Tujina

Kako se počuti Castro?

Havana, 03. 08. 2006 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kljub obvestilu kubanske televizije, da se Castro po operaciji počuti dobro, se pojavljajo ugibanja o njegovem stanju.

Castrovo stanje naj bi bilo stabilno.
Castrovo stanje naj bi bilo stabilno. FOTO: Reuters

Castrova sestra Juanita je zatrdila, da je bratovo stanje resno, a kljub temu stabilno. Poleg tega je zanikala vedno bolj glasna ugibanja, da je voditelj že na smrtni postelji oziroma, da je mrtev. »Zelo je bolan, ampak ni več na intenzivni negi, vsekakor pa je še živ«, je povedala v intervjuju za ameriške medije.

Juanita sicer ni z bratom govorila že od leta 1963, saj je bila v 60-tih in 70-tih letih velika nasprotnica Castrove politike, predvsem zaradi zaprtih političnih zapornikov v kubanskih zaporih. Kljub temu pa pravi, da jo je novica o slavju kubanskih izseljencev v ZDA, ko so izvedeli za Castrovo zdravstveno stanje, navdala z žalostjo.

ZDA so obsodile odločitev kubanskega predsednika Fidela Castra, ki je oblast začasno predal svojemu bratu Raulu. "Namestitev Raula Castra je zanikanje pravice Kubancev do svobodne izbire svoje vlade," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack.

Fidelova sestra je prepričana, da bo brat hitro okreval ter znova prevzel voditeljski položaj, čeprav ne odobrava njegovega načina vodenja države. »Kri je kri. On je moj brat in želim si, da bi čimprej okreval«, je izjavila Juanita.

Kubanska državna policija je v torek sporočila, da bo Castro po operaciji črevesja potreboval več tednov počitka. Kubanski voditelj je oblast zato začasno predal svojemu bratu Raulu, dosedanjemu obrambnemu ministru.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.