Tujina

Karikature niso bile žaljive

Koebenhavn, 26. 10. 2006 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dansko sodišče je oprostilo vodstvo časnika, ki je z objavo karikature preroka Mohameda razburilo muslimanski svet.

Sporna karikatura preroka Mohameda
Sporna karikatura preroka Mohameda FOTO: Reuters

Dansko prvostopenjsko sodišče je danes oprostilo vodstvo danskega časnika Jyllands-Posten, ki je septembra 2005 objavilo karikature preroka Mohameda in s tem razburilo muslimanski svet. Karikature niso bile žaljive, niti ni bil njihov namen ponižati muslimanov, je razsodilo sodišče v primeru tožbe sedmih muslimanskih organizacij, ki so časnik tožile zaradi razžalitve.

Najbolj sporna izmed objavljenih karikatur Mohameda prikazuje z bombo, katere vžigalna vrvica je že prižgana, na vrhu turbana.

Tisti, ki menijo, da so karikature prizadele čast vernikov, s tem da so preroka prikazale kot bojaželjnega, norega in nespametnega zločinca, jasno povezanega z vojno in terorizmom, so že napovedale, da se bodo na razsodbo pritožile. Sodišče je s svojo odločitvijo dalo časniku Jyllands-Posten pravico, da prizadene verska čustva muslimanov in da nas povezuje s terorizmom, je menil predstavnik tožnikov Kasem Said Ahmad.

Karikatura je razburila muslimanski svet
Karikatura je razburila muslimanski svet FOTO: Reuters

Obenem je izrazil strah, da bo odločitev vznemirila muslimane, ki so s tožbo iskali družbeno razumevanje za svojo stvar ter ustrezno priznanje njihovih verskih čustev in religioznih ikon. Namen karikatur je bil izključno "izzivanje in posmeh" ne le preroku, temveč vsem muslimanov, je dejal.

Odgovorni urednik omenjenega časnika Carsten Juste pa je odločitev sodišča pozdravil, rekoč, da bi imela morebitna obsodba katastrofalne posledice za svobodo tiska in medijev v demokratični družbi. Kljub temu pa je menil, da se zgodba s tem še ne bo končala, saj jo želijo "radikalni ljudje" izkoristiti za ohranjanje razkola.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rni panter 1
27. 10. 2006 10.22
Ma ne ga srat. Muslimanski voditelji jim polnijo glavo s tem kaj je žaljivo in kaj ni. Če se jim bo zdelo, bo žaljivo že če jim boš rekel musliman. Nesprejemljivo je da požigajo hiše in rastreljujejo bombe. In muslimanstvo je povezano s terorizmom, sami to dokazujejo....
nintendo64@email.si
26. 10. 2006 23.20
Čisto pravilna odločitev. Svoboda govora je eden izmed najpomembnejših pravic človeka. Kam pa bi prišli, če bi morali odstranit vse, kar nas žali. Če lahko Boga narišemo kot kuščarja ali Jezusa kot ne vem kaj, potem lahko onega tipa tudi.
user491
26. 10. 2006 17.13
malipandit. se strinjam s tabo. max99 - zarad tega ni vojn - so samo incidenti (ne delaj iz muhe slona). spoštujmo en druzga pa bo mir.
max99
26. 10. 2006 16.00
Če bo zaradi vsake karikature vojna kam gre ta svet potem?
malipandit@email.si
26. 10. 2006 15.49
Kaksne neumno fore se grejo. Ce nekoga nekaj zali je to pac zalitev in ne ce neko sodisce doloci ali je ali ni zalitev.