Tujina

'Kako ohraniti Kosovo?'

Beograd, 31. 12. 2007 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbski predsednik Tadić je dejal, da lahko Srbija samo z vstopom v EU ohrani Kosovo v okviru svojih meja.

Srbski predsednik Boris Tadić je dejal, da lahko Srbija samo z vstopom v EU ohrani Kosovo v okviru svojih meja. "Tisti, ki mislijo, da lahko postavimo enačaj med evropsko Srbijo in odrekanju Kosovu, se hudo motijo. Neodvisnost pokrajine bi vnesla nestabilnost ne le med Srbe, temveč v ves balkanski prostor," je pojasnil v pogovoru za današnjo izdajo novosadskega Dnevnika.

Koštunica je dejal, da Srbija v skladu z resolucijo ZN o Kosovu 1244 ne more zaščititi srbskega prebivalstva na Kosovu z lastno vojsko
Koštunica je dejal, da Srbija v skladu z resolucijo ZN o Kosovu 1244 ne more zaščititi srbskega prebivalstva na Kosovu z lastno vojsko FOTO: Reuters

"Morebitno priznanje Kosova s strani nekaterih članic Unije bi lahko bilo ovira na evropski poti Srbije, vendar jo moramo premagati," je dejal Tadić in poudaril, da Unija sama ne more priznati države, ampak je to v pristojnosti posameznih članic.

Srbski premier Vojislav Koštunica je sicer prepričan, da bodo številne države sledile zgledu Rusije in bodo Srbijo tudi v primeru napovedane enostranske razglasitve Kosova še naprej priznavale v okviru sedanjih meja. Poudaril je, da se morajo Srbi na Kosovu zavedati, da "enostransko razglašena marionetna tvorba za Srbijo nikoli ne bo obstajala".

V pogovoru za tabloid Press pa je Koštunica dejal, da Srbija v skladu z resolucijo ZN o Kosovu 1244 ne more zaščititi srbskega prebivalstva na Kosovu z lastno vojsko. "Vso odgovornost za vsak najmanjši incident bo nosila mednarodna skupnost, ki ima po resoluciji ZN jasne obveznosti," je poudaril.

Koštunica ni izključil možnosti nadaljnjega približevanja Srbije Evropski uniji v primeru enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, je pa tudi ni izrecno potrdil. "Srbija bo zagotovo spoštovala vsa določila parafiranega sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z EU in vztrajala, da jih spoštuje tudi Unija. Samo tako lahko sporazum velja," je menil srbski premier in namignil, da sta se EU in Beograd v tem dokumentu zavezala k spoštovanju ustanovne listine ZN, Helsinške listine in resolucije 1244.

Srbski minister za Kosovo in Metohijo Slobodan Samardžić je medtem danes opozoril, da bi načrtovana napotitev misije EU na Kosovo predstavljala protipravno dejanje, ki bi izničilo parafirani stabilizacijsko-pridružitveni sporazum. S tem se je odzval na izjavo nemškega zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja za današnji Blic, da Srbija ne bi smela nasprotovati napotitvi civilne misije EU na Kosovo, saj bo ta koristila predvsem kosovskim Srbom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.