Tujina

Odstopil, ker je vedel za žrtve

Berlin, 27. 11. 2009 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav je vztrajno zatrjeval, da v zračnem napadu v Afganistanu ni bilo civilnih žrtev, je zdaj priznal, da je za žrtve vedel. Takratni nemški obrambni minister in zdaj minister za delo je zato ponudil odstop.

Nemški minister za delo Franz Josef Jung je kanclerki Angeli Merkel danes ponudil svoj odstop zaradi kritik na svoje delo obrambnega ministra, ko se je zgodil incident v Afganistanu.

Franz Josef Jung
Franz Josef Jung FOTO: Reuters

Jung je bil obrambni minister, ko so nemške zračne sile septembra izvedle napad v mestu Kunduz. Afganistanska vlada je takrat sporočila, da je umrlo 69 talibanskih upornikov in 30 civilistov.

Jung, ki je prejšnji mesec zapustil obrambno in se preselil na ministrstvo za delo, pa je nenehno zanikal, da bi v napadu umrli civilisti, kar je okrepilo nasprotovanje nemški prisotnosti v Afganistanu.

Včeraj je Jung v parlamentu priznal, da je že več tednov vedel za vojaška poročila, v katerih so bili zapisi o civilnih žrtvah. Vendar je povedal, da ni vedel vsega, saj so njihovo vsebino posredovali Natu.

Nemški časopisi so Junga obsodili, nekateri pišejo celo o prvi veliki krizi nove administracije Angele Merkel le mesec potem, ko je prevzela oblast. Parlament bi lahko o zračnem napadu ukazal preiskavo.

Kanclerko odstop 'šokiral'

Merklova je danes že sporočila, da bo Junga na položaju ministra za delo in socialo nasledila 51-letna Ursula von der Leyen (CDU), ki je pred tem vodila ministrstvo za družino. Na čelu slednjega bo von der Leynovo nasledila 32-letna Kristina Köhler (CDU).

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Ulrich Wilhelm je na redni novinarski konferenci danes sicer sporočil, da je Jungov odstop Merklovo "šokiral". Merklova je Jungu kljub vsem očitkom izrazila spoštovanje.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
27. 11. 2009 17.54
bi bil lahko za SVETEL vzgled slovenski politikantski sodrgi! npr. kakšnemu Kahlu, ali Križanemu!
NENORMALEN
27. 11. 2009 15.29
kam bo pa zdej šel; verjetno na bruseljski parket, ko naš potočnik...
malipandit@email.si
27. 11. 2009 15.15
Najprej ubija nedolzne ljudi, potem laze da to ni res ko pa ga dobijo pa ponudi odstop. Ni vreden da bi mi metlo zaupali ne pa ministerski stol. Za smrt nedolznih pa mora odgovarjati z lastnim zivljenjem, ne pa z zamenjavo ministerskega stolcka za drugega.