Tujina

Kaj se je dogajalo v Guantanamu?

Washington/Šrinagar, 27. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poveljnik ameriškega zapora v Guantanamu na Kubi je priznal, da so v zaporu obravnavali nekaj incidentov, povezanih s Koranom.

Poveljnik zapora v Guantanamu na Kubi, brigadir Jay Hood
Poveljnik zapora v Guantanamu na Kubi, brigadir Jay Hood FOTO: Reuters

Poveljnik zapora v ameriškem vojaškem oporišču v Guantanamu na Kubi, brigadir Jay Hood, je v četrtek v Pentagonu priznal, da so v zaporu v preiskavah obravnavali 13 morebitnih incidentov, povezanih s Koranom. Od teh jih je pet moč označiti kot primere slabega ravnanja s to sveto muslimansko knjigo. Zatrdil pa je, da niso nikoli našli verodostojnih dokazov, da bi bil Koran odplaknjen v stranišču. Brigadir sicer ni želel podrobneje opisati petih primerov slabega ravnanja s Koranom.

Revija Newsweek je pretekli teden umaknila zgodbo o Koranu in stranišču, potem ko je neimenovani vladni vir dejal, da ni prepričan glede prvotne trditve, da je takšno ugotovitev videl v vojaških preiskovalnih dokumentih. Bela hiša in Pentagon sta Newsweek nato obtožila za slab ugled ZDA v svetu.

Po navedbah Hooda so v Guantanamu zaprti nevarni ljudje (Foto: Reuters)
Po navedbah Hooda so v Guantanamu zaprti nevarni ljudje (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Newsweek je bil tarča napadov do srede, ko je New York Times objavil podrobnosti preiskave FBI o ravnanju z ujetniki v Guantanamu na Kubi, ki jih je s pomočjo tožbe dobila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU). Na približno 300 straneh dokumentov so večkrat omenjene obtožbe ujetnikov o skrunitvah Korana s strani vojakov in zasliševalcev.

Ujetniki sami skrunili Koran?

V četrtek je Hood zatrjeval, da je prišlo do posameznih primerov slabega ravnanja s Koranom, vendar večinoma zaradi neznanja, ker se vojaki in zasliševalci niso zavedali, da je to za muslimane tako občutljivo vprašanje. Vojaški stražarji naj bi se po nesreči dotikali svete knjige. Preiskava pa naj bi odkrila 15 primerov slabega ravnanja s Koranom s strani ujetnikov samih. Eden med njimi naj bi tako iz svete knjige trgal liste.

Palestinka z muslimansko sveto knjigo
Palestinka z muslimansko sveto knjigo FOTO: Reuters

Hood je javnost opozoril, da so v Guantanamu, ki ga je človekoljubna organizacija Amnesty International v zadnjem letnem poročilu opredelila za "gulag", zaprti nevarni ljudje, od katerih dobivajo z zasliševanjem koristne protiteroristične podatke.

Poveljnik Hood je še dejal, da so se vojaški preiskovalci srečali z ujetnikom, ki je leta 2002 sprožil govorice o metanju Korana v straniščno školjko. Ta ujetnik naj bi nato preiskovalcem priznal, da dejanja ni videl, ampak je zanj slišal od drugih. Prav tako naj bi povedal, da ni bil nikoli tepen ali kakorkoli zlorabljan, ampak da je slišal, da se to dogaja drugim ujetnikom.


V Kašmirju protest proti skrunjenju korana

V Kašmirju se zgražajo nad dogajanjem v Guantanamu (Foto: Reuters)
V Kašmirju se zgražajo nad dogajanjem v Guantanamu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V indijskem delu Kašmirja je potekal 24-urni protest zaradi domnevnega skrunjenja korana v Guantanamu. Šole, trgovine, banke, podjetja in večina vladnih ustanov je bilo zaprtih, promet v Šrinagarju, poletni prestolnici edine indijske zvezne države z večinskim muslimanskim prebivalstvom, pa je bilo bolj redek kot običajno.

Protest je bil organiziran na poziv vodje skrajnega krila največje separatistične zveze v Kašmirju, Hurijat. Protestniki so v Šrinagarju zažgali ameriško zastavo in izvod ameriške ustave.