Tujina

Kapitalizem ni več popularen

Washington, 03. 11. 2009 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dvajset let po padcu Berlinskega zidu je delež tistih, ki v nekdanjem vzhodnem bloku podpirajo demokracijo, občutno nižji, kot je bil leta 1991. Evropejci so tudi kritični do kapitalizma.

Kapitalizem in demokracija sta v nekdanjih komunističnih državah Srednje in Vzhodne Evrope občutno manj popularna, kot sta bila po padcu Berlinskega zidu pred 20 leti, je pokazala v ponedeljek objavljena raziskava ameriškega centra Pew. Obenem je raziskava pokazala negativen odnos vzhodnih Evropejcev do še vedno prisotnega ruskega vpliva.

Berlinski zid
Berlinski zid FOTO: Reuters

Dvajset let po padcu Berlinskega zidu je delež tistih, ki v nekdanjem vzhodnem bloku podpirajo demokracijo, občutno nižji, kot je bil leta 1991. Največji padec – z 72 na le 30 odstotkov – je bil v Ukrajini.

V Bolgariji je bil padec 24-odstoten, v Litvi 20-odstoten, na Madžarskem 18-odstoten, v Rusiji osemodstoten in v nekdanji Vzhodni Nemčiji šestodstoten. Za štiri oz. eno odstotno točko je podpora demokraciji ureditvi narasla le na Poljskem in Slovaškem. Na podobno razočaranje so opozorili odgovori na vprašanja, povezana s kapitalizmom.

Delež tistih, ki ne odobravajo prehoda na tržno gospodarstvo, je npr. na Madžarskem dosegel 34, v Litvi pa 26 odstotkov. Najslabšo oceno so kapitalizmu namenili Ukrajinci, kjer ga podpira le 36 odstotkov vprašanih. Da je ekonomska situacija danes boljša, kot je bila pod komunizmom, so menili le Poljaki (47 odstotkov) in Čehi (45 odstotkov). Kar 72 odstotkov Madžarov medtem verjame ravno nasprotno.

Podpora padcu komunizma

Z izjemo Madžarske članstvo svojih držav v Evropski uniji ljudje ocenjujejo pozitivno, tudi zveza Nato je na splošno odobravana, z izjemo Ukrajine in Rusije, kjer ima o zavezništvu negativno mnenje skoraj 60 odstotkov vprašanih.

Navedenim številkam navkljub pa v večini držav na splošno podpirajo padec komunizma pred dvema desetletjema. Tudi delež tistih, ki so zadovoljni s svojim življenjem, je močno porasel.

Vpliv Rusije ljudje v regiji medtem ocenjujejo negativno. Na Poljskem je še vedno prisoten ruski vpliv negativno ocenilo kar 59 odstotkov vprašanih, le 18 odstotkov pa ga je označilo kot koristnega. Poljaki so sicer od vseh najbolj zaskrbljeni zaradi vpliva Moskve nad drugimi državami. Po drugi strani pa je raziskava pokazala na porast nacionalizma v sami Rusiji: da bi morala biti Rusija za Ruse, je leta 1991 menilo 26 odstotkov vprašanih, danes pa je takih 54 odstotkov.

Teoretiki v zvezi z raziskavo opozarjajo na oster generacijski razkol v pogledu na tranzicijo v demokracijo in kapitalizem. Raziskava v devetih državah nekdanjega vzhodnega bloka je namreč razkrila, da večstrankarski politični sistem in tržno gospodarstvo občutno bolj podpirajo tisti, ki so bili v času padca Berlinskega zidu otroci, kot pa starejše generacije.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galiot
10. 11. 2009 11.03
KAPITALIZEM JE SKUPEK NEKAJ BOGATAŠEV,KI UPRAVLJAJO SVET,OSTALIH 99 PROCENTOV ,SMO PA NJIHOVI TLAČANI.ZADNI ČAS JE ZA SPREMEMBE...
Black_Panter@mailinator.com
08. 11. 2009 10.03
pri nas imamo, gnili komunistični kapitalizem
Abacus
03. 11. 2009 22.11
deadea Zate pa tako in tako vem da si po duši diktator! Vedno nekaj pljuvaš čez policaje in sodstvo ,ma niso brez napak ,po drugi strani pa braniš morilce ,diktatorje , teroriste in drugo ološ! Kdor ni iskusil diktatorstva naj se raje ne spogleduje z njim! Pa ne zdaj o Titotu ,on je bil blagodejna dušica napram pravim diktatorjem!
Abacus
03. 11. 2009 22.09
Nekaj dobrih komentarjev: Titus01 03.11.2009, 12:47 2 @Aaron-Heydar Ni čisto tako, vendar mislim, da kapitalizem potrebuje kontrapunkt v komunizmu: Zahodne države so socialno državo vzpostavile s stisnjenimi zobmi, ker jih je bilo na smrt strah revolucije. Rezultat? Visoka gospodarska rast in zadovoljni ljudje. Grdo rečeno: Trpljenje ljudi v vzhodnem bloku je omogočilo lepo življenje zahodnim delavcem. Ko se je komunizem začev sesuvati, sta se pojavila Reagan in Thatcherjeva in začela uničevati vse, kar je kapitalizem delalo človečen. ------------------------------ en_drejc... 15:01 Svoj glas ste že oddali 0 nekaterim pač ni jasna razlika med državno ureditvijo in ekonomskim sistemom. Med temi so menda tudi avtorji raziskave in novinar ki je stvar prepisal v slovenščino. Vedno in povsod se kot nasprotje demokraciji postavlja komunizem. To je kot da bi primerjal krompir in betonski zidak. Le redko kje se primerjata kapitalizem z komunizmom ali socializmom, za kar bi bila primerjava utemeljena. TOREJ možne so primerjave: - kapitalizem VS socializem - Totalitarizem, monarhija, diktatura VS demokracija dajte ljudje prosim enkrat to razumet
deadea
03. 11. 2009 20.15
spaparnas1 saj bos videl ko bo prisel tvoj cas kaka ovca si bil. noben ti ne zagotavlja slobode danes, se najmanj pa politiki ki NIKOLI ne prevzamejo odgovornisti za svoje dejanja...zakaj jo sploh bi ko pa za vsakim dobrim al slabim stojijo "ljudje" ki mu izrazajo podporo.
deadea
03. 11. 2009 20.13
diktatura sama po sebi ne vpliva na posameznika in niti ne poskusa vplivati, le da opravi svoje delo...
odbogaposlan
03. 11. 2009 18.37
He,he. Američani to rabijo, da zmerijo kakšna je temperatura! kapitala!he,he. slabo se jim piše!
boer
03. 11. 2009 18.05
sedaj so p avsi skeptični do demokracije ja normalno če na tem svetu ni nikoli bilo demokracije niti komunizm aniti fašizma, bil je pa absolutizem posameznikov
spaparnas1
03. 11. 2009 17.04
In dragi ali draga deadea ne misli, da te bo tvoj gospodar še vedno gledal ko ti bo izpadla dlaka in ne boš dajal več mleka. Pobrskaj si malo po strani ZN in tam boš videl, da je dobra ovca tista ki je "good consumer/producer". Kaj misliš, kaj se bo zgodilo s teboj ko ne boš več eno ali drugo? Misli misli misli....
spaparnas1
03. 11. 2009 16.29
deadea Vedno sem se spraševal kako lahko človek tako izgubi dostojanstvo. Tvoj komentar je kot bi ga kopiral iz Orwelove knjige 1984 in pa istoimenskega filma, kjer pravi "svoboda je suženjstvo" in "vojna je mir". Jaz pa pravim dragi deadea, da je za svobodo vredno tudi umreti, prav tako je vredno umreti za svobodo bodočih rodov. deadea tvoj komentar si ne zasluži biti komentar človeka ampak je to komentar ovce, najbolj neumne živali na svetu. Ovca bo vedno gledala v tla, ko bo njen gospodar prišel po drugo ovco. Delala se bo kot da se nič ni zgodilo. Ampak ne skrbi, za vsako ovco pride čas.
skydrol7
03. 11. 2009 15.24
ce je res da ni kapitalizem vec popularen,ali je slovenska komunisticna ureditev bolj popularna,zgleda da ne kot vidim iz nestetih komentarjev v politicnemu sistemu v katerem se nahaja trenutno slovenija nebi smelo biti tolike nezaposlenosti obratno narod bi moral ziveti v blagostanju z polno zaposlitvijo...
deadea
03. 11. 2009 15.04
dejstvo je da je ta nacin vodenja drzav popolnoma neuncikovit. demokracija ne more biti uspesna kapitalizem tudi ne. v obeh primerih pride do izkoriscanja in prevlade neumnostih malega cloveka. edina prava resitev je diktatura oz. en voditelj. a kaj ko se te oglasijo vsi pacifisti in nabijajo kako je to pot navzdol kljub temu da se zna da se v demokracijikapitalizmu krsijo clovekove pravice in unicuje narava veliko bolj kot pa diktatura pod pravim vodstvom. ce drzavo vodi diktator so drzavljani veliko bolj slobodni.
en_drejc
03. 11. 2009 15.01
nekaterim pač ni jasna razlika med državno ureditvijo in ekonomskim sistemom. Med temi so menda tudi avtorji raziskave in novinar ki je stvar prepisal v slovenščino. Vedno in povsod se kot nasprotje demokraciji postavlja komunizem. To je kot da bi primerjal krompir in betonski zidak. Le redko kje se primerjata kapitalizem z komunizmom ali socializmom, za kar bi bila primerjava utemeljena. TOREJ možne so primerjave: - kapitalizem VS socializem - Totalitarizem, monarhija, diktatura VS demokracija dajte ljudje prosim enkrat to razumet
gostgozd
03. 11. 2009 14.51
a je kapitalizem kdaj bil popularen??? hočšnočš je kapital vedno (bil in bo) vladar. tudi v komunizmu. in govoriti o možnostih ne-kapitalizma je histeričnozabavnosmešno. če pa so vas ovčke politiki (v imenu kapitala) prepričali, da je kapitalizem nekaj drugega, kot ste si mislili, pa... ...pa pojdite v trgovino in se potolažite z neskončno izbiro šampona za lase ali čokolade. (pa raje glejte na to, da sta večalmanj samo dva različna proizvajalca)
AlternativeFacts
03. 11. 2009 13.37
@MIZANTROP Načrt je, da se bodo avtomobili, ko bodo prepeljali to vgradnjo, samooskrbovali z el. energijo.Že danes pa se za ogrevanje ponekod uporablja termalna energija, drugje plin(plin pridobivajo tudi preko čistilnih naprav kanalizacije), ali biomasa(mletje odpadnega lesa"pohištva" naprimer).Dako da bo pridelana nafta lahko zadostovala za kmetijske stroje in izdelavo plastičnih mas.
MIZANTROP
03. 11. 2009 13.08
Animax, kaj misliš da je nafta le za pogon avtomobilov. Pesek v oči. Avtomobili porabijo le majhen odstotek načrpane nafte, večino porabi industrija in prevozniški lobi. Ogromno jo pokurimo za ogrevanje. Ti pa boš na polja vgrajeval naprave za elktrične traktorje s katerimi boš oral njive in žel žito. Isti postopek pa boš uporabil v oceanih za pogon električnih ladjic. Pa polimeri so prav tako iz nafte. Nekaj jih sicer proizvedejo iz poljščin, iz teh tudi proizvajajo biogoriva a te potrebujejo ogromno vode, umetnih gnojil in pesticidov. Svetovna proizvodnja hrane je iz leta 1980, ker je že 30 odstotkov polj v svetovnem merilu trajno uničenih za gojenje česarkoli. Cena uporabe pesticidov in umetnih gnojil. Zato pa je lačnih že danes ena sedmina človeštva.
M-teorija
03. 11. 2009 13.03
Po mojem so rezultati brezpredmetni ker poznamo liberalni tržni kapitalizem ("anglosaksonski" tip, ali ameriški); celinski evropski kapitalizem; sredozemski kapitalizem; azijski kapitalizem; socialdemokratski kapitalizem ("skandinavski" tip) in je velika razlika o katerem kapitalizmu je govora. Ravno tako je razlika med demokracijami oziroma političnimi sistemi. Zato vse ocenjevati pod dežnikom enega imenovalca je brez veze. Prej bi rekel, da je kapitalizem kot celota dosegel višek pred zlomom komunizma oziroma na račun komunizma. Kot pri nas primer ko je koalicija bolj zmagala zaradi "proti" Janši in tedanjemu načinu vladanja.
cebelca25@hotmail.com
03. 11. 2009 12.58
kapitalizem je kanibalizem :P
cohiba.cubana
03. 11. 2009 12.52
KONCNO STE STEKALI ! STE PA RABLI A !
Titus01
03. 11. 2009 12.47
@Aaron-Heydar Ni čisto tako, vendar mislim, da kapitalizem potrebuje kontrapunkt v komunizmu: Zahodne države so socialno državo vzpostavile s stisnjenimi zobmi, ker jih je bilo na smrt strah revolucije. Rezultat? Visoka gospodarska rast in zadovoljni ljudje. Grdo rečeno: Trpljenje ljudi v vzhodnem bloku je omogočilo lepo življenje zahodnim delavcem. Ko se je komunizem začev sesuvati, sta se pojavila Reagan in Thatcherjeva in začela uničevati vse, kar je kapitalizem delalo človečen.