Tujina

Karzaj potrdil prejemanje denarja od Irana

Kabul, 25. 10. 2010 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hamid Karzaj je potrdil, da je njegov urad prejel denar od Irana, vendar vztraja, da je del transparentnega procesa. Na podoben način jim je denar dalo še več držav, med drugim tudi ZDA, pravi.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj se je odzval na pisanje New York Timesa, da je Teheran pošiljal vrečke polne denarja Karzajevim pomočnikom. Z denarjem naj bi promovirali iranske interese v Kabulu. Kakor koli, Karzaj je trditve potrdil, a dodal, da denar ni bil namenjen posamezniku, ampak pomoči pri vodenju predsedniškega urada. Na tiskovni konferenci je še povedal, da je na tak način Afganistanu dalo denar veliko držav, med njimi tudi ZDA. ''Iranska vlada nam je posredovala 500, 600 ali 700 tisoč evrov enkrat ali dvakrat na leto,'' je povedal novinarjem. Karzaj naj bi o tem govoril tudi z ameriškim predsednikom Georgeom W. Bushem, ko je še bival v Beli hiši.

Afganistanski predsednik Karzaj
Afganistanski predsednik Karzaj FOTO: Reuters

New York Times je poročal, da je avgusta lani, ob koncu Karzajevega uradnega obiska v Iranu, njegov glavni pomočnik Umar Daudzai od iranskega veleposlanika v Afganistanu Fede Husseina Malikija prejel veliko torbo evrskih bankovcev. Torba naj bi bila del ''tajnega, stalnega dotoka iranskega denarja za nakup Daudzaijeve zvestobe in promocijo iranskih interesov v predsedniški palači,'' je pisal časnik, ki je citiral Afganistanske in Zahodne uradnike.

Uradniki so trdili, da so plačila, v skupni vrednosti več milijonov dolarjev, uporabljali za plačilo afganistanskim politikom, plemenskim starešinam in celo talibanskim poveljnikom, da bi si zagotovili njihovo zvestobo. V ponedeljek je iransko veleposlaništvo v Kabulu odločno zanikalo trditve v poročilu in jih označilo za "smešne in žaljive". "Takšne neutemeljene špekulacije se v nekaterih zahodnih medijih širijo zato, da bi zmedli javnost in škodovali močnim vezem med vladami in narodi Islamske republike Afganistana in Irana," so zapisali v izjavi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
26. 10. 2010 00.36
Ce ta clovek ni resnicoljuben ...
bruselj3
25. 10. 2010 17.46
Mu američani dajo premalo, he,he,he
janez6bbb
25. 10. 2010 14.50
Tistih 20 milijard ki jih je bilo namenjenih obnovi Iraka, za 1/3 še vedno ne vedo kam je zginila, po dokumentari oddaji National Geo. je šlo teh 20 milijard v Irak v gotovini, danes za 9 milijard ne vedo kje so končale.
SteffXRP
25. 10. 2010 14.50
- 100.000 eur, pha kaj pa je to, pis of kejk za državo v kateri je normalna plača cca.100,oo USD. Banda. Pokvarjena. Sramota. Sprenevedanje.
janez6bbb
25. 10. 2010 14.47
driskapiska je pomoč z obrestmi, Afrika je kljub odpisu polovice dolga pred leti, še vedno dolžna ogromne denarje medanrodnemu skladu, ampak nekoč je bila to pomoč danes je dolg.:) Obresti pa kapljajo lastnikom mednarodnih bank v žepe.
driskapiska
25. 10. 2010 13.11
Ko daje denar Zahod je to pomoč, ko Vzhod pa korupcija.... NA BRUHANJE MI GRE!
AlternativeFacts
25. 10. 2010 12.57
"Hamid Karzaj je potrdil, da je njegov urad prejel denar od Irana, vendar vztraja, da je del transparentnega procesa." - Seveda saj razumemo.Pri nas imamo tudi transparentne(prozorne) postopke.Zato pa vse vidimo,samo tistega ne za kar se gre pri postopkih....
Martian
25. 10. 2010 12.48
sej je Srečko tut dnar v kuverti dobil....men ga pa noben noče dati...