Tujina

Karzaj znova predsednik, brez drugega kroga

Kabul, 02. 11. 2009 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hamid Karzaj je brez drugega kroga postal novi stari predsednik Afganistana. Pred tem je namreč odstopil njegov tekmec v drugem krogu Abdulah Abdulah.

Hamid Karzaj je znova afganistanski predsednik.
Hamid Karzaj je znova afganistanski predsednik. FOTO: Reuters

Afganistanska volilna komisija je danes odpovedala za soboto predvideni drugi krog predsedniških volitev in predsednika Hamida Karzaja razglasila za zmagovalca volitev. Karzajev izzivalec v danes odpovedanem drugem krogu Abdulah Abdulah je sicer v nedeljo izstopil iz volilne tekme.

"Hamid Karzaj, ki je prejel večino glasov v prvem krogu (20. avgusta) in ki je bil edini kandidat v drugem krogu, je izvoljeni predsednik Afganistana za prihodnjih pet let," je na novinarski konferenci v Kabulu povedal vodja neodvisne volilne komisije Azizulah Ludin. Neodvisno volilno komisijo je sicer imenoval Karzaj.

Kot je dodal Ludin, so odločitev sprejeli v skladu z določili afganistanskega volilnega zakona in ustave. V volilni komisiji so tudi izrazili upanje, da se bodo z odpovedjo drugega kroga volitev izognili napovedanim napadom talibanskih skrajnežev.
Odločitev je volilna komisija sprejela, potem ko je Karzajev izzivalec v drugem krogu Abdulah v nedeljo odstopil od volitev.

Abdulah je na ta način protestiral proti neprimernemu ravnanju afganistanske vlade in po njegovih trditvah sporne volilne komisije, ki naj ne bi odpravili nepravilnosti na volitvah. Abdulah je že pred dnevi zahteval tudi odstavitev Ludina, saj naj bi komisija zaradi njega izgubila vso verodostojnost.
Novico o odpovedi drugega kroga volitev so afganistanske oblasti objavile na dan, ko se na nenapovedanem obisku v državi mudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. Slednji se je že srečal s Karzajem, ki se je po nedeljski odločitvi Abdulaha soočal z diplomatskim pritiskom, naj drugi krog volitev z le enim kandidatom odpade in naj se čimprej konča že več kot dva meseca trajajoči volilni kaos. Ban se je sicer danes sestal tudi z Abdulahom.

Čestital Ban Ki Mun, zadovoljstvo tudi v ZDA

Ban Ki Mun se je danes sestal tako s Karzajem kot Abdulahom.
Ban Ki Mun se je danes sestal tako s Karzajem kot Abdulahom. FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN, ki je uradno v Kabul prišel, da bi izrazil solidarnost s pripadniki ZN po smrtonosnem napadu nanje prejšnji teden, se sprva ni izrekel, ali si želi odpovedi drugega kroga volitev. Dejal je le, da bodo ZN podpirali odločitev volilne komisije, ko je bila ta znana, pa je Karzaju čestital za izvolitev. Ob tem ga je pozval, naj čim prej oblikuje novo vlado.

Karzaju so že čestitale tudi ZDA. Iz ameriškega veleposlaništva v Kabulu so ob tem zapisali, da se veselijo prihodnjega sodelovanja s Karzajem pri podpori reformam in izboljšanju varnosti. Čestitk je bil novi-stari afganistanski predsednik deležen tudi iz Velike Britanije. V uradu britanskega premiera Gordona Browna so ga obenem pozval, naj oblikuje "združujoč program".

Drugi krog odpovedali po pogovorih

Volilna komisija je sprva sporočila, da bo drugi krog volitev potekal, kot je bilo načrtovano, saj naj bi rok za umik Abdulaha iz volilne tekme že potekel. Nato pa so po navedbah visokih virov sklicali pogovore, na katerih so se dogovorili, da vse skupaj odpovedo.

Afganistanski predsednik je sicer šele po hudem diplomatskem pritisku pred nekaj tedni pristal na drugi krog volitev. Prvi krog 20. avgusta so zaznamovale množične poneverbe, komisija za volilne pritožbe, ki deluje pod okriljem ZN, pa je zato oktobra glasove z 210 volišč označila za neveljavne.

Po tej odločitvi je Karzaj na volitvah 20. avgusta prejel 49,67 odstotka glasov, kar ne zadostuje za zmago v prvem krogu. Abdulah je sicer 20. avgusta prejel nekaj več kot 30 odstotkov glasov in bi se moral v danes odpovedanem drugem krogu močno potruditi, da bi dosegel Karzaja. Karzaj in Abdulah naj bi trenutno vodila pogovore o morebitni delitvi oblasti.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
03. 11. 2009 19.04
resnica boli... ; )
Abacus
02. 11. 2009 23.45
sicer pa Zahod spredvideva da v Afganistanu ni možna demokracija ,saj Afganistan in celotni del osrednje azije ni imel ne renesančnih ne baročnih kulturnih vplivov ne ostalih ,ki so značilni za Evropo in zato tudi nimajo preteklih izkušenj s takimi vplivi! Zato Zahodu ni več prioriteta demokracija v državi(čeprav tudi ta lahko nekoč kasneje pride ampak čez dolgo obdobje absolutističnih vlad) ampak le to ,da mu ne zavladajo Talibani in posledično še Pakistanu ,saj bi bil Afganistan odskočna deska za Talibane v Pakistanu kjer bi vlada lahko padla. Da ne omenjam celo možnosto nove vojne med Indijo in tem "Talibanskim Pakistanom" ,pa obe z jedrskim orožjem ,zaključek ni potreben...
Abacus
02. 11. 2009 23.38
to res ni demokratično in obsodbe vredno...
odbogaposlan
02. 11. 2009 18.20
He,he. Ameriška patron demokracijofobija!
skydrol7
02. 11. 2009 17.59
najbolj pametno,mandat za 5 let da se izognejo novim volitvam in stroskov pa tudi nori talibani ne bodo imeli toliko prilik da bi posiljalo ljudi v nebesni raj
Audy
02. 11. 2009 17.35
Itk ni važno kdo je, ker takoj ko bodo okupatorje izgnali, bodo uvedli svoj sistem lokalnih plemenskih vladarjev, Kabul pa bo samo uradno prestolnica. Tak sistem pri njih deluje že tisoč let, ne vem zakaj ga bi mi morali na silo spreminjati, če ga oni niso pripravljeni sprejet. Itk je pa vsem jasno da je "uvedba demokracije" in iskanje Osame samo za izgovor. V ozadju se skrivata CIA in mamila.
todokol
02. 11. 2009 16.22
V "demokracijah" se pri tesnih izidih opravi še drugi krog volitev. Največji opevanci demokracije (Američani) pa bodo očitno spregledali to dejstvo v primeru Afganistana. ZN je pa tud gnil, da smrdi.
konstantinopel
02. 11. 2009 16.01
Hamid Karzaj je lahko predsednik samo v pesjaku. Brez Američanov njegova oblast nebi segala niti do vrat njegove pisarne.
castnasestra
02. 11. 2009 15.00
Bankirska familija Rothschild...
Feels_good_man
02. 11. 2009 14.51
Naj živi demokracija!
petdan
02. 11. 2009 14.31
Sramotazahodnega sveta, ker niso ugodili zahtevi opozicijskega vodilja Abdule, da bi za predvideni drugi krog volitev izbrali novega predsednika državne volilne komisije, ki je v prvem krogu marljivo manipuliral z glasovi volilcev v korist Karzaja. Torej je zahod jasno podprl skorumpiranega Karzaja.
ninja.subversion
02. 11. 2009 14.11
dobro je služil imperiju, zato mu je establišment namenil še en mandat. neki ameriški predsednik je nekoč rekel : " leaders arent elected, but selected"