Tujina

Jordan se je izognil kazni

Washington, 29. 08. 2007 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška vojaška porota v Marylandu je Stevena Jordana oprostila obtožnice v zvezi z zlorabami iraških ujetnikov v zaporu Abu Graib.

Podpolkovnik Steven Jordan je bil oproščen vseh treh točk obtožbe, spoznan je bil le za krivega obtožb, da je kljub nasprotnemu ukazu govoril o preiskavi, ko je ta še potekala. Poleg Jordana se je kazni za zlorabe izognil še en častnik ameriške vojske, medtem ko je enajst navadnih vojakov dobilo zaporne kazni.

51-letni Jordan je po odločitvi porote, ki bo o kazni odločala v sredo, dejal, da so ga fotografije zlorab v Abu Graibu hudo šokirale. Priznal je vse svoje napake, čeprav ga porota zanje ni spoznala za krivega. Sedaj mu grozi največ do pet let zapora, vendar bo dobil manj. Obramba je poklicala več kot deset prič, med njimi visoke častnike in navadne vojake, ki so opisovale njegov trden in pošten značaj. Odvetniki so prav tako trdili, da ni bil odgovoren za urjenje in postopke zasliševalcev, saj naj bi bil le neke vrste tehnični direktor v pisarni.

Večini le ukor

51-letni Jordan je po odločitvi porote, ki bo o kazni odločala v sredo, dejal, da so ga fotografije zlorab v Abu Graibu hudo šokirale.
51-letni Jordan je po odločitvi porote, ki bo o kazni odločala v sredo, dejal, da so ga fotografije zlorab v Abu Graibu hudo šokirale. FOTO: Reuters

Sodišče ga je v torek oprostilo obtožb okrutnosti in zlorabe ujetnikov, odstopa od dolžnosti, ker ni ustrezno izuril in nadziral vojakov pod svojim poveljstvom ter ker je dovolil prisotnost službenega psa pri zasliševanju brez odobritve nadrejenih. Kriv pa je bil le tega, da je kljub drugačnemu ukazu govoril o preiskavi, ki je trajala tri leta in pol.

Fotografije z zlorabami Iračanov leta 2003 v Abu Graibu, kjer je svoje politične nasprotnike pred ameriško okupacijo okrutno mučil režim predsednikaSadama Huseina, so obkrožile ves svet in krepko prizadele ugled ameriške vojske. Razkritje zlorab je obrambnega ministra Donalda Rumsfelda skoraj odneslo s položaja, vendar so na koncu posledice nosili le navadni vojaki, ki so zlorabe izvajali. Med njimi je največjo kazen, deset let zapora dobil, desetnik Charles Graner.

Poveljnica vojaške policije v Abu Graibu, brigadirka Janice Karpinski, je dobila ukor, znižali so ji tudi čin. Poveljnik obveščevalnega oddelka v Abu Graibu, polkovnik Thomas Pappas, je prav tako dobil blažji ukor, sedaj pa je bil resnejših obtožb oproščen še podpolkovnik Jordan, ki je bil v času zlorab direktor zasliševalskega centra v Abu Graibu. Nobene kazni ni dobil general Jeffrey Miller, katerega vloga ostaja zavita v uradno skrivnost, čeprav so se zlorabe v Abu Graibu začele šele po njegovem obisku, ko je na kolege v Iraku prenesel svoje zasliševalske izkušnje iz taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.