Tujina

Kakšna je usoda Gadafijevega sina?

Bengazi, 13. 10. 2011 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je predstavnik libijskih prehodnih oblasti ponoči sporočil, da so v Sirti ujeli enega od sinov nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Mutasima Gadafija, je vodja prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil novico zanikal.

Zajtje Gadafijevega sina Mutasima bi pomenilo pomembno zmago upornikov nad silami nekdanjega samodržca.
Zajtje Gadafijevega sina Mutasima bi pomenilo pomembno zmago upornikov nad silami nekdanjega samodržca. FOTO: Reuters

Že v preteklosti so se pojavljala lažna poročila o zajetju pomembnih funkcionarjev Gadafijeve vlade – med drugim naj bi zajeli Gadafijevega sina Saifa al Islama in Gadafijevega tiskovnega predstavnika Muse Ibrahima. Če navedbe o zajetju Mutasima Gadafija držijo, bi to pomenilo pomemben preobrat za Nacionalni tranzicijski svet Libije (NTC).

Mutasim je višji oficir Gadafijeve vojske in svetovalec za varnostna vprašanja v vladi svojega očeta Moamerja. Leta 1975 rojeni Mutasim Gadafi je bil poklicni vojak in zdravnik, imel pa je tudi naziv svetovalca za nacionalno varnost ter je poleg drugega sina Saifa al Islama veljal za možnega očetovega naslednika na čelu države. Uporniki bi lahko Gadafijevega sina tako zaslišali in izvedeli pomembne podatke o tem, kje se osovraženi libijski diktator trenutno nahaja, izvedeli pa bi tudi, kje se skrivata sinova Saif in Kamis, ki sta tudi tesna sodelavca iz Tripolija pobegle vlade, poudarjajo analitiki.

Novica o zajetju Gadafijevega sina je že sprožila val navdušenja in slavja v Libiji. Kot domnevajo poznavalci, naj bi bil Gadafi v puščavskih delih na jugu države. Njegovi pristaši prav tako branijo okope mesta Bani Valid.

Novico o domnevnem zajetju Gadafijevega sina so uporniki v številnih mestih pospremili s proslavami in streljanjem.
Novico o domnevnem zajetju Gadafijevega sina so uporniki v številnih mestih pospremili s proslavami in streljanjem. FOTO: Reuters

Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na vire v NTC, je bil Mutasim zajet med poskusom bega iz Sirte, v avtomobilu pa je s seboj peljal tudi člane svoje družine. Mutasima naj bi prepeljali v vojaški pripor v Bengaziju. Kot zatrjuje polkovnik uporniške vojske Abdulah Naker, so Gadafijevega sina zajeli že sinoči.

Ker se je Gadafijev sin z nekaterimi višjimi uradniki padle vlade skrival v Sirti, so v bližini mesta pred dnevi izbruhnili siloviti spopadi med vojaki in uporniškimi silami. V sredo je poveljnik uporniških sil Mustafa Abdul Jalil optimistično napovedal, da je zmaga nad Gadafijevimi silami le še vprašanje dni.

"Menim, da bo osvoboditev razglašena manj kot teden dni po tem, ko bomo osvobodili mesto Sirte,“ je povedal na tiskovni konferenci. V manj kot mesecu dni naj bi po pričakovanju sestavili prehodno vlado, v kateri bodo sodelovali tako mladi kot tudi ženske, poudarja Jalil.

Sirte je strateška točka, iz katere bi uporniške sile lahko popolnoma nadzorovale vsa pomembnejša pristanišča in plovne poti. Pred obleganjem je mesto zapustilo na tisoče civilistov, še vedno pa ni znano, koliko ljudi je v mestu in trpi zaradi pomanjkanja hrane, zdravil in pitne vode. Uporniki nadzirajo vse ceste v okolici mesta in na kontrolnih točkah preverjajo vsa vozila, ki zapuščajo mesto, da bi preprečili pobeg Gadafijevih sil, preoblečenih v civiliste.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nada88
21. 10. 2011 17.46
še tu se piše samo tako kako rečejo zda.......
BogatunLOL
18. 10. 2011 17.13
Martian 13.10.2011, 10:51 5 upam da bodo vladne sile uspele čimprej premagati upornike ------------------ Opaaaaaaaa, kaj si kar naenkrat prestopil na stran Gadafija? Ker uporniki namreč nimajo vlade... To bi ob vsej svoji prepotentnosti lahko vedel... In tudi, ko bo ustanovljena vlada, še zmiraj ne bo legitimna in bo zgolj začasna. Če sploh bo sestavljena... Preveč različnih apetitov. No, morda jih bo kar več :-)
von thc
13. 10. 2011 21.09
@Derpzed Zato ker če bi jih hotu 5000 vidt, bi jih mogl 10x slikat...
LJUBLJANA.
13. 10. 2011 16.12
Zakaj nikoli ne vidim slike z vsaj 5000 uporniki na trgu itd..
von thc
13. 10. 2011 11.19
Kakšna je njegova usoda? Ja pobegnu jm bo! Če so ga sploh dobil... :)
Martian
13. 10. 2011 10.51
upam da bodo vladne sile uspele čimprej premagati upornike
McClain
13. 10. 2011 10.51
Tale je mi zgleda en tak patroncek kot Ta mlad Jankovic
korintos1
13. 10. 2011 10.02
In sedaj se bo demokracija pričela. V Iraku, Avganistanu je že dolgo, v Egiptu pa je že tudi močna. 100 mrtvih na dan.
Lojs501
13. 10. 2011 09.27
"Mutasim je višji oficir Gadafijeve vojske in svetovalec za varnostna vprašanja v vladi svojega očeta Moamerja. Leta 1975 rojeni Mutasim Gadafi je bil poklicni vojak in zdravnik, imel pa je tudi naziv svetovalca za nacionalno varnost ter je poleg drugega sina Saifa al Islama veljal za možnega očetovega naslednika na čelu države. " A je to zločin?!! Ne, ni! In zakaj so ga potem ujeli?! Svinje Natovske. Sem zadnjič gledal eno oddajo, kakšne zločine je počela amwriška vojska nad Vietnamskimi civilisti. Zdaj so se mi še bolj zagnusili in mi kot člani Nata podpiramo te zločince, torej nismo nič boljši. Mislim na politike in tudi tiste, ko podpirajo takšno politiko.
zigasubic
13. 10. 2011 08.58
Nad.oblaki: V primerjavi s tem, kar jim bodo oz. jim že kradejo Natovci in njigovi sateliti je to pravi drobiž...
Nad.oblaki
13. 10. 2011 08.42
Mrho: saj tudi je ob vsem tem bogastvu, ki so ga v desetletjih nakradli svojemu narodu.
safeta
13. 10. 2011 08.40
ta pa je car! že 20x so ga ujeli. očitno jim vsakič pobegne!
Cjele
13. 10. 2011 08.35
Dobili so dvojnika.
Mrho
13. 10. 2011 08.14
Majster na prvi sliki zgleda kot da bi iz matrike pobegnil