Tujina

'Jenki, pojdi domov!'

Kijev, 14. 03. 2007 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki ZDA trdijo, da bi bil protiraketni ščit proti ruskemu arzenalu v Evropi nemočen.

Protiraketni ščit, ki ga nameravajo ZDA namestiti v Evropi, bi bil proti ogromnemu ruskemu arzenalu povsem nekoristen, je danes ob obisku v Ukrajini zatrdil vodja ameriškega programa protiraketnega ščita, generalporočnik Henry Obering. Obenem je izrazil upanje, da se bo trenutno ostro nasprotovanje Moskve načrtovani protiraketni obrambi sčasoma omililo.

ZDA v Ukrajini ne nameravajo namestiti delov svojega protiraketnega ščita
ZDA v Ukrajini ne nameravajo namestiti delov svojega protiraketnega ščita FOTO: Reuters
ZDA v Ukrajini ne nameravajo namestiti delov svojega protiraketnega ščita, utegnejo pa ukrajinska podjetja povabiti k sodelovanju pri tem projektu. Prozahodni ukrajinski predsednik Viktor Juščenko načrte ZDA sicer zagovarja, medtem ko proruski premier Viktor Janukovič svari, da bi lahko škodili odnosom Ukrajine z njeno veliko vzhodno sosedo.

Obering se mudi na dvodnevnem obisku v Ukrajini, katerega poglavitni namen je pojasniti ameriške načrte za postavitev delov protiraketnega ščita na Češkem in Poljskem. Namen ščita je sicer obramba ZDA pred morebitnim raketnim napadom Irana, vendar pa je ta projekt izzval ostre kritike v Moskvi.

"Govorimo o vsega desetih prestreznih raketah. Nasproti več sto izstrelkom in na tisoče bojnim glavam, ki jih imajo Rusi, ne bi imele nobenega učinka. Poleg tega niso niti na primernem položaju, če bi nas zares skrbele ruske rakete," je novinarjem v Kijevu zatrdil Obering.

Njegov nastop so spremljali občasni vzkliki proruskih protestnikov, kot na primer "Jenki, pojdi domov!", ki pa so jih varnostniki prisilno odstranili. "Zelo sem vesel, ko vidim, da demokracija živi," je ob tem dejal Obering, na vprašanje, ali je bil tovrstnemu nasprotovanju priča še kje drugje, pa je odgovoril: "Samo v moji lastni državi."

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
15. 03. 2007 06.12
ce je stvar neuporabna, zakaj jo postavljajo? Ce se bojijo Irana, so pa stvari postavili veliko prevec severno...