Tujina

Karzaj bo grel stolček še pet let

Kabul, 19. 11. 2009 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Karzaj je po spornih volitvah prisegel za nov mandat na položaju predsednika Afganistana. 'Učil se bom iz napak in končal kulturo nekaznovanosti,' je dejal.

Karzaj po zaprisegi poljublja Koran.
Karzaj po zaprisegi poljublja Koran. FOTO: Reuters

"Moramo se učiti iz svojih napak in pomanjkljivosti v zadnjih osmih letih," je pred okoli 800 tujimi in domačimi gosti, zbranimi v predsedniški palači v Kabulu, dejal Hamid Karzaj. Med njimi so bili tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton ter nemški, francoski in britanski zunanji ministri, Guido Westerwelle, Bernard Kouchner in David Miliband.

Obenem je Karzaj obljubil, da se bo "kultura nekaznovanosti" v državi končala. "Korupcija je nevaren problem," je dejal Karzaj in napovedal, da bodo v Kabulu kmalu organizirali konferenco o "novih in učinkovitih načinih za spopadanja s tem problemom".

Proti trgovanju z drogami

V govoru ob prisegi, ki jo je v živo prenašala afganistanska televizija, je tudi obljubil okrepitev boja proti proizvodnji in trgovanju z drogami, ki po njegovih besedah predstavljata "resno grožnjo" Afganistanu. Vladni predstavniki, za katere bodo ugotovili, da se ukvarjajo z drogami, bodo odpuščeni in predani sodišču, je dejal. V okviru prizadevanj za obnovo države je Karzaj medtem obljubil odprtje več tisoč novih delovnih mest.

Po osmih letih vojne in nestabilnosti v državi Zahod od Karzaja terja zavezanost konkretnim reformam, vnovično vzpostavitev zaupanja in prenovo vlade. V njej si Karzaj sicer želi strokovnih in sposobnih ministrov, vanjo pa je danes povabil tudi politične nasprotnike, in sicer protikandidata na predsedniških volitvah Ašrafa Ganija in Abdulaha Abdulaha.

S slednjim bi se moral Karzaj pomeriti v drugem krogu volitev, a se je Abdulah protestno umaknil, ker naj volitve ne bi bile ne poštene ne svobodne, volilna komisija pa nato drugega kroga sploh ni izvedla, ampak je Karzaja razglasila kar za zmagovalca.

Sporne volitve

Karzaj se je na oblast povzpel po invaziji pod vodstvom ZDA in strmoglavljenju talibanov leta 2001. A kot je nedavno poudarila Clintonova, ZDA v Afganistanu ne nameravajo ostati dolgoročno. Med ključnimi nalogami tujih sil v Afganistanu je zdaj priprava afganistanskih sil na prevzem odgovornosti za zagotavljanje reda in varnosti v državi. Kot je danes dejal Karzaj, si Afganistan želi prevzeti to odgovornost v naslednjih petih letih.

Varnostni ukrepi v afganistanski prestolnici, ki je bila v zadnjih mesecih priča več samomorilskim napadom, so bili danes zaradi morebitnih novih napadov talibanov okrepljeni. Med drugim več tujih uslužbencev veleposlaništev, Združenih narodov in dobrodelnih organizacij ni smelo zapuščati stavb, po mestu pa so patruljirala vojaška in policijska vozila.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
20. 11. 2009 01.39
če bo ZDA in državam Nato uspelo tako kot pri povojnih ureditvah Nemčije ,Japonske ,Južne Koreje ... bo imel Afganistan dobro prihodnost ,enako velja za Irak. Vprašanje pa je če bo tako ,predvsem zaradi zunanjih akterjev.
Hilarij71
19. 11. 2009 21.07
"...Karzaj bo grel stolček še pet let..." Kolk se gremo stavit, da ne bo? :)
odbogaposlan
19. 11. 2009 17.04
eh, jih bodo te amije na koncu ti Afganistanci namlatli, tko ko ruse!
odbogaposlan
19. 11. 2009 17.03
Ameriški hlapec, ko naš rupsi!
TOTALEN_KURAC
19. 11. 2009 13.16
Alah ve vse. Njega vpraste.
ninja.subversion
19. 11. 2009 12.08
lazi lazi lazi me, mainstream media laze najbolje....