Tujina

Juščenko za enotnost

Kijev, 24. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ukrajinski opozicijski predsedniški kandidat Viktor Juščenko je izjavil, da bo njegova prednostna naloga, če bo izvoljen, odpraviti razkol v ukrajinski družbi.

Juščenko je obljubil enotno Ukrajino (foto: Reuters)
Juščenko je obljubil enotno Ukrajino (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Viktor Juščenko, ki uživa podporo predvsem v zahodnem delu države, je na novinarski konferenci v Kijevu poudaril, da je razkol med vzhodom in zahodom države povsem umeten in oblast pod vodstvom odhajajočega predsednika Leonida Kučme obtožil, da ji ni uspelo vzpostaviti dialoga med pretežno ruralnim zahodom države in močno industrializiranim vzhodom. Dejal je, da bo njegov cilj v naslednjih dveh letih premostiti te ovire, vendar bo, kot je poudaril, potrebno veliko truda, da bi "ljudi spet posedli za isto mizo".

Juščenko je prav tako opozoril pred možnostjo razveljavitve nedeljskega ponovljenega drugega kroga volitev, na kar se po njegovem pripravljajo oblasti. Kot je dejal, bi lahko volitve razveljavili zaradi pritožbe, ki jo je zaradi sprememb volilne zakonodaje na ustavno sodišče vložila skupina provladnih poslancev. "To je eden od načrtov, s katerim želijo sabotirati volitve," je poudaril in dodal, da oblasti izvajajo izjemen pritisk na ustavno sodišče, da bi jim načrt uspel.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so varnostne sile pripravljene na zagotavljanje varnosti in reda na nedeljskem ponovljenem drugem krogu volitev. Notranji minister Vasil Žuk je oba kandidata pozval, naj brzdata svoje privržence. "Vodje kampanje obeh kandidatov pozivam, naj brzdajo svoje privržence in naj jim preprečijo kršenje javnega reda," je dejal.

Proti 'tujim' gospodarjem

Kljub pozivom k redu in miru se je v regiji Doneck na vzhodu države, ki v predsedniški tekmi podpira proruskega premiera Viktorja Janukoviča, pa so pripravili zborovanje v podporo svojemu kandidatu, ki se ga je udeležilo kakih 160.000 delavcev iz 90 podjetij v tej regiji, predvsem tovarn in rudnikov.

V Kijevu se je zbralo kakih 5000 privržencev Janukoviča. 'Smo proti zvezi Nato in Evropski uniji. Smo za zvezo Ukrajine z Rusijo in Belorusijo,' je bilo moč prebrati na transparentih.

Janukovič je sicer Ukrajince pozval, naj glasujejo proti "tujim gospodarjem". "Tudi če bi bili tuji gospodarji dobri, smo mi gospodarji na svojem in nikomur ne bomo dovolili, da nam ukazuje, kako naj živimo," je dejal Janukovič v govoru pred približno 5000 privrženci v Kijevu.

Kdaj spremembe volilne zakonodaje?

Ukrajinsko ustavno sodišče je začelo odločati o ustavnosti sprememb volilne zakonodaje, ki jih je nedavno sprejel parlament. Če jih razglasilo za neustavne, bi lahko v državi znova izbruhnila politična kriza. Kdaj bo sodišče sprejelo odločitev, ni znano.

Kučma bo nagovoril narod

Državljane bo nocoj nagovoril predsednik Kučma. Govor bo ob 21. uri po krajevnem času prenašala ukrajinska državna televizija. Kučma je imel podobna govora tudi pred prvim krogom 31. oktobra in drugim krogom 21. novembra, ki je bil nato razveljavljen.

Ruski patriarh Aleksej II. pa je ukrajinske politike pozval, naj žrtvujejo svoje ambicije v dobro države in naj se odrečejo uporabi sile.

Tajna služba zanika zastrupitev

Viktor Juščenko - pred in po zastrupitvi (foto: Reuters)
Viktor Juščenko - pred in po zastrupitvi (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ukrajinska tajna služba SBU je zanikala, da bi bila kakorkoli vpletena v zastrupitev Juščenka z dioksinom. Kot je znano se je Juščenko, ki se je v začetku septembra udeležil slovesne večerje, ki jo je pripravila SBU.

"SBU ni povezana s poslabšanjem zdravstvenega stanja predsedniškega kandidata Viktorja Juščenka. SBU nima nobenih uradnih dokumentov, v katerih bi bila navedena kraj ali datum morebitne Juščenkove zastrupitve" trdijo v obveščevalni službi.

Nedavne analize vzorcev krvi so sicer razkrile, da je raven strupa dioksin v krvi Juščenka več kot 6000-krat višja od normalne. Kot je pojasnil Abraham Brouwer, profesor toksikologije na univerzi v Amsterdamu, gre za drugo najvišjo zabeleženo koncentracijo tega strupa v vsej človeški zgodovini.

Strokovnjaki sicer verjamejo, da je Juščenko, katerega obraz je trenutno prekrit z brazgotinami in izmaličen, verjetno že prestal najhujše posledice zastrupitve in bo postopoma popolnoma okreval.

Juščenko je po tem izjavil, da je bil dioksin, s katerim je bil zastrupljen, v Ukrajino prinesen iz tujine. "Obstaja veliko posrednih in neposrednih dokazov, ki dokazujejo, kako se je strup znašel v Ukrajini," je dejal, drugih podrobnosti pa ni povedal. Juščenko sicer ni želel komentirati ugibanj o morebitni vpletenosti ruskih tajnih služb v njegovo zastrupitev.

Putin zanikal vmešavanje v notranje zadeve nekdanjih sovjetskih republik

Putinova odločna podpora ukrajinskemu premieru Viktorju Janukoviču je prispevala k napetostim v odnosu Moskve z Zahodom (foto: Reuters)
Putinova odločna podpora ukrajinskemu premieru Viktorju Janukoviču je prispevala k napetostim v odnosu Moskve z Zahodom (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je zanikal, da bi se Rusija vmešavala v notranje razmere nekdanjih sovjetskih republik, za razliko od njenih partneric, ki to aktivno počnejo. Katere so te države, Putin ni navedel. Putinove besede naj bi se nanašale na spor med Rusijo in Zahodom glede spornih predsedniških volitev v Ukrajini, katerih ponovljeni drugi krog bo potekal v nedeljo.

"Nismo se zatekli k skrivnim metodam za zaščito lastnih interesov," je dejal ruski predsednik in pojasnil, da je za Rusijo veliko pomembnejše, da ima dobre odnose s prebivalci nekdanjih sovjetskih republik.