Tujina

Karikature žalijo islamiste

Kopenhagen/Damask/Pariz, 01. 02. 2006 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./Reuters
Komentarji
0

Islamisti po vsem svetu protestirajo zaradi objave karikature preroka Mohameda v danskem časopisu.

"Bratje, danes bomo z božjim dovoljenjem ohromili spletno stran danskega časopisa, ki se je norčevala iz našega častivrednega preroka." S temi besedami v arabščini se začne navodilo za napad na strežnik danskega dnevnika Jyllands Posten. Časnik je muslimane po svetu razjezil s serijo karikatur, v katerih nastopa prerok Mohamed.

Oboroženi Palestinci, pripadniki Al Aksine Brigade mučenikov, v Nablusu sežigajo dansko zastavo: Karikatura je podžgala verske gorečneže.
Oboroženi Palestinci, pripadniki Al Aksine Brigade mučenikov, v Nablusu sežigajo dansko zastavo: Karikatura je podžgala verske gorečneže. FOTO: Reuters
Karikature preroka Mohameda so objavili številni evropski časniki, ki so s tem želeli opozoriti na ogrožanje ravnotežja med spoštovanjem verskih čustev in svobodo izražanja.

Sinoči so morali evakuirati prostore časopisa, potem ko so prejeli obvestilo o nastavljeni bombi. Policija je preiskala poslopje, vendar eksploziva ni našla. Iraški uporniki so preko spleta pozvali svoje privržence k izvedbi terorističnih napadov na Dansko in Norveško, palestinski militaristi pa so javno sežigali danske zastave. V sirskem glavnem mestu Damasku so zaradi grožnje z bombo spraznili dansko veleposlaništvo. Obrambni minister Søren Gade je 500 danskim vojakom na jugu Iraka odredil, da morajo zaradi groženj 'fatve' (t.j. poziv za likvidacijo) povečati varnostne ukrepe za lastno zaščito.

Ženske, oblečene v tradicionalna oblačila, v jemenskem glavnem mestu Sana trgajo danske zastave: Danski časnik je objavil karikaturo Mohameda, ki ima namesto turbana na glavi bombo.
Ženske, oblečene v tradicionalna oblačila, v jemenskem glavnem mestu Sana trgajo danske zastave: Danski časnik je objavil karikaturo Mohameda, ki ima namesto turbana na glavi bombo. FOTO: Reuters
V jemenski prestolnici Sana je proti danskem časniku protestiralo med 80.000 in 150.000 žensk, ki so zažigale danske zastave in pozivale k bojkotu danskih proizvodov. Objavo spornih karikatur pa je obsodila tudi največja islamska država na svetu Indonezija.

Po številnih protestih, med katerimi so tudi diplomatske note predstavnikov arabskih držav na Danskem, je odgovorni urednik časopisa sporočil, da je njegov časopis "prvič doslej izgubil boj za svobodo javne besede". Zaradi silovitih odzivov je danski dnevnik objavil opravičilo, ki pa ga islamiske skupine na Danskem niso sprejele v celoti. V opravičilu je namreč odgovorni urednik Jyllands Posten priznal, da so z objavo karikatur sicer prizadeli islamska verska čustva, vendar pri tem niso ravnali v nasprotju z danskimi zakoni. "Z globoko osramočenostjo moram priznati, da so zmagali drugi," je povedal urednik Juste. Ministri 17 arabskih držav so od danske vlade zahtevali objavo deklaracije o kaznovanju odgovornih za objavo karikatur. Danski premier Fogh Rasmussen pa je izjavil, da se njegova vlada ne namerava opravičiti, češ da je "neodvisni tisk zgolj uresničeval svojo pravico do svobode govora".

Napad na strežnik

Cilj islamskih spletnih aktivistov je, da s pomočjo čim večjega števila hkratnih zahtevkov (s t.i. "pinganjem") elektronsko izdajo časopisa spravijo na kolena. Na ta način naj bi potrdili svojo prisotnost in preobremenili strežnik.

V arabskem navodilu, ki so ga objavili na spletu, so opisani štirje načini za izvedbo napada na časopisni strežnik. Najbolj enostaven način naj bi bil, da "najmanj trikrat zaporedoma prikličete posamezno stran in jo vedno znova osvežujete". Skupna značilnost naslednih treh korakov naj bi bila v čim pogostejšem "pinganju" strežnika - IP naslov računalnika so islamisti priložili kar k navodilom. Prav tako so objavili dva programa, s pomočjo katerih naj bi načrt za sesutje strežnika postal bolj učinkovit.

Sovražni komentarji na spletu

S pozivi za bojkot danskih izdelkov se je začela tudi trgovinska vojna.
S pozivi za bojkot danskih izdelkov se je začela tudi trgovinska vojna. FOTO: Reuters

V enem od mnogih islamističnih forumov Al Hisba, v katerih mrgoli simpatizerjev Al Kajde, se je jeza zaradi objavljenih karikatur razbohotila do skrajnosti.

Eden od udeležencev foruma je besno zapisal: "Nemški časopis 'Die Welt' se je odločil celo, da bo karikature ponatisnil kar na naslovni strani!" Na kar mu je odgovoril drugi razpravljavec: "Upreti se jim moramo, celotnemu Zahodu!" Njuno mnenje je podkrepil še tretji sogovornik: "Naj bog poruši njihove hiše!" Razgovorili so se tudi o "francoskih psih", saj je podobno kot nemški Die Welt ravnal francoski časnik France Soir, ki je prav tako ponatisnil izbor spornih karikatur. "Vso pravico imamo, da karikiramo boga," je na svoji naslovnici zapisal francoski bulvarski časnik. Karikature so objavili tudi norveški časniki.

Po javnomnenjski anketi danske televizijske postaje TV2 je 49 odstotkov vprašanih prepričanih, da so za podžiganje protestov po vsem svetu odgovorni muslimanski verski voditelji na Danskem.