Tujina

'Kajenje ubija'

Bruselj, 04. 02. 2007 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski komisar za zdravje Kyprianou je pozval članice EU, naj na tobačne izdelke dodajo slikovna opozorila.

V okviru prizadevanj Evropske unije za zmanjšanje uporabe tobaka je evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov Markos Kyprianou pred dnevi države članice pozval, naj na embalažo tobačnih izdelkov poleg pisnih opozoril o nevarnosti kajenja dodajo tudi nazorna slikovna opozorila.

Med članicami je podoben ukrep uvedla že Belgija
Med članicami je podoben ukrep uvedla že Belgija FOTO: Reuters
Tobak je v uniji razlog za največje število smrti, ki bi jih bilo moč preprečiti. Zaradi njega v EU umre okoli 650 000 ljudi na leto, po vsej Evropi pa celo en milijon. V Sloveniji za posledicami rabe tobaka letno umre skoraj 3000 ljudi, znaten del tega števila pa gre pripisati posledicam pasivnega kajenja.

Doslej se je za tak ukrep, ki naj bi kadilcem omogočil vizualen prikaz posledic kajenja, med 27 državami članicami odločila zgolj Belgija. Grozljive fotografije razjedenih pljuč, tumorjev v grlu in gnilega zobovja so že prikazane na zavojčkih cigaret v Kanadi. Med članicami EU pa se je prva za tak ukrep odločila Belgija, kjer bodo kadilce na ta način o nevarnosti njihove razvade opozarjali od junija. Latvija, Portugalska in Velika Britanija so že napovedale, da bodo sledile Belgiji. Članice unije imajo sicer možnost za sprejem takšnega ukrepa že od leta 2004 naprej.


Kajenje ni nekaj vsakdanjega

Fotografije naj bi bile nov korak v prizadevanjih, da kajenje v Evropi ne bi bilo več pojmovano kot nekaj povsem vsakdanjega. Medtem ko so pisna opozorila na embalaži imela pozitivne učinke, pa je po mnenju komisarja zdaj čas, da se jih podkrepi tudi z vizualnimi sredstvi. Komisar je ta teden ocenil, da bi bila popolna prekinitev kajenja najbolj učinkovito sredstvo v boju proti smrtnosti in boleznim, ki jih povzroča tobak. Prepoved kajenja se sicer po Evropi vse bolj uveljavlja, vendar so ukrepi in strogost prepovedi v članicah različni. Ponekod, npr. na Irskem, je prepoved popolna, drugje, npr. v Nemčiji, pa je sploh ni.

Na podlagi ocen, ki so jih opravili v Evropski uniji, je davek pasivnega kajenja vsako leto smrt nekaj deset tisoč prebivalcev EU, ki so sicer nekadilci. Po teh izračunih v Sloveniji zaradi pasivnega kajenja na delovnem mestu letno umre približno 15 ljudi, zaradi pasivnega kajenja doma pa skoraj 300.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jackoo
04. 02. 2007 22.11
ja najboljše da prepovejo kajenje na ulci, po bomo pa samo še doma lahk kadili.. krneki..
aaliyah
04. 02. 2007 10.41
jah smo vsi nehal kadit:))))
civitasstain@gmail.com
04. 02. 2007 09.19
Ni nobenga komentarja od kadilcev. Je opis posledic uzivanja nikotina le dovolj prepricljiv.