Tujina

Karikature znova razburjajo

Canberra, 01. 04. 2006 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Karikature so znova kamen spotike, tokrat med Avstralijo in Indonezijo. Do spora je prišlo zaradi podelitve azilov.

Karikature so spet razburile javnost
Karikature so spet razburile javnost FOTO: Reuters

Potem ko je indonezijski dnevnik v ponedeljek objavil karikaturo, na kateri sta avstralski premier John Howard in zunanji minister Alexander Downer upodobljena kot dinga, ki se parita, je najbolj brani avstralski časnik sedaj upodobil indonezijskega predsednika Susila Bambanga Yudhoyona kot psa, ki se vzpenja na Papuanca.

Do objave karikatur prihaja sredi vročih razprav v zvezi z odločitvijo avstralskih oblasti, da bodo 42 beguncem iz indonezijske province Papua podelile azil. Džakarta je takšno odločitev Canberre ostro obsodila, saj so v skupini beguncev, ki so januarja z ladjo prispeli na sever Avstralije, pomembni predstavniki separatističnega gibanja v Papui.

Indonezija je odpoklicala svojega veleposlanika iz Canberre, odložila dogovor o skupnih ukrepih proti ptičji gripi, pred avstralskim veleposlaništvom v Džakarti je prišlo do protestov. Da bi pomiril strasti, je avstralski premier Howard večkrat ponovil, da podpira indonezijsko suverenost nad Papuo, ki jo je Indonezija prevzela od Nizozemske v 60. letih prejšnjega stoletja.

Karikatura, ki jo je objavil indonezijski dnevnik Rakyat Merdeka, kaže Howarda in Downerja kot dinga, ki se parita, pri tem pa avstralski premier pravi: "Hočem Papuo! Alex, poskušaj to narediti." Na karikaturi avstralskega časnika The Weekend Australian pa je videti indonezijskega predsednika kot nasmejanega psa, ki se vzpenja na prestrašenega Papuanca, ki je prav tako upodobljen kot pes, in pravi: "Ne me narobe razumeti."

Obe vladi sta objavo spornih karikatur obsodili. "Včasih se mediji, tako v Indoneziji kot v drugih državah, zatečejo k slabemu okusu, kar ponazarja raven njihove kakovosti," je dejal tiskovni predstavnik indonezijskega predsednika Andi Mallarangeng. "Uredniki se morajo zavedati posledic tega, kar objavijo, še posebej takrat, ko zavestno objavijo snov, ki bi lahko užalila določene kroge," pa je v odzivu dejal avstralski zunanji minister Downer, ki je karikature označil za "neokusne in žaljive".

Kako občutljiva je lahko objava spornih karikatur, je pokazalo dogajanje februarja, ko je po objavi karikatur preroka Mohameda v danskem časniku Jyllands Posten prišlo do množičnih nasilnih protestov v muslimanskem svetu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.