Tujina

Kaj zanima Američane? Le nova delovna mesta.

Washington, 08. 09. 2011 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stopnja brezposelnosti v ZDA je dosegla 9,1 odstotka, zato se je Obama odločil, da predlaga 300 milijard dolarjev za nova delovna mesta. A nekateri kongresniki tega ne želijo niti slišati.

Ameriški predsednik Barack Obama bo v govoru v kongresu predlagal kombinacijo povečanja zvezne porabe in davčnih olajšav za vzpodbujanje zaposlovanja v ZDA. Vendar pa je razpoloženje v kongresu slabo in veliko republikancev sploh ne bo navzočih na govoru predsednika.

Obama se zaveda, da Američane zdaj, ko stopnja brezposelnosti dosega 9,1 odstotka, zanimajo le delovna mesta. Če ne bo ukrepov, ki bodo razmere popravili, lahko svoje delovno mesto prihodnje leto novembra izgubi tudi Obama, ki ima trenutno najnižjo javno podporo doslej. Volivci namreč ne oproščajo, Obama pa se zdaj lahko dokaže in prepriča ljudi, da mu ni vseeno za malega človeka.

Republikanci ne kažejo zanimanja za predsednikove pobude

Potrditev predsednikovih pobud je v predstavniškem domu odvisna od republikancev, ki seveda ne kažejo preveč zanimanja za predsednikove pobude. Številni so napovedali, da govora ne bodo niti poslušali. Obama je trenutno v slabem položaju tudi pri svojih zagovornikih, ki menijo, da preveč popušča republikancem, in spor glede časa govora mu pri tem ni pomagal.

Ljudje živijo v strahu, da bodo ostali brez delovnih mest.
Ljudje živijo v strahu, da bodo ostali brez delovnih mest. FOTO: Reuters

Bela hiša je govor načrtovala za sredo zvečer, vendar je predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner Obami odpovedal gostoljubje, ker je bilo že prej napovedano soočenje republikanskih predsedniških kandidatov. Obama je popustil in preložil govor na danes.

Kaj bi predlagal Obama?

Za odpiranje novih delovnih mest naj bi tako predlagal podaljšanje davčnih olajšav na plače za leto dni in podaljšanje izplačevanja podpore brezposelnim, kar naj bi proračun stalo okrog 170 milijard dolarjev. Okrog 30 milijard naj bi stala pobuda za davčne olajšave podjetjem, ki bodo zaposlila nove ljudi, okrog 50 milijard bi Obama porabil za gradbene in infrastrukturne projekte ter še nekaj milijard za različne druge olajšave in projekte.

Obama bo spet pozval kongres, naj potrdi sporazume o prosti trgovini s Panamo, Kolumbijo in Južno Korejo, vendar pa so ga republikanci že opozorili, da je težava pri njem, ker jim sporazumov ne pošlje v potrditev. Demokrati namreč zahtevajo, da republikanci privolijo v porabo za prekvalifikacije delavcev, ki bi zaradi sporazumov izgubili službe, republikanci pa se glede tega še niso opredelili.

Kaj predlagajo njegovi nasprotniki?

Že v torek je v Las Vegasu svoj gospodarski načrt predstavil republikanski predsedniški kandidat in nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, ki je, potem ko je v tekmo vstopil guverner Teksasa Rick Perry, v anketah zdrsnil na drugo mesto. Romney predlaga znižanje davka na dobiček podjetij, sankcije proti Kitajski zaradi manipulacij z valuto in kršenja intelektualne lastnine.

Predlaga tudi pospešeno izkoriščanje domače nafte, premoga in naravnega plina, zmanjšanje zvezne proračunske porabe, razen za vojsko, odpravo davka na dedovanje, odpravo leta 2010 sprejete zdravstvene reforme, sprejetje ustavnega amandmaja o uravnoteženem proračunu ter odpravo davka na obresti, dividende in dobiček za vse, ki zaslužijo manj kot 200.000 dolarjev na leto.

Romney zagotavlja, da bodo ZDA s tem programom v štirih letih dosegle štiriodstotno gospodarsko rast in ustvarile 11,5 milijona novih delovnih mest. Ta delovna mesta pa ne bodo imela sindikalne zaščite, saj želi Romney otežiti ustanavljanje sindikatov in prepovedati obvezno plačevanje sindikalne članarine.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
09. 09. 2011 08.32
CrusaderKnight 08.09.2011, 19:22 Teorije zarote, ki so prišle iz ust ameriških senatorjev...Lepo, lepo.Ko začno ameriški ekonomisti in analitiki sami potrjevati, da je ta sistem ki beleži brezposelnost čisti n.teg se človek vpraš KDO je tu nor; mi ki verjamemo v "teorije zarot"(ki se bodo kajkmalu pokazale kot ZELO resnične) ali vsi tisti, ki trdijo da je brezposelnost res zgolj 9%.Pa dvomim, da bi kar VSEM emigrantom izplačevali nadomestila.Ti sploh veš kolk jih imajo?!
erikon
08. 09. 2011 21.23
Američane zanima sam kam oziroma katero državo bojo šli naslednjo ropat
1943
08. 09. 2011 20.01
Pa naj še nekdo misli ,kako mogočna je demokracija v ZDA. Močna je oblast kapitala ,bogastva , tistih ki odločajo kako bo živelo človeštvo .
gozdar1
08. 09. 2011 19.53
A to govorijo o na delavnih mestih na Kitajskem ?
janez6b
08. 09. 2011 19.30
Emigrantje???? Hehe kako je lepo ce si v Glavi pises pravljice kar sproti:) jao Res mora bit svet lep za tako naivne:) al te mora pa nekdo dobro placevat da kvasis taksne neumnosti, pa ti lepo pise kdo se steje za brez poselne, skopirano iz ameriskega urada za delo, malo polistaj po danasnjih komentarjih pri tej temi, je vse lepo razlozeno, vir pa kot sm omenil zgoraj.
janez6b
08. 09. 2011 19.24
Crusaderknight sej vem da si slep, na pop tv si lahko preberes pod zavihkom slovenija, bos rekel da si pol dneva gledu mim glavne novice dneva, bravo, se en dokaz kako se nekateri slepite:) sej mors bit res bolan, drgac so pa to razkrile objavljene depese. Upam da ti bo uspelo opraviti tri klike, potem pa poiSci sliko klintonove pa si na konju, bo slo? ZAVIHEk SLOVENIJA!
CrusaderKnight
08. 09. 2011 19.22
Grim_reaper08.09.2011, 19:100 Da lahk ti razložim po starem sistemu so med brezposelne šteli tudi ilegalne immigrante ki so bili prijavljeni a brez dela vendar so vseeno dobivali pomoč! če bi vprašal strica googla bi tudi to dobil razpoloženo, sm važn da znate izbrskat vse možne torije zarote!
CrusaderKnight
08. 09. 2011 19.12
janez6b08.09.2011, 16:501 Kaj je pa grozila Clintonova Sloveniji, da nas bo napala! Vse ostale grožnje so zamanj, ker smo tako mala država in z njimi tko malo poslujemo da omembe ni vredno! Mogoče si pa spet izmišljuješ ali pa je mogoče pisalo na RT (Russia Today) televiziji! Me pa resno zanima od kdaj ameriškim firmam verjameš?!?
yarrick
08. 09. 2011 19.10
CrusaderKnight 08.09.2011, 12:51 Po starem sistemu, ki so ga imeli v zda(kako leto ali dve nazaj) je brezposlenost okoli 17-22%, po novem zgolj 9, kako je to mogoče? A mi lahko poveš kako zaboga jim je uspelo zgolj z spremembo sistema za beleženje brezposlenosti zmanjšati le to za 50%? poleg tega pa je tudi "uradna" 9% brezposlenost prevelika, saj nimajo niti toliko delavnih mest da b i zaposlili 9% brezposlenih LOL.
CrusaderKnight
08. 09. 2011 19.08
janez6b nekemu kvazi novinarju ki dela na RT ki je v angleškem jeziku in ne odaja v rusiji povrhu je pa še v lasti vlade niti najmanj ne mislim verjeti! upornik_007 lahko je tebe sram, ker podpiraš izgradno džamij, ker podpiraš skrajneže ki se mečjo v luft, ker podpiraš tirane in diktatorje ki ubijajo lasten narod!!! Vem idol ti je pa hitler! Hvala bogu da je NATO z ZDA dosti močan da se upira tem kriminalcem in morilcem, pridelovalcem opija oz. heroina! Kriza pa mine tako kot vedno zato se nč bt, Slovenija je na veliko slabšem kot amerika! upornik_007 sram te bilo da uporabljaš produkte ki so jih izumili američani in evropejci! Drugače pa če ti ne paše te noben ne sili brž na avion pa za Iran ali S.korejo če ti je lubše, pa še jst te brezplačno peljem do Brnika!
12345s
08. 09. 2011 18.13
predlagam da to temo prestavite v rubriko "dih jemajoče"
upornik_007
08. 09. 2011 17.09
Ferdox,Crusader in ostali podpornike te zlocinske drzave zda lahko vas je sram da jih podpirate ali pa vas je strah resnice in klobasate neke iluzije in bolj ozkogledno gledate na vse ali pa ste del tega pokvarjenega sistema pa ce se niste opazila vas je neki malo ki jih podpirate !!!!
upornik_007
08. 09. 2011 17.05
dons sm zvedu da naj bi clintova grozila sloveniji glede hrvaske mislim se en dokaz ameriske agresivne politike in mislijo da si lastijo cel planet in da moramo delat tako kot oni pravijo ce pa ne te imajo v najslabsem primeri za terorista ali pa kej podobnega!
janez6b
08. 09. 2011 16.50
Crusader pa FErdo ne bosta pršla kakšne napisat v bran svoji ljubljenki Clintonovi, ki je grozila SLoveniji, aja to bosta spregledala,k bo pa nekdo to čez 14 dni omenju, se bosta pa smejala kao teorijam zarote, upam, da danes vidite komu ste se prodal, tetke. preziram vas od danes naprej podpornike ameriške kolonizacijske politike. PFUJ.....
janez6b
08. 09. 2011 14.41
William Engdahl za Delo: George Orwell se je zmotil v letnici ... ˝Danes so ameriške finančne strukture in izobraževalne ustanove močno načete. Država je oropana. Ameriško gospodarstvo zaostaja za svetovnim. Zahodna Evropa in Azija ga prekašata po inovativnosti. Ameriško gospodarstvo v bistvu temelji samo še na parazitskih servisnih dejavnostih, ki pijejo kri vsemu svetu. Ta imperijski koncept je v agoniji. Kaj ga bo nadomestilo? Upam, da vlada miru in pravičnosti do lastnih ljudi in do vsega sveta. Kdaj se bo to zgodilo, ne ve nihče. Dejstvo je, da 99,99 odstotka prebivalstva noče takšnega sveta. A spremeniti ga bo mogoče šele tedaj, ko bomo dokončno razumeli, kaj je narobe z njim.˝ Dokaz imate v največjem ameriškem dolgu- 15.000 milijard, letno za vojaške namene zapravijo pa 700 milijard, ker je več kar vsi naslednji skupaj. v ameriki deluje samo še vojaško industrijski kompleks, civilno proizvodnjo so pa po večini preselili v azijo, vsi vemo zakaj.
Ferdo Crni
08. 09. 2011 14.10
Joup..... ti bogi američani razpadajo menda že 60 let. Mi to vemo. sicer imamo skoraj 12% brezposelnost ampak smo še vedno najbolj pametni za vse na svetu.
kim llsung
08. 09. 2011 14.04
to je kupckanje dolga drugo leto bo se vecji prej ko slej se bo sistem razpadu
janez6b
08. 09. 2011 13.41
ferdox ti še nisi obubožal, kaj bi že rad dosegel s primitivnimi komentarji, zbrisal so zato ker je bilo v angleškem jeziku, ki po poptv-jevo ni uradni jezik eu, ins e tukaj ne sme uporabljati:) bila je pa kopija iz ameriškega urada za delo, sploh ne skrivajo kako se računa brezposlenost in kdo se šteje za brezposlene, je pa to bilo spremenjeno pred kratkim:) sej bo ferdo:) sam tega filma ne boš doživel da ne bi janez več komentiral,...:)
Ferdo Crni
08. 09. 2011 13.30
Janez6b po je hotel podati link "Uradniki za bresposelnost za resnico" Pa so ga CIA agenti na POPtv izbrisal. Grdoooooo .:-)))))
janez6b
08. 09. 2011 13.10
Kdo se šteje kot brezposelna? Osebe, ki so razvrščene kot brezposelni, če nimajo zaposlitve, so aktivno iskali delo v predhodnem obodobju 4 tednov, in so trenutno na voljo za delo. Crusader da ti malo osvetlimo zadevo, sej ste res bogi nekateri, res nevednost je zoprna stvar, naivnost pa še bolj.