Tujina

Katrina: več tisoč mrtvih

New Orleans, 01. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Orkan Katrina je v treh ameriških zveznih državah zahteval že več tisoč življenj. Država je sprožila obsežno reševalno akcijo.

Seznam škode v ameriških zveznih državak, ki jih je prizadel orkan Katrina raste iz ure v uro...
Seznam škode v ameriških zveznih državak, ki jih je prizadel orkan Katrina raste iz ure v uro... FOTO: Reuters
Ameriška teniška igralka Venus Williams, ki trenutno igra na zadnjem grand slam turnirju v New Yorku, je dejala, da bo za vsak neubranjen servis, ki ga bo dosegla do konca sezone, namenila 100 dolarjev za pomoč žrtvam orkana Katrina. Za podobno dejanje se je odločil tudi nekdanji ameriški tenisač John McEnroe, ki trenutno deluje kot strokovni komentator za eno ameriških televizij. McEnroe je v sklad daroval 25.000 dolarjev in pozval tudi ostale igralce, da naredijo podobno.

Orkan Katrina, ki je v ponedeljek divjal po obalnih območjih ameriških zveznih držav Louisiana, Mississippi in Alabama, je po besedah senatorke demokratov iz Louisiane Mary Landrieu zahteval več tisoč smrtnih žrtev. "Menimo, da je v orkanu umrlo več tisoč ljudi," je dejala senatorka.

Ameriške oblasti so doslej uradno potrdile le več kot sto smrtnih žrtev v Mississippiju, podatki za druge zvezne države pa še niso znani.

Tatovi ovirajo reševanje

Razmere v New Orleansu se še poslabšujejo. Župan New Orleansa Ray Nagin je zaradi plenjenja skoraj vsem policijskim silam ukazal, naj opustijo reševalne operacije, da bi ustavili plenilce, saj so razmere ušle izpod vsakega nadzora.

Kot je dejal Nagin, se tolpe tatov približujejo močno poseljenim območjem, kot so hoteli in bolnišnice, zato jih je potrebno ustaviti. Iz območij, ki jih je prizadel orkan, poročajo tudi o plenjenju vozil, ki prihajajo na pomoč na prizadeto območje.

Območja, ki jih je v minulih dneh prizadel orkan Katrina, bo v petek obiskal ameriški predsednik George Bush. Kot je sporočila Bela hiša, si bo Bush prizadeta območja deloma ogledal iz helikopterja, deloma pa na terenu.

Kaos, ki je po divjanju orkana zajel prestolnico Louisiane New Orleans, medtem dobiva vedno bolj dramatične razsežnosti. Pred stadionom Superdome, kjer je začasno zavetišče našlo kakih 20.000 ljudi, ki, pretežno iz finančnih vzrokov, niso mogli prej zapustiti mesta, je izbruhnilo več podtaknjenih požarov, na vojaški helikopter, ki je iz kompleksa odvažal bolne in poškodovane, pa so streljali.

Vozila in hiše le še plavajo v vodi...
Vozila in hiše le še plavajo v vodi... FOTO: Reuters

Evakuacijo ljudi iz stadiona so po nekaterih podatkih zato začasno prekinili, kar so oblasti že zanikale. Pred stadionom so neznanci, ki so plenili po okoliških stavbah, ranili enega od pripadnikov ameriških varnostnih sil.

Evakuacija prebivalcev skoraj povsem poplavljenega New Orleansa se je začela v sredo, v prihodnjih dneh pa naj bi iz mesta z avtobusi, vlaki, helikopterji in letali evakuirali skupno 50.000 do 60.000 ljudi.

Ameriški predsednik George Bush pa je dejal, da ne bodo dopuščali tolp tatov, ki plenijo po uničenih mestih, in da bodo po potrebi na prizadeta območja poslali še več vojakov.

"Popolnoma razumem tiste, ki želijo, da bi se vse uredilo že včeraj," je povedal Bush. Obljubil je, da je pomoč na poti, tudi za tiste, ki še čakajo na rešitev. V najbolj prizadeti zvezni državi Louisiano in Mississippi pa so že napotili 22.000 vojakov.

Opustošenje po Katrini
Opustošenje po Katrini FOTO: Reuters
Ameriška senatorka Mary Landrieu je dejala, da je orkan Katrina v Louisiani terjal na tisoče smrtnih žrtev.

Svarila pred boleznimi

Nemški virolog Herbert Schmitz je medtem ocenil, da morajo na območjih, ki jih je prizadel orkan, računati na izbruh kolere. "Glavni problem je pomanjkanje čiste pitne vode in razpad kanalizacijskega omrežja. V tovrstnih razmerah so tako kot decembra lani po cunamiju v jugovzhodni Aziji možne hude okužbe prebavil, morebiti tudi kolera".

Schmitz je sicer izrazil upanje, da do izbruha kužnih bolezni ne bo prišlo. Računa namreč, da bodo oblasti v ZDA, drugače kot v Aziji, čimprej obnovile infrastrukturo.

Bush: Obnova bo trajala več let

Bush si je razdejanje ogledal iz letala Air Force One
Bush si je razdejanje ogledal iz letala Air Force One FOTO: Reuters
ZDA so sprožile obširno akcijo za pomoč žrtvam orkana Katrina. Evakuirali so na tisoče ljudi, ki so se pred katastrofo zatekli na stadion v New Orleansu in Houstonu.

Bush je pred tem sporočil, da bo obnova po orkanu trajala več let. Bush sicer verjame, da se bodo ljudje ponovno postavili na noge, pri čemer jim bo pomagala vsa Amerika.

Bush, ki se je pred orkanom soočal z upadanjem priljubljenosti zaradi vojne v Iraku in visokih cen bencina, je Američane pozval, da morajo razumeti, da je orkan prizadel velik del rafinerijskih kapacitet in naj torej ne bodo jezni, če bo bencin spet dražji. Bush je z ministri v ozadju največ časa porabil za naštevanje dotedanjih ukrepov.

Vse kar je ostalo od doma...
Vse kar je ostalo od doma... FOTO: Reuters
Televizija CNN poroča o o streljanju ostrostrelca na konvoj, v katerem so bili zdravstveni delavci in pripadniki nacionalne garde, ki so prevažali hrano in bolnike. Kmalu zatem je neznanec streljal tudi na eno izmed tamkajšnjih bolnišnic, je sporočil eden izmed tamkajšnjih zdravnikov.

Američane je pozval, naj bodo radodarni s finančnimi prispevki za pomoč pri odpravljanju posledic ene od najhujših naravnih tragedij v ameriški zgodovini. Bush je prav tako sprostil del naftnih strateških rezerv in sporočil, da je Savdska Arabija obljubila, da bo dnevno načrpala več nafte. Demokrati so ga sicer kritizirali, da premalo, da bi resno vplival na upad cene. Katrina je prekinila delo na 95 odstotkih naftnih zmogljivosti v Mehiškem zalivu, pogrešajo pet naftnih ploščadi, dve plujeta po morju, eno pa so našli potopljeno poleg tiste, ki je treščila ob most v Alabami.