Tujina

Karadžićeva: Poziv naletel na odziv

Sarajevo/Beograd, 29. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poziv soproge nekdanjega političnega vodje bosanskih Srbov Karadžića, naj se preda, je naletel na pozitivne odzive.

Radovan Karadžić in Ljiljana Zelen-Karadžić
Radovan Karadžić in Ljiljana Zelen-Karadžić FOTO: POP TV

Ljiljana Zelen Karadžić je svojega soproga pred dnevi prek medijev poznala, naj se preda, ker zaradi njegovega bega trpi celotna družina.

Poziv soproge nekdanjega političnega vodje bosanskih Srbov Radovana Karadžića, naj se preda haaškemu sodišču, je naletel na pozitiven odziv predstavnikov bosansko-hercegovskih in srbskih oblasti, pa tudi zveze NATO.

Karadžićevi kimajo z glavo

Ljiljana Z. Karadžič je v dramatičnem pozivu, ki ga je dala ameriški tiskovni agenciji AP in sta ga v četrtek zvečer objavili tudi televizija Republike srbske in beograjski radio B-92, s solzami v očeh pozvala soproga k predaji. V pozivu je dejala, da je njihova "družina z vseh strani pod nenehnim pritiskom" in da so njihova življenja in preživetje ogroženi.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Paddy Ashdown je dejal, da je predaja Karadžića v njegovem lastnem interesu, v interesu srbskega naroda ter stabilnosti v regiji. Enako je menil tudi srbski predsednik Boris Tadić, medtem ko je premier BiH Adnan Terzić izrazil dvom, da se bo Karadžić predal.

Poveljnik sil zveze NATO v BiH, ameriški brigadni general Steven Schook je dejal, da pozdravljajo poziv Karadžićeve soproge iz dveh razlogov - zaradi njegove družine in zaradi BiH. Poudaril je, da bo NATO še naprej vztrajno preganjal obtožence haaškega mednarodnega sodišča in pristavil, da na Karadžićevo soprogo niso pritiskali, naj objavi poziv.

Karadžić je poleg nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića na haaškem sodišču obtožen genocida in vojnih zločinov med vojno v BiH. Med drugim sta obtožena odgovornosti za pokol bosanskih Muslimanov v Srebrenici leta 1995, v katerem je bilo ubitih okoli 8000 ljudi.