Tujina

Kdo bo kos Clintonovi?

Washington, 21. 01. 2007 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Boj za Belo hišo sta napovedala še dva politika, javnomnenjske raziskave pa so najbolj naklonjene Clintonovi.

Dan potem, ko je nekdanja prva dama ZDA Hillary Clinton napovedala kandidaturo za predsednico države, sta se za isti korak odločila še dva politika.

Predvolilni boj se bo po pričakovanjih osredotočal na Irak
Predvolilni boj se bo po pričakovanjih osredotočal na Irak FOTO: Reuters

Demokratski guverner zvezne države Nova Mehika, Bill Richardson, je svojo odločitev pospremil z besedami, da ima dovolj izkušenj za vodenje prve svetovne velesile. Če bo zmagal, bo prvi predsednik z južnoameriškimi koreninami, kar pa, kot pravi, ne bo vplivalo na njegovo politiko. "Naslednji predsednik nas mora spraviti iz Iraka, mora biti sposoben obnoviti ameriški položaj v svetu, naslednji predsednik mora zagotoviti energijsko neodvisnost, sposoben mora biti izboljšati šole, ustvariti nova delovna mesta. Za vse to potrebuješ izkušnje iz resničnega življenja," pravi.

Republikanec Sam Brownback, kansaški senator in favorit desnice, ki sebe opisuje kot "konservativca Reaganovega kova" se je prav tako podal v tekmo za Ovalno pisarno. Brownback je odločen nasprotnik pravice do splava in porok istospolnih partnerjev, ki ga podpirajo predvsem verski krogi. Čeprav sta v isti stranki, se s predsednikom Georgem Bushom ne strinja v vsem. Tako bi 11 milijonom nezakonitih priseljencev v ZDA dal državljanstvo, v nasprotju z Bushem pa nasprotuje tudi napotitvi dodatnih enot v Irak. Vendar pa tudi umika ne podpira. "Moramo zmagati, da bodo naše žrtve upravičene," je nagovarjal morebitne volivce.

Clintonova v vodstvu

Clintonova je prijateljem sama dejala, da jo bolj kot dvoboj proti republikancu skrbi izbor za demokratsko nominacijo. Prijavljeni so res močni kandidati, glasno se ugiba celo o Alu Goru, poražencu z volitev leta 2000.

Hillary Clinton, kandidatka za prvo predsednico v zgodovini ZDA, trenutno med tistimi, ki se potegujejo za demokratsko nominacijo, kotira najvišje. Po raziskavi časnika The Washington Post bi jo podprlo kar 41 odstotkov ameriških demokratov.

Na drugem mestu in daleč za njo je po tej raziskavi senator Illinoisa Barack Obama. Tudi njegova morebitna zmaga bi bila prelomna, postal bi prvi temnopolti predsednik ZDA.

Sledita jima kandidat za podpredsednika na volitvah leta 2004 John Edwards in nekdanji podpredsednik Al Gore, ki bi zbrala okoli deset odstotkov demokratskih glasov.

Clintonova vodi tudi proti republikancem

Raziskava je pokazala, da bi Hillary Clinton zmagala tudi v soočenju z najmočnejšim republikanskim kandidatom, arizonskim senatorjem Johnom McCainom. Je pa res, da je njena prednost le majhna. Zanimivo pa je, da bi premagala celo priljubljenega nekdanjega newyorškega župana Rudolpha Giulianija.

Dvomi ostajajo

Hillary Clinton starejši moški ne marajo
Hillary Clinton starejši moški ne marajo FOTO: Reuters

Strokovnjaki kljub obetavnim napovedim opozarjajo, da volivci, starejši od 50 let, niso navdušeni nad 59-letno Clintonovo. "Lahko, da gre za vprašanje starosti, stila, ideologije, ampak karkoli že je, obstaja določena nejevolja med moškimi in starejšimi volivci, da bi rekli, njo si želim za predsednico Združenih držav," pravi demokratski analitik Peter Hart.

"Starejši moški je ne marajo, ker naj bi jih preveč spominjala na prvo ženo", je razlagal eden od analitikov. V soprogu, nekdanjem predsedniku Billu Clintonu, ima res odličnega svetovalca, a njegovi grehi jo, kot pravijo, utegnejo drago stati. Vprašanje je tudi, kako bo na volivce vplivala nepriljubljena vojna v Iraku. Clintonova jo je, za razliko od nekaterih tekmecev, podprla.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.