Tujina

Kalifornija znova v plamenih

Malibu, 24. 11. 2007 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrib nad Malibujem je ponovno zajel požar, zaradi katerega so evakuirali prebivalce več kot stotih domov.

Le nekaj tednov po uničujočih kalifornijskih požarih je na istem območju spet zagorelo. Goreti je začelo okrog 12.30 ure po srednjeevropskem času v malibujskem parku, plamene pa je hitro razširil suh veter Santa Ana, ki se je vrnil nad južno Kalifornijo.

Spomin na ogenj, ki je ogrožal Kalifornijo pred manj kot mesecem dni, je še kako živ.
Spomin na ogenj, ki je ogrožal Kalifornijo pred manj kot mesecem dni, je še kako živ. FOTO: Reuters

Zgorelo je okrog 100 hektarjev zemlje in 20 hiš, okoli 200 domov pa je še vedno ogroženih, saj gasilci ognja nimajo pod nadzorom. Na prizorišču je namreč 500 gasilcev, ki se borijo z ognjenimi zublji, pomaga pa jim deset gasilskih helikopterjev. Oblasti so evakuirale prebivalce več kot stotih domov v treh okrožjih, poročil o ranjencih ali večji škodi pa ni.

Gasilci so bili sicer ta konec tedna v pripravljenosti, saj je bila za to območje zaradi toplega in suhega vremena ter močnih vetrov, ki dosegajo hitrost skoraj 100 kilometrov na uro, razglašena velika nevarnost požarov. Rdeče zastavice, svarila pred visoko nevarnostjo požara, so tako izobesili na območjih Venture, Los Angelesa, Riversidea, San Bernardina, Orange countyja in San Diega. Vzrok požara še preiskujejo.

Minilo je manj kot mesec dni...

Kalifornijo so že prejšnji mesec prizadeli hudi požari, v katerih je bilo poškodovanih skoraj 2.000 hiš, gorelo je na površini 1.900 kvadratnih kilometrov, v požarih pa je življenje izgubilo 17 ljudi. Požar se je začel v bližini področja Agua Dulce in se s pomočjo puščavskega vetra hitro razširil. Nenamerno ga je zakrivil deček, ki se je igral z vžigalicami.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.