Tujina

Iranske ženske so bojevnice

Teheran, 23. 06. 2009 21.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Ko me želijo udariti, jim rečem, udari. Tolikokrat so me že tepli, tokrat pa mi je vseeno. Želim pomagati svojim bratom in sestram," je sporočila 19-letnica.

"Basidžev se ne bojim. Ko me želijo udariti, jim rečem, udari. Tolikokrat so me že tepli, tokrat pa mi je vseeno. Želim pomagati svojim bratom in sestram," je za spletno stran CNN sporočila 19-letnica.

Ob prizorih z iranskih ulic se je marsikdo vprašal, kdo je zloglasna milica, ki seje strah in teror. Na številnih blogih in spletnih socialnih mrežah je slišati poziv, da morajo pripadniki milice Basidž (Basij) odgovarjati za storjene zločine. Uporabljajo namreč prekomerno fizično silo nad protestniki, svet pa so obkrožili tudi posnetki številnih brutalnih pretepanj in celo smrti protestnikov. Med njimi je bila tudi Neda.

Zato je Amnesty International Slovenija (AI Slovenija) na svoji spletni strani pozval iranske oblasti, naj takoj preneha uporabljati milico Basidž za vzpostavljanje reda na demonstracijah. Iz preteklosti je znano, da so njihove metode skrajno brutalne, so pa seveda pod zaščito države, tako da za svoje zločine ne odgovarjajo.

Iranske ženske
Iranske ženske FOTO: Reuters

Številni posnetki nasilja bi po mnenju AI Slovenija morala “spodbuditi takojšnjo preiskavo oblasti, izdana pa bi morala biti jasna navodila, da se prepreči nadaljnja izguba življenj”. Toda iranske oblasti so namesto umirjanja zadev in spoštovanja pravice vsakega človeka, da gre na ulico in na miren način izrazi nezaupanje v svojo vlado, podkrepile svoje grožnje. Oglasila se je Iranska elitna revolucionarna garda, ki je sporočila, da bodo zoper protestnike uporabili “revolucionarne metode”. To pa v prevodu pomeni, da bodo proteste krvavo zadušili.

Med protestniki je čutiti strah. Njihovi zapisi na blogih in drugih spletnih socialnih omrežjih kažejo, da se zelo dobro zavedajo, da je lahko današnji odhod na ulico zadnji. Prosijo, naj svet ne obrne pogleda stran od Irana. Če želite pomagati, lahko pošljete apel iranskim oblastem.

Revolucija na ulicah in za tipkovnicami

Iranska zelena revolucija se odvija na dveh frontah. Spopadi na ulicah so krvavi, toda pravi boji se odvijajo tudi prek svetovnega spleta. Iranske oblasti so tujim novinarjem omejile možnost poročanja, dopisnike tujih medijev imajo pod strogim nadzorom, vršijo pa tudi številne pritiske. Novinarji ne smejo zapuščati svojih pisarn, agenciji Reuters pa so prepovedali snemanje in fotografiranje.

In prav tu se je pokazalo, kakšen pomen ima državljansko novinarstvo. Protestniki in podporniki opozicijskega predsedniškega kandidata Mira Hoseina Musavija so prijeli za fotoaparate in kamere. Zabeležili so številne incidente, med njimi je bil tudi umor 27-letne Nede.

Oblasti se zavedajo te "težave", saj uporabniki Twitterja poročajo, da milica pri varnostnih pregledih državljanov išče tudi fotoaparate in kamere, nato pa jim zaplenijo spominske kartice. Pozabili pa so na telefone, saj je s posnetkov, ki jih objavljajo na spletu razvidno, da je tudi mobilni telefon močno orožje. Obstaja tudi spletna stran twittertvlive.com, ki protestnikom omogoča prenos v živo s teheranskih ulic.

Hekerji, pomagajte!

Iranske ženske
Iranske ženske FOTO: Reuters
Neposlušni generali

Glas ljudstva je na svojih kanalih sporočil, da so se zgodili prvi upori v iranski elitni revolucionarni gardi. Tako naj bi general Ali Fazli zavrnil navodila, naj uporabi silo nad protestniki. Zaradi neposlušnosti naj bi ga aretirali. Ali je to res, ni mogoče preveriti. Prav tako naj bi oblasti aretirale kar nekaj vidnih vodij represivnih organov, saj so zavrnili sodelovanje v napadih na protestnike.

Na številnih blogih in socialnih mrežah so se pojavile prošnje, naj vsak pomaga iranskemu ljudstvu po najboljših močeh. “Hekerji, pomagajte! Rušite spletne strani, ki objavljajo fotografije in podatke protestnikov,” je bilo zapisano na Twitterju, dodane pa so bile tudi povezave do omenjenih strani. Na teh straneh so bile objavljene fotografije s protestov, obkrožene pa so bile osebe, ki predstavljajo nevarnost za obstoječo oblast. Nekatere tovrstne strani so resnično izginile. Državljani so prav tako poročali o številnih blogerjih, ki so te dni izčrpno poročali o dogodkih v Iranu. Njihovi blogi so bili izčrpen vir podatkov, fotografij in posnetkov. Te dni pa je dostop do nekaterih blogov blokiran.

Pojavile so se tudi strani, ki vsebujejo navodila, kako varno uporabljati internet in pošiljati informacije v svet, ne da bi te odkrili in prijeli vladni agenti. Virtualni bojevniki so nesebično razkrili tudi znanje in programe, s pomočjo katerih lahko zrušiš ali blokiraš nekatere spletne strani.

Neda postala simbol iranskih protestnic

27-letna Neda, ki je obležala pod streli iranske milice, je postala simbol iranskih žensk. Dejstvo je, da se je njena žrtev že vpisala v srca Irancev, ki podpirajo Musavija. V trenutku, ko se simbol ali pa mit rodi, ni več poti nazaj. Ljudje iz njega črpajo moč, kljub morebitni represiji ali nasilju, ki ga doživljajo. Skozi zgodovino se je pokazalo, kako "nevarni" in povezovalni so simboli in miti. Iranske oblasti so želele rojstvo simbola preprečiti, toda bili so neuspešni. Zgodba o Nedi je obkrožila svet, tako da ni le simbol Musavijevih privržencev, temveč marsikaterega mladega dekleta v svetu.

Številni posnetki kažejo ženske v akciji

Abbas Milani, direktor iranskih študij na Univerzi Standford, se strinja, da je Neda postala simbol žensk, ki so se podale na iranske ulice. “Prav ženske so tiste, ki so začele spodbijati absolutno avtoriteto iranskih mul,” je zaključil.

Ženske, oblečene v tradicionalna oblačila, se spopadajo s pripadniki iranske milice, zbirajo kamenje, pomagajo ranjenim, ščitijo svoje “brate in sestre” pred udarci, varujejo ranjene pripadnike milice pred razjarjeno množico in podobno. “Pogledam jim v oči in jih vprašam: Zakaj si ubil svojega brata? Zakaj si pretepel svojo mater, svojo sestro? Nagovorimo jih z besedami, če ste Iranci, potem ne bi smeli početi to, kar počnete. Tepete svoj narod, to je vaš narod,” je v telefonskem pogovoru za CNN povedala 19-letna Iranka. 

Pravi tudi, da se ženske zbirajo na protestih v večjem številu kot moški. Držijo skupaj in odločile so se, da gredo do konca. “Nismo imele možnosti, da jim dopovemo, kako pomemben člen te družbe smo. Smo prihodnost države. Zdaj je trenutek, da si izborimo svobodo in pravico,” pravi in dodaja, da je absolutno optimistična. “Zgodovina me je naučila, da so se vse revolucije začele na takšen način. Vsaka revolucija je nasilna in nekateri tudi umrejo, toda nič ne more obstajati večno,” je povedala komaj 19 let stara ženska.

Bojevnice od nekdaj

Iranske ženske-6
Iranske ženske-6 FOTO: Reuters
Zahra Rahnavarde je Musavijeva soproga, ki je aktivno posegla v moževo predsedniško kampanjo. Očarala je številne Iranke, ko je javno postavila vprašanje, zakaj ni žensk med predsedniškimi kandidati ali med ministri. Musaviji jo je v njenih govorih podpiral, ona pa njega. Prav zato so protestnice prepričane, da bi z Musavijem lahko lažje in svobodnejše zadihale.

Zahra Rahnavarde je danes sporočila, da je njena dolžnost, da nadaljuje z legalnimi protesti. Oblasti je pozvala, naj takoj izpustijo aretirane protestnike. Kritično se je odzvala tudi na prisotnost oboroženih varnostnih sil na iranskih ulicah.

Iranske ženske so bile od nekdaj borke in zagovornice človekovih pravic. Sodelovale so že v iranski revoluciji leta 1979, ko je ajatola Homeini obljubljal državo, v kateri bodo vladale vrednote in načela preroka Mohameda. Obljubljal je pravično in enakopravno družbo. Na poti k ustvarjanju omenjene družbe pa so voditelji očitno skrenili s poti.

Ženske so namesto večje enakopravnosti pridobile še več omejitev. Morale so sprejeti pravila oblačenja (tudi moški), hedžab, ki predpisuje zakrivanje kože in obvezno nošenje rut v javnosti. Moralna policija pa je zadolžena za izvajanje pravil. Kršitelja lahko doleti tudi aretacija. Nekatere Iranke nosijo črn čador, spet druge le rute. Večina Irancev se s predpisanim pravilom ne more sprijazniti. Te dni lahko na posnetkih in fotografijah vidimo ženske, ki sodelujejo na protestih in ne nosijo pokrival.

Upor tli že dolga leta

Iranke se že leta borijo za enakopraven položaj, saj so v pravnem redu popolnoma podrejene. Upor na ulicah Irana se ni rodil 12. junija. Upor tli že dolga leta. Protesti, aretacije, odpuščanja, grožnje in nasilje so stvari, s katerimi se aktivisti spopadajo že leta (Iran: Oblasti preprečujejo prizadevanja za enakost, AI 2007). V Iranu ste lahko aretirani tudi, če le zbirate podpise za enakopravnost spolov. Ženske, ki se jim je to zgodilo, so bile obtožene delovanja zoper državno varnost. Mirne proteste pa milica prekine na nasilen način. Izvajanje državljanske nepokorščine (mirni protestni shod, petje, sedenje na ulicah, pasiven upor, prižiganje sveč, ipd.) oblasti obravnavajo kot grožnjo, ki se mora kaznovati.

Svet Evropske unije že leta opozarja na kršenje človekovih pravic v Iranu. Njihova opozorila in navajanje konkretnih primerov, si lahko preberete tukaj.

Musavijeva soproga Zahra Rahnavard
Musavijeva soproga Zahra Rahnavard FOTO: Reuters

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
25. 06. 2009 04.30
Recimo ,za tiste ,ki pravijo ,da so te demonstracije delo Zahoda!?? (Da ne omenjam zaprtosti iranske družbe!) A potem lahko tudi rečemo ,da so Iranci sprovocirali demonstracije na vrhu G20 v Londonu!? Ali pa je morda Rusija bila pobudnica in boter demonstracij proti zvezi NATO v Bruslju!? In še in še in še... Seveda ,logično je ,da Zahod podpira sebi naklonjene ljudi v Iranu,kar pa še ne pomeni ,da so botri teh demosntracij! Veste kako težko je sprožiti demonstracije proti neki vladi ,katero ljudstvo podpira!!! Vprašanje pa je ,koliko zares Iranci podpirajo Ahmadineđadovo vlado!? Kajti ,če bi bili volilni izidi res takšni ,kot pravijo uradne oblasti v Iranu ,dvomim da bi prišlo do takšnih demonstracij! Očitno je ljudem prekipelo ,kot je pred kratkim Grkom ,Francozom ,Špancem, Mađarom itd. Ali lahko za zadnje tštiri primere še koga drugega obtožimo za nemire ,kot vlade teh štirih držav ,ki so pripeljale do teh demonstracij?!! Ali je kaj drugega!? Naj omenim še demonstracije na Tajskem ,ki so tudi zelo pogoste!
York
24. 06. 2009 22.21
Vsak narod ima pravico rešiti se svojih tiranov. Tudi Iranci so stopili na pot svobode, naj jim čimprej uspe. Srečno. Tudi mi smo jo potrebovali pred 18-imi leti.
Bolivar
24. 06. 2009 17.29
Bravo ženske! Za enakopravnost žensk in moških po celem svetu!
dr.psiho
24. 06. 2009 15.29
Nekateri Iranci so resnično udarjeni...demokracija??kaj je to???samo beseda ,ki lahko pomeni isto kakor v iraku!In ali to resnično hočejo,kjub današnji razvitosti ,da lahko kljubujejo celem človeštvu!??*Kljub večnemu embargu celega človeštva nad njimi so se kar razvili !!
Mawsyy
24. 06. 2009 15.00
Zlorablja religijo Islam, ne pa vere.... Ljudje ne locite med tema dvema pojmoma!
ciaobella
24. 06. 2009 14.28
OK v interesu ZDA je, da bi Ahmadinedžad "odpilil" z oblasti. Vendar so Iranci PONOSEN narod in nebi nikoli "rušili" oblast, za plačili Američanov. Protesti so posledica nezadovoljstva z režimom, ki vse bolj uvaja represivne ukrepe zoper lasten narod. Tudi Iranci si želijo napredek in predvsem OSEBNO SVOBODO, ki so jo nekoč imeli. Tudi pod ISLAMSKO vero. Sedanji režim...in "svet verskih modrecev" zlorablja VERO za dosego lastnih pritlehnih ciljev.
Ferdo Crni
24. 06. 2009 13.26
adamwest - tebi se sanja ne.
multituda
24. 06. 2009 12.47
ja, res pohvala za kvaliteten članek. enkrat za spremembo ne mečete poceni vab v primitivno množico. kar se pa tiče komentatorjev članka, bi pa raje videla, da si gre večina mal zgodovine lrana prebrat, ne pa da mečejo nebuloze tipa GG, kje je Alah, ZDA so vsega krive in prevrat oblasti slovenskega ženskovja.
Srbenda
24. 06. 2009 12.41
Srbenda
24. 06. 2009 12.41
KISINDŽER ZAHTEVA NAPAD NA IRAN AKO "ZELENA" REVOLUCIJA NE USPE Nekadašnji državni sekretar SAD , siva eminencija i „mastermajnd“ američke geostrategije poziva da se izvrši invazija na Iran u svom najnovijem intervjuu za britanski BBC. Kisindžer je istakao da ukoliko „plišana“ revolucija doživi svoj fijasko – čime je više nego očigledno potvrdio da su protesti u Iranu dobrim delom „režirani“ od strane CIA-e i svudaprisutnih NVO perjanica - krajnje mere (misleći pritom na vojnu intervenciju) moraju biti preduzete u ime promene „neposlušnog“ režima u Teheranu. S druge strane, eventualni napad na Iran bi mogao pokazati katastrofalnim. Ukoliko se američka administracija odluči za invaziju, Iranci će, prema svemu sudeći, obustaviti protok nafte duž moreuza Hormoz, kojim prolaze dve petine ukupnog svetskog prenosa nafte. Tako nešto bi moglo da dovede do trenutnog kolapsa svetske ekonomije. (BBC) !!!!!!!!
sottozero
24. 06. 2009 12.34
Mislim, da tokrat z razmerami v Iranu, ZDA nimajo oz. imajo MINIMALNO veze.
Mawsyy
24. 06. 2009 12.25
Mislim admin čorav, ce zbrises moje retoricno vprasanje, zbrisi se tist post ki se nanasa na retoricno vprasanje.
pijanec22
24. 06. 2009 12.15
Takšne luštne ženske, pa morajo proti svoji volji biti v rjuhah. :( Zanimivo je, da tokrat glavni "krivec" niso ZDA, ampak Velika Britanija. ZDA bi trenutno bile neugodne za izgovor zaradi priljubljenosti Obame.
Mawsyy
24. 06. 2009 12.14
Mislim... iranska oblast :)
adamwest
24. 06. 2009 11.50
Ferdox, pojma nimaš
budda
24. 06. 2009 11.47
BRAVO ADAMWEST končno končno nekaj inteligence na tem forumu !!!!!!!
neo1
24. 06. 2009 11.46
porka.malorka - svobodno so demonstrirali?!?!? Pa ti nisi pri tapravi! Ko vidiš točno kaj so verske milice delale, ko ti pokažejo posnetek uboja, pretepanj itd... Ti tega ne verjameš! V Ameriki pa bi jih po tvoj vse pobili, a ne?!?! Nekateri še vedno očitno živite zaverovani v komunajzarsko diktaturo, z velikim sovraštvom do zahodnih držav - pač dobro oprani možgani, ni kaj!
Ferdo Crni
24. 06. 2009 11.43
Tipično : spet klaftranj ... proti ZDA. Slovenski kvazi "svetovljanski" komentatorji ne morejo brez ZDA. ČE ni ZDA kje zraven, lahko nekdo pobije tudi miljon ljudi, pa se bo to vzelo za "posebnost" tamkajšnega okolja. ČE pa so zraven grde umazane večni ideološki sovrag ZDA, potem pa gledamo pod prste in štejemo vsako brazgotino kakšnega jetnika. Res patetika do konca.
neo1
24. 06. 2009 11.42
Pa kaj vam je ljudje!?!? Ko je Bush zmagal so pobili na stotine ljudi in zaprli na tistoče?!?!? In mediji tega niso hoteli pokazati?!!? In vsi novinarji v Ameriki so bili za Busha?!?!? Ne morem verjeti, da lahko kdo to misli oz. verjame! Jasno, da vsepovsod poskušajo do oblasti priti z lažmi! Tako v Sloveniji kot v Ameriki! Toda problem je v folkul, če tem lažnjivim kljkcem ala Golobič verjame! Ni problem v demokraciji, temveč v raji, ki ne zna presoditi kdo je lažnjivec in kdo ne! No, problem je tudi v višjih inštancah, ki laž opravičijo za dosego političnih ciljev. In podprejo lažnjivca celo javno kot predsednik republike! To je sramota za državo!
Mawsyy
24. 06. 2009 11.42
Bravo Iranci, tako se dela!!! Narod, ki sam vidi, da tako ne gre naprej ima prihodnost in mocno upam, da bodo dosegli svoje ne da bi se ZDA in VB mesale zraven!! Skoda, da se Iracani niso uspeli tako zbunit, kot se zdej Iranci. Bi jim bilo marsikatero gorje prihranjeno. Zanima pa me, kdaj se bodo dvignili Kubanci in kdaj Severni Korejci. Slej kot prej bo prislo do tega tud v omenjenih drzavah. 24ur pa pohvale za spodoben, izcrpen clanek! Hocemo se vec takih!