Tujina

Juščenko na evropski turneji

Bruselj, 24. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novi ukrajinski predsednik Juščenko je začel s prvo turnejo, najprej pa se je srečal z ruskim predsednikom Putinom.

Juščenko bo nagovoril tudi evropske poslance
Juščenko bo nagovoril tudi evropske poslance FOTO: Reuters

Viktor Juščenko je turnejo začel z obiskom v Moskvi, jutri pa bo v Strasbourgu obiskal Svet Evrope. Iz Evropskega parlamenta so sicer sporočili, da bo Viktor Juščenko v četrtek zjutraj nagovoril tudi evropske poslance v okviru dvodnevnega plenarnega zasedanja. S predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom pa se bo Juščenko sestal šele 10. februarja. "Iz Kijeva dobivamo mešane informacije in po naših podatkih Juščenkov četrtkov obisk v Bruslju še ni potrjen. Zato lahko povemo le, da je potrjeno srečanje Barroso-Juščenko 10. februarja," je dejala tiskovna predstavnica komisarke za zunanje odnose Benite Ferrero Waldner, Emma Udwin.

Udwinova je sicer tudi napovedala, da bo komisarka skupaj z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Javierjem Solano še ta teden članicam poslala sveženj predlogov za poglobitev odnosov z Ukrajino. Na ta način naj bi bilo še nadgrajeno sodelovanje, ki ga je komisija že predvidela v akcijskem načrtu v okviru evropske sosedske politike, o katerem bodo čez teden dni razpravljali zunanji ministri EU.

Zaprisega novega ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka (Foto: Reuters)
Zaprisega novega ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V Evropskem parlamentu je imel Juščenko ves čas tako imenovane oranžne revolucije, s katero so Ukrajinci na miren način dosegli ponovitev drugega kroga predsedniških volitev in njihovo demokratično izvedbo, veliko podporo. Parlament je na volitve poslal opazovalce in je njihov demokratični razplet pozdravil. Ukrajina ima v parlamentu podporo tudi pri ambicijah postati članica EU, do česar so Evropska komisija in države članice precej bolj zadržane in bi za zdaj odnose s to svojo veliko sosedo precej raje razvijale v okviru nove evropske sosedske politike.

Rusija ostaja strateška partnerica Ukrajine

Ukrajinski in ruski predsednik Viktor Juščenko in Vladimir Putin (Foto: Reuters)
Ukrajinski in ruski predsednik Viktor Juščenko in Vladimir Putin (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Juščenko je ob srečanju z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v Moskvi dejal, da bo Rusija ostala strateška partnerica Ukrajine. Putin pa je dejstvo, da je Rusija prva država, ki jo je Juščenko obiskal kot ukrajinski predsednik, označil kot zelo dober znak. "Zadovoljni smo, da se je težko politično obdobje v Ukrajini končalo in da je nova vlada že na položaju," je dejal Putin. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bodo rusko-ukrajinski odnosi še naprej razvijali.

Predsednika sta izpostavila tudi potrebo za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Putin je napovedal, da nameravata državi v bližnji prihodnosti podpisati sporazum o prostem gibanju delovne sile, blaga in kapitala, s katerim bosta rusko in ukrajinsko gospodarstvo postala bolj konkurenčna. Poudaril je, da bi morala Moskva in Kijev sodelovati na številnih področjih, ne le na področju energetike.

Timošenkova predlagana za premierko

Julija Timošenko
Julija Timošenko FOTO: Reuters

Viktor Juščenko je danes za predsednico vlade imenoval svojo tesno zaveznico in eno od voditeljic "oranžne revolucije" Julijo Timošenko. "Timošenkova je bila imenovana za začasno predsednico vlade. Naloge bo opravljala začasno, dokler njene kandidature ne bo obravnaval parlament," so sporočili iz Juščenkovega urada.

V skladu z ukrajinsko ustavo predsednik svojega kandidata za položaj premiera predstavi parlamentu, ki mora nato njegovo imenovanje potrditi.

44-letna energična poslanka Julija Timošenko vodi desnosredinsko koalicijo, ki je imenovana po njej - Blok Julija Timošenko. Za karizmatično političarko, po izobrazbi ekonomistko, velja, da zagovarja precej skrajna stališča. Je zelo priljubljena na nacionalističnem zahodu, na proruskem vzhodu pa ne.

Od decembra 1999 do januarja 2001 je bila namestnica premiera v vladi Viktorja Juščenka. Obtožena je bila, da je v tem obdobju močno obogatela, zato so bile proti njej vložene številne ovadbe, leta 2001 pa je bila celo za kratek čas priprta.

Njenega imenovanja se v Rusiji verjetno ne bodo preveč razveselili, saj so tam proti njej uvedli preiskavo zaradi korupcije. Timošenkova je v zadnjih tednih nekoliko omehčala svoje stališče do Rusije in dala več intervjujev za ruske medije.

Juščenko je sicer poleg Timošenkove imenoval še vodjo sveta za nacionalno varnost in državnega sekretarja v sekretariatu predsednika, novem organu, ki je bil ustanovljen namesto uprave predsednika. Na položaja sta bila imenovana Pjotr Porošenko in Aleksander Zinčenko.

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20