Tujina

Kar 400 spornih poletov?

Berlin, 03. 12. 2005 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška obveščevalna agencija CIA naj bi v Nemčiji opravila 400 skrivnih poletov, piše Der Spiegel.

Letalski miting
Letalski miting FOTO: J.D.

Nemška vlada po navedbah nemškega tednika Der Spiegel razpolaga s seznamom več kot 400 skrivnih poletov, ki jih je ameriška obveščevalna agencija CIA opravila v Nemčiji. Seznam naj bi dokazoval, da sta samo dve letali CIA, sicer registrirani na zasebni družbi, v letih 2002 in 2003 skoraj tristokrat ali uporabili nemški zračni prostor ali pa tudi pristali na nemških letališčih - večinoma v Berlinu, Frankfurtu in v ameriškem vojaškem oporišču Ramstein.

Skupno naj bi bilo na seznamu, ki ga je na zahtevo opozicijskih Zelenih v bundestagu sestavil center za nadzor nemškega zračnega prostora, kar 437 poletov. Gre za sporna letala, s katerimi naj bi CIA prevažala teroristične osumljence v skrivne zapore v Evropi.

Opozicijski Zeleni in organizacija Amnesty International sta od nemške vlade zahtevali, naj ob obisku ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice v Berlinu prihodnji teden na vsak način odpre vprašanje spornih poletov CIA. "Nemška vlada mora jasno pokazati, da Nemčija tudi posredno ni udeležena pri kršitvah mednarodnega prava in človekovih pravic ter da so pravice ZDA kot zaveznice v Nemčiji vezane na to predpostavko," je poudaril poslanec Zelenih Volker Beck.

Po poročanju časnika Spiegel naj bi se nemška vlada bala, da bi lahko afera o spornih poletih CIA sprožila razpravo o sami namestitvi ameriških vojakov na ozemlju Nemčije in uporabi nemškega zračnega prostora za potrebe vojne v Iraku.