Tujina

Juščenko tudi uradno zmagal

Kijev/Moskva/Berlin, 28. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Po prvih uradnih rezultatih je na predsedniških volitvah v Ukrajini s skoraj 52 odstotki glasov zmagal opozicijski kandidat Viktor Juščenko.

Po preštetih vseh glasovih je na ponovljenih volitvah v Ukrajini zmagal opozicijski kandidat Viktor Juščenko z 51,99 odstotka glasov. Premier Viktor Janukovič je dobil 44,19 odstotka glasov. Juščenko je tako dobil približno 2,3 milijona glasov več kot Janukovič. Prve uradne rezultate mora potrditi še centralna volilna komisija.

Juščenko je že v ponedeljek razglasil zmago (Foto: Reuters)
Juščenko je že v ponedeljek razglasil zmago (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Juščenko pozval k blokadi poslopja vlade

Juščenko je več deset tisoč privržencev v Kijevu pozval k blokadi sedeža vlade, kjer je njegov tekmec na volitvah, Janukovič za sredo sklical sejo vlade. "Pozivam vas k blokadi poslopja vlade. V kateri državi na svetu bi lahko razpuščena vlada dejala, da noče oditi," je dejal Juščenko pred zbranimi privrženci na Trgu neodvisnosti v Kijevu. "Ta nezakonita vlada se ne more sestati," je dejal.

Juščenko, ki je v ponedeljek že razglasil zmago, je pred tem obsodil "propagando Rusije" med predvolilno kampanjo. V pogovoru za ruski dnevnik Izvestja je tudi znova napovedal, da bo kot predsednik najprej obiskal Moskvo.

Janukovič za Rusijo in proti ZDA

Poraženec ponovljenega drugega kroga volitev premier Janukovič pa je ZDA očital sistematično vmešavanje v volitve. Kot je pojasnil, je Washington načrtno izvajal pritisk, da bi dosegel izvolitev Juščenka na položaj. Podporo Rusije pri njegovi kampanji pa je Janukovič označil kot spontano in ne vnaprej pripravljeno.

Janukovič je prav tako napovedal, da bo zaradi številnih poneverb, zahteval razveljavitev volilnih rezultatov in ponovno štetje glasov. Sporočil je še, da zaradi sistematičnih nepravilnosti, kršenja ustave in človekovih pravic poraza nikoli ne bo priznal.

Janukovič zatrjuje, da se ne bo predal (Foto: Reuters)
Janukovič zatrjuje, da se ne bo predal (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Svet Evrope je poraženega predsedniškega kandidata Janukoviča pozval, naj sprejme poraz. "Pozivam vse strani, naj sprejmejo izid nedeljskih volitev in se vzdržijo retorike, ki bi razpihovala težnje po razdelitvi države," je dejal generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis in dodal, da je bila volja Ukrajincev jasno izražena ter da bi se s tem morala končati kriza v tej državi članici SE.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo pa se je zahvalilo mednarodni skupnosti, ki je omogočila demokratične in transparentne volitve.

Rusija dvomi v objektivnost opazovalcev OVSE

Rusko zunanje ministrstvo je izrazilo dvom v objektivnost opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki so nadzirali potek volitev v Ukrajini, pa tudi v Uzbekistanu. To je tudi prvi odziv Moskve na ponovljeni drugi krog predsedniških volitev v Ukrajini. "Zaradi razhajanj v ocenah OVSE in opazovalcev Skupnosti neodvisnih držav glede volitev v Ukrajini in Uzbekistanu smo se prisiljeni vprašati o stopnji objektivnosti mednarodnega monitoringa volilnega procesa," je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni predstavnik ministrstva Aleksander Jakovenko.

Čestitke zmagovalcu

Medtem je za zmago na volitvah čestital nemški kancler Gerhard Schröder, ki je Juščenku v telegramu zaželel "uspeh in srečo". "To je obenem tudi zmaga pogumnih državljanov vaše države, ki so neomajno zahtevali svobodne in poštene volitve," je zmago kandidata ukrajinske opozicije v telegramu označil Schröder.

'Ukrajina je pred velikimi izzivi, potrebno je ponovno zagnati gospodarske in politične reforme', je dejal Fischer.
'Ukrajina je pred velikimi izzivi, potrebno je ponovno zagnati gospodarske in politične reforme', je dejal Fischer. FOTO: Reuters

Nemški zunanji minister Joschka Fischer pa je pozval k prizadevanjem, da bi ponovno združili zaradi političnih razprtij globoko razdeljeno Ukrajino. "Po ostrih sporih med volilno kampanjo je sedaj pomembna sprava," je izjavil.

Ruski obrambni minister Sergej Ivanov je izjavil, da se v ruskih odnosih z Ukrajino ne bo nič spremenilo. "Ne gre za to, ali bo na oblasti ta ali oni politik, gre za temeljne interese naših narodov," je bistvo odnosov med obema državama pojasnil Ivanov.

V telefonskem pogovoru je Juščenku za volilno zmago čestital tudi litovski predsednik Valdas Adamkus.

Je minister naredil samomor?

Ukrajinski minister za promet Georgij Kirpa, ki so ga našli mrtvega v njegovi počitniški hišici, naj bi naredil samomor.

Umrli minister za promet Georgij Kirpa
Umrli minister za promet Georgij Kirpa FOTO: Reuters

Ministra Georgija Kirpo so našli dan po ukrajinskih predsedniških volitvah, že nekaj dni prej pa so ga pogrešali. Imel je strelno rano, zraven njega pa so našli pištolo. Kot so sporočili z generalnega tožilstva, je bil minister ustreljen v glavo. Ukrajinsko generalno tožilstvo je že začelo s preiskavo dogodka.

Kirpa je veljal za enega najobetavnejših politikov v vladi premiera Viktorja Janukoviča. Slednjega je tudi javno podpiral kot kandidata na nedeljskem ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev. Kirpa in Janukovič pa sta se v zadnjem času sprla, saj je premier ministru za očital, da se bolj nagiba na "oranžno" stran opozicije in njenega kandidata Viktorja Juščenka, ki je po začasnih podatkih zmagal na volitvah. 58-letni Kirpa je bil generalni direktor ukrajinskih železnic od avgusta 2001 do julija 2002, ko je bil imenovan za ministra za promet.

SORODNI ČLANKI