Tujina

Karadžića iskali doma

Pale, 25. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Sile NATA so vdrle v hišo družine nekdanjega voditelja bosanskih Srbov. Karadžića niso našli, zato pa so zaslišali njegovo soprogo.

V preiskavi je sodelovalo okoli štirideset do zob oboroženih vojakov (Foto: Reuters)
V preiskavi je sodelovalo okoli štirideset do zob oboroženih vojakov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Nekdanja politični in vojaški vodja bosanskih Srbov Karadžić in Mladić sta obtožena genocida in vojnih zločinov med vojno v BiH. Med drugim naj bi bila odgovorna za pokol Muslimanov v Srebrenici leta 1995, v katerem je bilo ubitih okoli 8000 ljudi, ter za 43-mesečno obleganje Sarajeva.

Vojaki zveze NATO so vdrli v hišo, kjer živi žena nekdanjega voditelja bosanskih Srbov ter enega od dveh najbolj iskanih vojnih zločincev s področja nekdanje Jugoslavije, Radovana Karadžića. Iskali naj bi dokaze o tem, kje se begunec skriva in kdo mu pri tem pomaga. "Imamo informacije, da prebivalci te hiše nudijo podporo osumljenim vojnih zločinov," je povedal tiskovni predstavnik NATO v BiH Derek Chapell. Drugih podrobnosti ni navedel.

Karadžića tudi tokrat niso našli, zato pa so na zaslišanje odpeljali njegovo ženo Ljiljano in še nekaj ljudi, ki so bili med racijo v hiši.

NATO je misijo v Bosni in Hercegovini predal Evropski uniji, v državi pa so ohranili nekaj baz, od koder vodijo iskanje osumljencev za vojne zločine. Kljub temu so bila prizadevanja, da bi izsledili Radovana Karadžića in generala Ratka Mladića, ki je prav tako eden najpomembnejših osumljencev haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije, neuspešna.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti Ashdown zagotavlja, da vse bolj uspešno uničujejo mrežo ljudi, ki ju ščiti - odstavili in kaznovali naj bi okoli 70. Kljub številnim ukrepom pa naj bi se Karadžič še naprej svobodno gibal, pred mesecem naj bi ga opazili na kosilu skupaj z ženo v neki restavraciji na vzhodu Bosne.

Karadžić naj bi se skrival v vzhodnem delu Bosne ter v sosednji Črni gori, medtem ko naj bi Mladiću zatočišče zagotovila srbska vojska. Na pozive oblasti v Srbiji in v Republiki srbski, naj se predata, se ne odzivata.