Tujina

Juščenko bo prisegel v nedeljo

Kijev, 20. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik v odhodu Kučma in ruski predsednik Putin sta čestitala Juščenku za zmago na predsedniških volitvah v Ukrajini.

Juščenko bo slovesno zaprisegel v nedeljo, na položaju pa bo nasledil Kučmo, ki je bil na oblasti deset let.

Vodja ukrajinske opozicije Viktor Juščenko je nesporni zmagovalec predsedniških volitev v državi. Vrhovno sodišče v Kijevu je zavrnilo še zadnjo pritožbo Juščenkovega tekmeca Viktorja Janukoviča, ki je izpodbijal rezultate ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev 26. decembra. Predsednik sodnega senata Anatolij Jarema je razsodbo sodišča sporočil ob 3. uri v četrtek zjutraj po lokalnem času. "Ta odločitev je končna in nanjo se nihče ne more pritožiti," je dejal Jarema.

Z odločitvijo sodišča se je za globoko razdeljeno Ukrajino končal dva meseca in pol dolg volilni maraton s tremi volitvami in večtedenskimi množičnimi protesti. Juščenkovi privrženci so že napovedali, da bodo slavnostno zaprisego, ki se je bodo udeležili tudi voditelji G8, spremenili v nacionalno praznovanje.

Juščenko ali Janukovič

Predsednik sodnega senata Anatolij Jarema je Juščenku dal zeleno luč
Predsednik sodnega senata Anatolij Jarema je Juščenku dal zeleno luč FOTO: Reuters

V prvem krogu predsedniških volitev 30. oktobra se je Juščenko uvrstil tik pred takratnim ukrajinskim premierom Janukovičem, ki ga je podpiral dosedanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma. Na drugem krogu 21. novembra je Janukovič zaradi volilnih poneverb zmagal in so ga uradno razglasili za zmagovalca volitev. Na protestih proti volilnemu rezultatu se je v Kijevu zbralo več sto tisoč ljudi. Vrhovno sodišče je razveljavilo rezultate in za 26. december razpisalo ponovljen drugi krog predsedniških volitev, na katerih je z osem odstotkov prednosti zmagal Juščenko, ki je obljubil, da bo Ukrajino približal Evropi.

SORODNI ČLANKI