Tujina

'Jasno je, da je sistem odpovedal'

Washington, 14. 05. 2010 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik je priznal, da je pomanjkanje učinkovitega nadzora prispevalo k eksploziji naftne ploščadi v Mehiškem zalivu. Ostro je kritiziral direktorje vpletenih podjetij.

Naftno ploščad Deepwater Horizon je 20. aprila razneslo v Mehiškem zalivu, od takrat naprej pa v morje bruha po 800.000 litrov nafte na dan. Podjetje BP je danes nadaljevalo prizadevanja za zamašitev luknje. V cev, iz katere izteka nafta, skušajo vstaviti manjšo cev in danes naj bi videli, ali jim bo s tem uspelo ustaviti iztekanje.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes napovedal, da bo naredil konec udobnemu razmerju med naftnimi podjetji in zveznimi regulatorji ter priznal, da je pomanjkanje učinkovitega nadzora prispevalo k eksploziji naftne ploščadi podjetja BP v Mehiškem zalivu, poročajo tuji mediji.

Obama je dejal, da so regulatorji v preteklosti in tudi v času njegove administracije potrjevali načrte za izkoriščanje nafte le na podlagi obljub podjetij, da bodo spoštovala varnostne standarde. "Od sedaj naprej velja pravilo zaupaj, vendar potrdi," je dejal Obama. Po Obamovih besedah je jasno, da je sistem odpovedal, predsednik pa pričakuje, da bo preiskava pokazala, kaj natančno se je zgodilo.

Obama kritiziral direktorje vpletenih podjetij

Naftni madež
Naftni madež FOTO: Reuters

Obama je povedal, da deli jezo prebivalcev ob Mehiškem zalivu zaradi izliva, ki zahtevajo od vlade in drugih neomajne napore za omejitev uničenja gospodarstva in življenja. Napovedal je, da bo BP držal za besedo glede napovedi poravnave škode, obenem pa je kritiziral direktorje vpletenih podjetij zaradi prelaganja krivde drug na drugega.

Direktorji so se pred kongresom medsebojno obtoževali

Vodilni v podjetjih BP America, ki je lastnik naftne vrtine in najemnik uničene naftne ploščadi, lastnika ploščadi Transocean in Halliburtona, ki je na njej izvajal dela, so se pred dnevi v kongresu medsebojno obtoževali, kdo je kriv za nesrečo. Obama je to označil za smešno predstavo. Čeprav razume, da gre za pravna in finančna vprašanja, pa je krivde dovolj, da jo prevzamejo vsi, vključno z zvezno vlado.

Kaj se bo zgodilo z madežem, če udari orkan?

Čiščenje naftnega madeža v Mehiškem zalivu
Čiščenje naftnega madeža v Mehiškem zalivu FOTO: Reuters

Kot poroča ameriški ABC 7, obstaja možnost, da bi zadosti velik orkan del nafte nosil s sabo v zraku. "V najhujšem primeru bi velik vulkan v mehiškem zalivu lahko privzdignil del nafte in jo tako prenesel s padavinami,“ je dejal vremenoslovec Bob Harrigan.

A malo je znanega o tem, kako bi nafta vplivala na moč orkana. Orkanske nevihte poganja topla voda na površini in noben obstoječi model ne predvideva vloge plasti nafte na morju. A tudi če bi orkan udaril, znanstveniki pravijo, da bi nafto v zraku nevihta "sprala“. Po poročanju ameriških medijev obstaja 44-odstotna možnost, da bo v naslednjih mesecih čez Mehiški zaliv šel orkan. To oceno so naredili raziskovalci na koloradski državni univerzi, ki vsako leto napovejo, kje bodo nastajali orkani in kako se bodo premikali.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jezek_SS_036
14. 05. 2010 21.19
Jezek_SS_036
14. 05. 2010 21.18
Prazne besede enga zgublenga črnca in to tistim istim osebam, ki so spravle na položaj predsednika !
skydrol7
14. 05. 2010 20.17
@ SloveniaSux O>JOJ>O JOJ nazaj v solo !
skydrol7
14. 05. 2010 20.12
upam da jim bo zdaj uspelo........in prepovedati vsako vrtanje z morskega dna
rageinblack
14. 05. 2010 19.22
sloveijaSux: "in neznaš PRAVOPIS,ki ga bol obvlada otrok v šoli" ... to si pa zadel v nulo!!!
SloveniaSux
14. 05. 2010 16.51
Kaj pa,če bi se potrudl pa vmaknll to nafto? Neeee,kr škoda keša,ki bo pa naravna katastrofa je fse oki,zrad takeh ljude grejo svet bogve kam,mislim helou,knok knok,neki bi treba naredit p.s.je kr fajn za novinarja it,keš služš,pa nč ne delaš in neznaš PRAVOPIS,ki ga bol obvlada otrok v šoli ¤
Mr.Chuck
14. 05. 2010 15.38
ka v sloveniji bo tut zapadla da postavim sode pod žlebe
Nejc Novak 1
14. 05. 2010 15.35
Samo da bo nafto prineslo k nam v slovenijo Lepo bomo nastavili kangle in nafta bo samo padala vse je freee
Krematorij666
14. 05. 2010 15.26
Narava bo poskrbela za pošteno porazdelitev bogastva. Sedaj lahko pričakujemo, da bomo namesto deževnice zbirali nafto...
Foen
14. 05. 2010 15.20
Foen
14. 05. 2010 15.19
hahahaha VULKAN!!! orkan, vulkan, tarzan,... isto ti je to...
pupika17@hotmail.com
14. 05. 2010 15.06
"V najhujšem primeru bi velik vulkan v mehiškem zalivu lahko privzdignil del nafte in jo tako prenesel s padavinami,“ je dejal vremenoslovec Bob Harrigan-LOL-VULKAN