Tujina

Karikature vrgle ministrico

Stockholm, 21. 03. 2006 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi očitkov glede ravnanja v škandalu v zvezi z objavo spornih karikatur je odstopila švedska ministrica.

Leila Freivalds se poslavlja
Leila Freivalds se poslavlja FOTO: Reuters

Po hudih očitkih javnosti glede ravnanja v škandalu v zvezi z objavo spornih karikatur islamskega preroka Mohameda je odstopila švedska zunanja ministrica Leila Freivalds

Freivaldsova je dejala, da po zahtevah opozicije in medijev po odstopu "ne more več voditi resne politike". 

Socialdemokratska ministrica je v ponedeljek priznala, da je sodelovala pri ukinitvi spletne strani skrajne desničarske stranke, kar je predtem zanikala.

Omenjena desničarska skupina je na spletu objavila sporne karikature, ki so povzročile nezadovoljstvo v muslimanskem svetu. Spletno stran so ukinili 9. februarja, kritiki pa so ta poseg označili kot kršitev pravice izražanja. 

Švedi 63-letni Freivaldsovi, ki je leta 2003 na položaju nasledila ubito ministrico Anno Lindh, očitajo tudi napake ob katastrofalnih cunamijih, ki so konec leta 2004 prizadeli jugovzhodno Azijo in v katerih je umrlo več kot 540 švedskih turistov.

Švedski premier Goeran Persson je sporočil, da bo položaj vodje švedske diplomacije do parlamentarnih volitev jeseni prevzel podpredsednik švedske vlade Bosse Righolm

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.