Tujina

Katrina grozi ameriški obali

Miami/Washington, 27. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mississippiju in Louisiani so zaradi nevarnosti orkana Katrina razglasili izredne razmere.

Zaradi orkana so v Louisiani in Mississippiju razglasili izredne razmere (Foto: Reuters)
Zaradi orkana so v Louisiani in Mississippiju razglasili izredne razmere (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot je dejala guvernerka Louisiane Kathleen Blanco, so načrti za "zelo dobro koordinirano evakuacijo" že izdelani, izvedli pa jo bodo, če in ko bo obstajala neposredna nevarnost. Še posebno ogroženo je mesto New Orleans, ki leži nižje od gladine morja.

Orkan Katrina, ki je na jugu Floride terjal sedem življenj, se je v petek nad Mehiškim zalivom okrepil in ponovno grozi ameriški obali.

Veter s hitrostjo okoli 160 km/h je lomil drevesa, zaradi velikih količin padavin so soseske pod vodo. Šole, podjetja, letališča in vladni uradi na jugu Floride so bili zaprti, več kot milijon ljudi je ostalo brez elektrike.

V Miamiju je Katrina odnesla več streh, porušila nekaj dreves in med drugim zrušila tudi žerjav (Foto: Reuters)
V Miamiju je Katrina odnesla več streh, porušila nekaj dreves in med drugim zrušila tudi žerjav (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Katrina je drugi orkan, ki je letos pustošil po Floridi, sicer pa že enajsti, ki so mu meteorologi v letošnji orkanski sezoni - ta traja od 1. junija do 30. novembra - zaradi njegove moči dali lastno ime.

Po napovedih centra za orkane v Miamiju naj bi obalo Mississippija in Louisiane dosegel v ponedeljek popoldne po lokalnem času, s hitrostmi vetra med 210 in 249 kilometri na uro pa naj bi bil takrat že orkan četrte - druge najvišje - stopnje.

V četrtek, ko je pustošil po južni Floridi, je orkan Katrina s hitrostjo vetra okoli 130 kilometrov na uro spadal še v prvo kategorijo po petstopenjski Saffir-Simpsonovi lestvici. Bolj nevarne od samega vetra so bile sicer obilne padavine, ki jih je prinesel orkan. Zaprta so bila letališča in šole, brez elektrike je ostalo 1,3 milijona prebivalcev južne Floride, poplavljene so bile celotne soseske, zrušil se je nek avtocestni nadvoz.