Tujina

Juščenko še ni prisegel

Kijev/Dunaj, 11. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Janukovič je na vrhovnem sodišču izpodbijal končne rezultate volitev, zaradi česar Juščenko ponovno ni mogel zapriseči kot uradni predsednik.

Privrženec zmagovalca volitev Juščenka (foto: Reuters)
Privrženec zmagovalca volitev Juščenka (foto: Reuters) FOTO: Reuters

V ponedeljek pozno zvečer je volilna komisija po več kot dveh tednih po volitvah dosedanjega voditelja opozicije Viktorja Juščenka tudi uradno razglasila za zmagovalca volitev. Preden bo Juščenko lahko zaprisegel, morajo biti uradni rezultati volitev objavljeni vsaj v dveh ukrajinskih časopisih. Urednika dveh časopisov Holos Ukrainy in Uryadovy Kurier sta povedala, da rezultatov še ne bodo objavili, saj naj bi vrhovno sodišče odredilo, naj z objavo še počakajo. Po podatkih osrednje volilne komisije je Juščenko na volitvah 26. decembra sicer dobil 51,99 odstotkov glasov, Janukovič pa 44,2 odstotka glasov.

Kot je znano, je poraženec Viktor Janukovič po objavi rezultatov na vrhovno sodišče vložil številne pritožbe, sodišče pa je večino zaradi nepravilne oblike zavrnilo. Vodja Janukovičeve volilne kampanje Taras Čornovil pa je napovedal, da bodo izkoristili vse obstoječe pravne poti, zato izpodbijajo tudi končne rezultate. Za izpodbijanje končnih rezultatov je po ukrajinskem zakonu predviden časovni rok petih dni.

Čestitke za zmagovalca

Generalni sekretar Ovse v Evropi Jan Kubiš je čestital Juščenku za zmago na nedavnih predsedniških volitvah v Ukrajini in ga hkrati pohvalil zmagovalca volitev za odgovornost in zavezanost demokratičnim vrednotam.

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je Juščenku poslal čestitko. Kot je v pismu zmagovalcu volitev zapisal Solana, volilni izidi zmagovalcu predsedniških volitev dajejo močan mandat za uresničitev velikih pričakovanj Ukrajincev. Čeprav so bile regionalne razlike v glasovanju velike, je name naredilo vtis, kako ste vi in vaša ekipa začeli upoštevati potrebe vseh regij Ukrajine, je poudaril Solana. Poudaril je še, da je Ukrajina ključni partner Evropske unije in da se veseli tesnega sodelovanja z Juščenkom za poglobitev dvostranskih odnosov.

Predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Boris Grizlov je medtem povedal, da bo Rusija spoštovala izbiro Ukrajincev pri volitvah novega predsednika. "Potem ko bo predsednik zaprisegel, bo Rusija nedvomno čestitala zmagovalcu političnega maratona in naredila vse korake, ki jih terja diplomatska praksa," je dejal predsednik ruske dume, ki je tudi opozoril, da so ruski opazovalci na ponovljenem drugem krogu volitev 26. decembra zabeležili vrsto nepravilnosti, vendar pa jih je ukrajinska volilna komisija označila za "ne dovolj pomembne za ukrepanje".

Juščenku so za zmago čestitali tudi slovenski zunanji minister in predsedujoči Ovse Dimitrij Rupel in predsednika Azerbajdžana in Makedonije, Ilham Alijev in Branko Crvenkovski.

SORODNI ČLANKI