Tujina

Kaj počnejo ZDA?

New York, 05. 12. 2005 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška državna sekretarka ni ne potrdila ne zanikala trditev, da ZDA prevažajo domnevne teroriste.

Riceova je zatrdila le, da ZDA niso prevažale teroristov v države, kjer bi jih mučili
Riceova je zatrdila le, da ZDA niso prevažale teroristov v države, kjer bi jih mučili FOTO: Reuters
Britanski časnik The Guardian je poročal, da naj bi v Evropi zabeležili več kot 300 poletov CIA, od tega 96 v Nemčiji in 80 v Veliki Britaniji. V dokumentih ameriških oblasti za nadzor letenja (FAA) sta po enkrat omenjeni tudi Francija in vojaška baza Szymany na severovzhodu Poljske, kjer naj bi CIA domnevno imela tajni zapor. V Pragi naj bi letala CIA z domnevnimi teroristi pristala 15-krat.

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je v Washingtonu pred odhodom na evropsko turnejo povedala, da ZDA niso nikoli prevažale domnevnih teroristov v države, kjer bi jih mučili. Ni pa natančno povedala, ali ZDA dejansko prevažajo osumljence terorističnih dejanj prek Evrope ali ne. Riceova je še povedala, da so podatki ameriške obveščevalne agencije (CIA) preprečili teroristične napade v Evropi in drugod.

Riceova je povedala, da ZDA ne dovoljujejo in ne tolerirajo mučenja v nobenih okoliščinah. "ZDA ne uporabljajo zračnega prostora ali letališč v nobeni državi z namenom, da bi prevažala zapornike, kadar verjamemo, da bi jih mučili," je dejala. "ZDA so popolnoma spoštovale suverenost drugih držav, ki so sodelovale pri teh zadevah," je še dodala.

Riceova je še povedala, da so podatki, ki jih je CIA dobila od "majhnega števila zelo nevarnih pripornikov" pomagali preprečiti teroristične napade in tako rešili mnogo življenj "v Evropi kot tudi v ZDA in v drugih državah". Ameriška zunanja ministrica je sicer povedala, da ZDA že dolgo sodelujejo pri prevažanju terorističnih osumljencev iz države v državo.

''ZDA bodo uporabile vsa sredstva v boju proti teroristom''

V prvem odzivu na poročila o skrivnih zaporih in preletih letal CIA v Evropi je Riceova še povedala, da bodo ZDA "uporabile vsa zakonita sredstva za zmago nad temi teroristi". Ni pa povedala, ali ima CIA res skrivne zapore v evropskih državah. "Ne moremo govoriti o zadevah, ki bi ogrozile uspeh delovanja obveščevalnih služb, policije in vojaških operacij. Pričakujemo, da druge države tudi delijo takšen pogled," je dejala.

Mediji in nevladne organizacije so v začetku novembra poročali, da naj bi CIA pri prevozu terorističnih osumljencev uporabljala evropska letališča. Prav tako naj bi imela v nekaterih evropskih državah skrivne zapore za zasliševanje terorističnih osumljencev.