takrat se ta ni več pojavil v javnosti, oblasti v Havani pa so z občasno objavo njegovih fotografij in posnetkov poskušale Kubance prepričati, da bo voditelj okreval. V Združenih državah verjamejo, da ima Fidel Castro neozdravljivega raka in da ne bo dočakal konca naslednjega leta, kar na ubi odločno zanikajo.

Raul Castro v govoru ni omenil zdravstvenega stanja svojega brata, so pa analitiki kljub temu prepričani, da je posredno priznal, da se Fidel Castro ne bo več vrnil za krmilo Kube. Poznavalci razmer na Kubi verjamejo, da namerava tudi sam že po nekaj letih vladanja oblast predati mlajšemu nasledniku.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.