Tujina

Izpovedi nadomestnih mater: vzgojiti 'tujega' otroka ali oditi v zapor

Phnom Penh, 09. 02. 2019 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Neth iz Kambodže se je odločila, da bo postala nadomestna mati. S plačilom bi lahko 17-članski družini pomagala, da si končno ustvarijo spodoben dom. Ko je zanosila, je v veljavo stopila prepoved nadomestnega materinstva. Oblasti so jo aretirale, izpustili pa so jo pod pogojem, da za tujega otroka poskrbi sama ali pa v zaporu preživi dvajset let.

Posredovanje nadomestnega materinstva je v Kambodži vzcvetelo leta 2015, ko so to prakso prepovedali na Tajskem, v Indiji in v Nepalu.  To je časovno sovpadalo tudi z odpravo kitajske politike enega otroka. 
Posredovanje nadomestnega materinstva je v Kambodži vzcvetelo leta 2015, ko so to prakso prepovedali na Tajskem, v Indiji in v Nepalu.  To je časovno sovpadalo tudi z odpravo kitajske politike enega otroka.  FOTO: AP

Junija lani so kamboške oblasti aretirale in prostost odvzele 33 nosečnicam, nadomestnim materam, ki so za plačilo donosile otroka drugih staršev.

Čeprav ni imela izbire in čeprav ima otroka, kot pravi, rada, kot da je njen, Thida na trenutke svojo odločitev obžaluje. Njegovo rojstvo je namreč še poglobilo finančne težave, iz katerih se je nameravala s pomočjo nadomestnega materinstva rešiti.

Kambodžanke iz socialno ogroženih družin so poiskale agencije, ki so nadomestne matere urejale večinoma za kitajske pare. Zdaj so jih izpustili pod pogojem, da same vzgojijo tuje otroke. V nasprotnem primeru jim grozi 20 let zaporne kazni, piše britanski BBC.

Ena izmed 33 nadomestnih mater je tudi Kambodžanka Thida, ki se je pri 20 letih poročila z revnim partnerjem in si zato nikoli ne bi mogla privoščiti otroka. A če bi z nadomestnim materinstvom zaslužila 10.000 evrov, bi imela dovolj denarja, da bi si nekoč ustvarila svojo družino.

Nosečnost preživele pod nadzorom oblasti

Thida je nevede, da so oblasti v tem času sprejele zakon, ki prepoveduje nadomestno materinstvo, pristala na to, da bo za plačilo donosila tujega otroka.

Ko je zanosila na takšen način, so jo agenti za iskanje nadomestnih mater odpeljali v obljudeno 'vilo', kjer je spoznala še 32 drugih nadomestnih mam, je svojo izpoved za BBC začela Thida.

"Pestoval je otroka in jokal, kot da so mu iztrgali srce. Res se mi je smilil. S svojim sinom je lahko preživel le 20 minut, potem je moral oditi, ne da bi si lahko izmenjali kontakte."

Pogoji tam so bili katastrofalni, je povedala. Kot je opisala, je sobo delila s petimi drugimi nosečnicami, ki niso imele nobenega življenjskega prostora: "Prostora ni bilo niti toliko, da bi se sprehodile po sobi. Visoko noseče ženske, ki niso mogle več mirovati, so se želele sprehajati gor in dol, a to preprosto ni bilo možno. Osebje pa jim je prepovedalo izhode iz hiše."

Nekega dne, bilo je junija, se je na vratih vile pojavila policija, se spominja Thida. Oblasti so odgovorne v agenciji aretirale zaradi trgovine z ljudmi. A niso se ustavili pri njih.

Bopha, ki je otroka donosila, še preden je v veljavo stopila prepoved nadomestnega materinstva, sicer še vedno živi v baraki. A s plačilom, ki ga je prejela, je poplačala nekaj dolgov in kupila nekaj zemlje, ki bo njej in njeni družini omogočila preživetje.
Bopha, ki je otroka donosila, še preden je v veljavo stopila prepoved nadomestnega materinstva, sicer še vedno živi v baraki. A s plačilom, ki ga je prejela, je poplačala nekaj dolgov in kupila nekaj zemlje, ki bo njej in njeni družini omogočila preživetje. FOTO: AP

Aretirali so tudi nadomestne matere. Te so nosečnost preživele pod nadzorom oblasti.

Neke oktobrske noči je Thida dobila popadke in naslednje jutro so jo odpeljali v bolnišnico. Ko se je otrok rodil, je Thida komaj čakala, da vidi njegov obraz, zato ji ga je zdravnik za nekaj minut prislonil na prsa: "Tudi če genetsko ni moj, je moj prvi otrok in imam ga neizmerno rada. Grozno je bilo, da je bil, ko je prišel na svet skupaj z menoj, več mesecev zaprt v bolnišnici pod nadzorom policije."

Oblasti bodo redno preverjale, kje je otrok

Več kot deset nadomestnih mater, ki so rodile otroke drugih bioloških staršev, so  namestili v veliko sobo. Spale niso na postelji, temveč na visečih mrežah. Ženske niso imele dovolj hrane, da bi lahko dojile.  

Thidina tašča je podkupila varnostnike, da je lahko redno obiskovala Thido in ji prinašala pleničke, sadje in mleko v prahu.

Decembra je Thida lahko z otrokom odšla domov. Preden je zapustila ustanovo, so ji naročili, da mora otroka vzgojiti sama in zanj skrbeti do 18. leta, sicer ji preti 20 let zaporne kazni. Nadomestnim materam so povedali, da bodo redno preverjali, če otrok res živi z njimi in če ga morda niso predale njihovim biološkim staršem.

Nadomestne matere še v večji stiski kot prej

Čeprav ni imela izbire in čeprav ima otroka, kot pravi, rada, kot da je njen, Thida na trenutke svojo odločitev obžaluje. Njegovo rojstvo je namreč še poglobilo finančne težave, iz katerih se je nameravala s pomočjo nadomestnega materinstva rešiti.

Ker namreč biološka starša nista dobila otroka, tudi Thida ni dobila obljubljenega plačila. Na srečo je otroka vzljubil tudi njen mož.

Oblasti vztrajajo, da gre za trgovino z ljudmi: "Ni jim mar za otroka, oziroma ga dojemajo kot potrošniško dobrino. Če se rodi otrok z motnjami v razvoju, se cena zniža ali pa ga sploh ne želijo sprejeti. Včasih otroke celo preprodajo naprej."

Za zdaj otroku ne bosta povedala zgodbe o njegovem rojstvu, mu pa to nameravata razkriti, ko bo star 18 let in se bo lahko sam odločil, ali želi poiskati svoje biološke starše. Čeprav je malo verjetno, da bi biološki starši sploh našli Thido in njeno družino, se njen mož potihoma boji, da bi jih našli in 'ukradli' otroka.

'Biološki oče jokal, kot da so mu iztrgali srce'

Posredovanje nadomestnega materinstva je v Kambodži vzcvetelo leta 2015, ko so to prakso prepovedali na Tajskem, v Indiji in v Nepalu. To je časovno sovpadalo tudi z odpravo kitajske politike enega otroka. Nenadoma so mnogi kitajski pari lahko zakonito imeli še enega otroka, nekateri pa tega niso mogli narediti po naravni poti.

Oblasti zatrjujejo, da so morale nadomestno materinstvo prepovedati, ker je to oblika trgovanja z ljudmi, žrtve pa so otroci.
Oblasti zatrjujejo, da so morale nadomestno materinstvo prepovedati, ker je to oblika trgovanja z ljudmi, žrtve pa so otroci. FOTO: AP

"Prestari so, da bi še lahko imeli otroke, toda njihove finančne in socialne razmere so zdaj primerne za vzgojo otroka," pojasnjuje Liang Bo, predsednik ene večjih posredovalnih agencij za nadomestno materinstvo Shenzhou Zhongtai.

Ker pa na Kitajskem nadomestno materinstvo ni dovoljeno, so se Shenzhou Zhongtai in druge kitajske agencije začele osredotočati na Kambodžo. "Pomagali smo ne le kitajskim staršem, ampak tudi ameriškim, kanadskim, tajskim, japonskim, nepalskim,"  našteva Liang Bo.

"To, kar se je zgodilo, je strašna izguba za tiste ljudi, ki so želeli imeti otroke." Njegova agencija sicer ni bila vpletena v nobenega od primerov, saj je od prepovedi v Kambodži prenehal s posredovanjem v Kamdoži. "Nekatere manjše agencije pa se tega še vedno poslužujejo," opozarja.

A kljub temu je na noč aretacij dobil veliko klicev obupanih parov, ki so želeli informacije, kaj bo z njihovimi otroki, a ti nenadoma niso več doklicali svojih agentov. Poskusil sem pomagati, a agentov nisem poznal, je povedal za BBC: "To so bili namreč ljudje, ki so se izdajali za agente pod lažnim imenom in prevarali tako biološke starše kot nadomestne mame. Vsak par je plačal približno 70.000 evrov, ki jim jih niso nikoli povrnili, plačila niso dobile niti nadomestne mame, še huje pa je, da se je njihov otrok rodil in bo zdaj odrasel v družini nekoga drugega."

Več kot deset nadomestnih mater, ki so rodile otroke drugih bioloških staršev, so  namestili v veliko sobo. Spale niso na postelji, temveč na visečih mrežah. Ženske niso imele dovolj hrane, da bi lahko dojile.  
Več kot deset nadomestnih mater, ki so rodile otroke drugih bioloških staršev, so  namestili v veliko sobo. Spale niso na postelji, temveč na visečih mrežah. Ženske niso imele dovolj hrane, da bi lahko dojile.   FOTO: Thinkstock

Thida je za BBC razkrila tudi, da je biološki oče njenega otroka prav tako podkupil varnostnika, da je lahko po rojstvu vsaj enkrat videl svojega sina: "Pestoval je otroka in jokal, kot da so mu iztrgali srce. Res se mi je smilil. S svojim sinom je lahko preživel le 20 minut, potem je moral oditi, ne da bi si lahko izmenjali kontakte."

Oblasti: To je trgovina z ljudmi, žrtve so otroci

A kamboške oblasti so neomajne pri tem, da bodo nadzorovali vse nadomestne matere, ki so rodile otroke. Po kamboških zakonih je namreč otrok v maternici ženske avtomatično njen otrok. Dodajajo, da bodo matere aretirali le, če bodo otroke poskusile pretihotapiti iz države k njihovim biološkim staršem. A kot dodajajo, lahko biološki starši še vedno finančno pomagajo nadomestnim mamam, če imajo ti seveda njihov kontakt.

Oblasti zatrjujejo, da so morale nadomestno materinstvo prepovedati, ker je to oblika trgovanja z ljudmi, žrtve pa so otroci. Kot namreč pojasnjuje Chou Bun Eung iz kamboškega notranjega ministrstva, se namreč vsi deležniki v procesu pogajajo o ceni otroka v maternici: "Ni jim mar za otroka, oziroma ga dojemajo kot potrošniško dobrino. Če se rodi otrok z motnjami v razvoju, se cena zniža ali pa ga sploh ne želijo sprejeti. Včasih otroke celo preprodajo naprej."

37-letna Bopha, ki je otroka donosila za nizozemski par, se s tem, da je to oblika trgovine z ljudmi, ne strinja. Za to se je odločila iz podobnih razlogov kot Thida in Neth. Ker je bila revna: "Nadomestne matere to naredijo tudi zato, da pomagajo drugim, ki ne morejo imeti otrok. Nadomestne matere najamejo zato, da jim pomagajo, zato tega ne moremo dojemati kot trgovino z ljudmi."

Oblasti menijo, da starši, ki so plačali za otroka, niso njegovi starši. S tem, ko so nadomestne matere aretirali, pa so pravzaprav naredili uslugo tako njim kot otrokom: "Nadomestne mame so nosile te otroke, jih hranile, skrbele za njih. Rade jih imajo, kot da bi bili njihovi lastni otroci."

Zakaj kaznujejo ženske, ki so želele pomagati?

Bopha, ki je otroka donosila, še preden je v veljavo stopila prepoved nadomestnega materinstva, sicer še vedno živi v baraki. A s plačilom, ki ga je prejela, je poplačala nekaj dolgov in kupila nekaj zemlje, ki bo njej in njeni družini omogočila preživetje, je povedala za BBC.

Še vedno je v stiku s starši otroka, ki ga je rodila. Zdaj so prijatelji na Facebooku in vsake toliko ji pošljejo kakšno njegovo fotografijo: "Ne predstavljam si, kako bi se počutila, če bi se moja zgodba odvila kot zgodba nadomestnih mater, ki so morale pod prisilo obržati otroke. Zakaj kaznujejo ženske, ki so želele pomagati? Pomagati tako sebi kot tudi paru, ki ni mogel imeti otroka."  

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

raptor2
09. 02. 2019 18.41
-2
Dajte no ze tako je prevec ljudi na tem svetu in potem se to. Ni mogla preziveti svojo 17 clansko druzino, ja kaj pa so imeli tolko otrok
natolcevanjenapolno
09. 02. 2019 18.14
-1
za stanje v afriki je kriv razviti svet ker afriko namenoma tlaci ker se boji njene superiornosti. ce bi zdruzenim narodom bilo do mira bi afriko postimali ne pa za nafto hlastali.
brabusednet
09. 02. 2019 13.36
-1
A država pri tem nič davka ne pobere.
TistoPravo
09. 02. 2019 12.51
-2
Ekonomski zakoni in ekonomski otroci..vsekakor rak družbe in rak ljubezni, ki nam jo mati naravi velikodušno ponuja...in kaže tisto pravo življensko pot...seveda jo imamo možnost zapravit, s takim početjem
TistoPravo
09. 02. 2019 11.35
-7
Nekomu se nikoli ne rodi njegov biološki otrok zaradi njegovih možganov oziroma posledično razmišljanja, nekomu to preprečuje druga življenska funkcija...spočetje mu po naravni poti ne uspe. Kam bi lahko uvrstili nekoga, ki samo zaradi denarja ne more imet otroka...oziroma ga ima zgolj zaradi denarja? Se vam zdi o tem sploh vredno pisatje. Življenje je le tisto nekaj več od plehkosti, ki odločajo za ali proti življenju...
brusilec
09. 02. 2019 12.05
+3
zaradi njegovega razmisljanja, zaradi mozganov, zaradi denarja? mislim da o biologiji nisi ravno ... ja, nekateri imajo probleme ker pac ne pasejo skupaj kemijsko hormonsko z partnerjem .. to pa je tudi vse ..
TistoPravo
09. 02. 2019 12.47
-1
In to ni nič drugače, kot da se nekoga naroči z denarjem seveda...kot da se ga naredi mimo naravnih poti. Vedno so v ozadju neki posegi, ki zahtevajo denar...česar pa v osnovi naraca ne želi.
brusilec
09. 02. 2019 15.11
+16
mimo naravnih poti so tudi zdravila, antibiotiki, cepiva, operacije... ce se sistem zorganizira tako da ni korupcije in izkoriscanja revnih, potem je ok.. imas druzine kjer mame ali pa sestre rodijo otroka za hcerko, sestro, .. zato ker nekatefi ne morejo, ne ker nebi imeli casa ali pa prevec denarja.. najceji problem pa je ker clovek nea razume kaj sploh pises ali hoces povedati .. dej si vzam malo vec casa...
Uporabnik1152447
09. 02. 2019 15.39
+4
Sej v osnovi narava tudi ne želi onesnaževanja, ki mora biti eden glavnih razlogov za nizko plodnost in nižanje števila semenčec. Tko da je tvoj argument proti umetni oploditvi nepremišljen in neresen.
TistoPravo
09. 02. 2019 15.49
-1
Onesznaženje je družbeni problem, in ne problem posameznika. Vsekakor smo tukaj, da se vtikamo in da se poskušamo oglašati tudi ko nam kaj sistemskega ni všeč...nas moti. Vsekakor pa se moramo zavedati, da je tisto največ za kar smo odgovorni in tudi lahko pričakujemo največ upoštevanih lastnih resnic...to je znotrej svojega bivanja, znotraj lastne družine. In tukaj si nebi smel noben dovoliti jiti čez naravo. Verjamem, resnica boli...spremembe še bolj, samo vedno je pot...če si za njo odprt, z ljubeznijo do sebe in preostalega sveta. Ekonomijo pa prihrani raje za zunanji svet, kjer ti dejansko lahko koristi. Znotrej družine se to še nobenemu ni obneslo. Denar je sveta vladar, ampak se znotraj malih svetov...v vsakemu od nas, nikoli ne bo genetsko obnesel. Pač izmišljeno sredstvo, ki pa ga narava uspešno selekcionira. Pravica je na rem svetu, verjemite mi!
devote
09. 02. 2019 11.16
-3
Vse zagovornike tega pocetja pozivam da to pocnejo sami, na svojih otrocih, zenah, hcerah, lahko za denar, lahko pa tudi prostovoljno. Po izbiri. Bo ok?
kopalisce
09. 02. 2019 11.05
-6
podkupila varnostnike... kako imajo za podkupnino, hrano pa ne? vsaka zgodba ima dva obraza. najbolj prodajana pa dandanes dobi na zalost status "resnicne".
Ramzess
09. 02. 2019 10.59
+8
"A kot dodajajo, lahko biološki starši še vedno finančno pomagajo nadomestnim mamam, če imajo ti seveda njihov kontakt." To bi lahko oblasti uporabile (izrabile) proti biološkim staršem, zato nekateri niso dali nadomestnim materam kontaktov.
Ramzess
09. 02. 2019 10.55
+3
"Za zdaj otroku ne bosta povedala zgodbe o njegovem rojstvu, mu pa to nameravata razkriti, ko bo star 18 let in se bo lahko sam odločil, ali želi poiskati svoje biološke starše." Ne vem če je izvedljivo, nenehni nadzori oblasti, niso sicer navedene službe, bo otroku dalo prej ali slej vedeti za kaj gre. Razen tega lahko najde tudi dokumente, povezane s tem.
Uporabnik1152447
09. 02. 2019 15.40
+1
Sej biološka starša sta še vedno ista, v kolikor gre za umetno oploditev, kjer zarodek para donosi druga mama.
Ramzess
09. 02. 2019 10.52
+11
Oblasti govorijo o vseh deležnikih, lotijo pa se pregona zgolj nadomestnih mater.
Ramzess
09. 02. 2019 10.50
+5
Kakšna obtožba, težava je, da se obsoja le eno stran, medtem ko sta tako imenovano trgovina potrebni najmanj dve strani, plus posredniki. Slednjih dveh pa oblasti niso lotile, če se gredo tega. Vse strani ali nobene, sicer obtožba 'trgovine z ljudmi' nima veljave. Res pa je, da, po drugi strani, ta sistem nadomestnega starševstva nekateri izkoriščajo.
AxisDeus
09. 02. 2019 10.32
+24
Nisem niti nasprotnik, niti zagovornik nadomestnega materinstva. Strinjam se s tem, da otrok tako postane potrošna dobrina, pa tudi matere tega načeloma ne počnejo prostovoljno, ampak iz stiske, ki bi pač na ta način lahko bila 'hitro rešena'. Za delček denarja bogatašev, ki pomeni malenkost, za njih pa izhod iz bede, bi naredile vse. Nosečnost je tudi intimna izkušnja in večina mater se naveže na otroka, ki raste v njih, najsi je biološki ali ne. Hormonsko ozadje, ki se ob nosečnosti sproži, načeloma poskrbi za to, le da razum premaga čustva, pozabiš pa po mojem nikoli. Obenem posredniki za te stvari obogatijo in tretirajo mamice iz 3. sveta zelo slabo, kot potrošno robo, ni to 'samo otrok', marsikatera postane njihova lastnina za nekaj fičnikov. Tukaj ne moremo govoriti o 'prostovoljstvu' in 'želji', ampak o nuji in to je problem, v to so prisiljene prek nuje! In za to tudi nisem podpornik vsakovrstnih parov, ki jemljejo jajčeca/spermo iz Romunije in Bolgarije in potem na uglednih klinikah "dobijo" žel(j)en rezultat - dojenčka. Žal, nisem!
Desnica boli
09. 02. 2019 10.27
+36
Žalostne zgodbe. To je pa zdaj izziv za našega Pahorja. Vse živo je že počel, nadomestna mama pa še ni bil.
TistoPravo
09. 02. 2019 07.49
+15
Narava ima globoko v sebi vedno prav.
andromedia
09. 02. 2019 08.46
+7
mijam75
09. 02. 2019 09.05
+38
Narava ima vedno prav. Pa vseeno smo našli načine, da si pomagamo do ciljev in ne prepuščamo usode naravi. Tako nadomestno materinstvo mogoče ni naravno, ampak tudi to ne, da greš ti k zdravniku, ko si bolan.
devote
09. 02. 2019 10.21
-3
kakšne primerjave. .. a ti to resno?? dokler se to sprobava na drugih , ti je seveda lahko pametovati. kaj, če bi se na tebi ali na tvojih otrokih, bi ti še bilo ok ?
Ramzess
09. 02. 2019 11.04
+7
Nadomestno materinstvo morda res ni naravno, a se ga ponekod poslužujejo tudi iz medicinskih razlogov, tudi znotraj družine, sestra sestri, mati hčeri, sestrična sestrični. Res je, zadeve ne gre posploševati, ker so razlogi različni. Zgodba v prispevku je posplošena in zelo enostranska. Oblasti govorijo eno, delajo pa drugo. Na primer, govorijo o vseh deležnik, lotevajo pa se samo nadomestnih mater. Ne ozirajo se na dejanske razloge za nadomestno materinstvo, temveč vse zmečejo v en koš iste obtožbe, ne glede na posledice.
brusilec
09. 02. 2019 12.09
devote.. kaj sprasujes, koga , nihce ne ve ..