Tujina

Kalifornija odložila usmrtitev

San Francisco, 10. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prizivno sodišče v San Franciscu je v ponedeljek ustavilo izvršitev smrtne kazni proti obsojencu Kevinu Cooperju.

Cooper bi moral umreti v torek zjutraj ob 15. uri po srednjeevropskem času. Načrtovana usmrtitev štirikratnega morilca je v ZDA vzbudila precej pozornosti, saj bi bila prva, odkar je v ameriški zvezni državi Kaliforniji guverner Arnold Schwarzenegger, ki je zavrnil njegovo prošnjo za pomilostitev. Cooper je bil leta 1985 obsojen na smrt, ker je bil spoznan za krivega umora štirih oseb. Obsojenec vztraja pri svoji nedolžnosti in trdi, da je policija podtaknila dokaze. Zanj se zavzemajo hoollywodski zvezdniki in drugi nasprotniki smrtne kazni.

Prizivno sodišče v San Franciscu se je v ponedeljek odločilo, da bo primer ponovno pretehtalo. Tričlanski senat sodišča je v soboto z dvema glasovoma proti enemu zavrnil vlogo Cooperjevih odvetnikov, da je potrebno preveriti materialne dokaze DNK, ki naj bi dokazali njegovo nedolžnost. Dva sodnika sta menila, da vloga ne prinaša nič novega, eden pa je menil, da se z usmrtitvijo ne mudi. V ponedeljek sta se tudi druga dva sodnika premislila in se odločila, da primer pride v presojo pred celoten 11-članski senat prizivnega sodišča. Cooper se je tako vsaj začasno izognil usmrtitvi, na katero čaka že 19 let.

Arnold Schwarzenegger je zavrnil obsojenčevo prošnjo za pomilostitev
Arnold Schwarzenegger je zavrnil obsojenčevo prošnjo za pomilostitev FOTO: Reuters

Pred Schwarzeneggerjevo hišo se je v nedeljo zbrala množica nasprotnikov smrtne kazni, ki bodo protest nadaljevali pred enim najbolj zloglasnih ameriških zaporov San Quentin, kjer je zaprtih okoli 5000 najhujših kriminalcev, kar jih premorejo ZDA, več kot 600 med njimi pa jih čaka na smrtno kazen. Filmski zvezdniki, kot sta Denzel Washington in Sean Penn, politiki, kot je Jesse Jackson in celo po krivem obsojeni in po dolgih letih oproščeni nekdanji slavni boksar Rubin Carter (Hurricane), so zagnali medijsko kampanjo proti Cooperjevi usmrtitvi, vendar pa Schwarzeneggerja to ne gane. Guverner vztraja pri tem, da se ne bo vmešaval v dve desetletji sodnih postopkov, ki so potrjevali smrtno kazen in ne bo izdal pomilostitve. V Kaliforniji je obsojenca na smrt nazadnje pomilostil Ronald Reagan leta 1967.

Cooper je leta 1983 med begom iz zapora, kjer je prestajal štiriletno zaporno kazen zaradi vloma, vdrl v hišo Družine Ryen in s sekiro ter nožem zaklal 41-letna Douglasa in Peggy Ryen, njuno 10-letno hči Jessico ter njenega prijatelja, 11-letnega Christopherja Hughesa. 8-letnemu Joshui Ryenu naj bi prerezal vrat, vendar je fant čudežno preživel. Cooperja so ujeli šele dva meseca kasneje na podlagi DNK analize dlak in krvi s prizorišča pokola. Cooper trdi, da je nedolžen in da mu je policija naprtila umore s ponarejenimi DNK dokazi. Joshua Ryen je kasneje najel odvetnika in preiskovalce, ker je dvomil v uradno razlago o enem samem morilcu, vendar pa menda ni našel nič kar bi potrjevalo tudi Cooperjeve trditve, da so bili morilci trije. Motiv za krvave umore - policija meni, da je hotel ukrasti družinski avto - je sicer precej majav za osebo, ki je bila zaprta zaradi vloma.

Cooperjevi odvetniki so izkoristili vse zakonske možnosti, da stranko rešijo usmrtitve, vendar pa sodišča 19 let niso hotela ukazati novega preizkusa DNK, ker menda ni nobenih utemeljenih dokazov, da je policija kaj ponarejala. Odvetniki so našli tudi neko pričo, ki trdi, da je v noči umora v nekem bližnjem baru videla dva moška, umazana od krvi. Cooperjevi odvetniki trdijo, da so bili na prizorišču zločina sledovi krvi, ki ne pripadajo njemu, ena od žrtev pa je imela v rokah šop las, ki naj bi prav tako pripadali nekemu drugemu morilcu. Policija meni, da so lasje v resnici od ene izmed žrtev.