Tujina

Jemenski predsednik vse bolj osamljen, boji se puča

Sana, 22. 03. 2011 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jemenski predsednik je napovedal, da bo odstopil do konca leta, po parlamentarnih volitvah in ob napovedi, da ne bo predal oblasti vojski. Opozicija je predlog že zavrnila.

Saleh se očitno boji vojaškega puča, saj mu vse več predstavnikov vojske obrača hrbet.
Saleh se očitno boji vojaškega puča, saj mu vse več predstavnikov vojske obrača hrbet. FOTO: Reuters

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je svojim političnim nasprotnikom, ki jih je vsak dan več, ponudil svoj odstop. Vendar šele enkrat do konca tega leta, po parlamentarnih volitvah. A opozicija je njegov predlog že zavrnila.

Kot poroča Al Jazeera, je namreč Saleh podobno ponudbo dal že v začetku tega meseca, odstop po ustavnem prenosu oblasti. In že takrat so opozicijski voditelji ponudbo zavrnili. Poleg tega je Saleh znan po tem, da zna prelomiti dano besedo. Tako je že leta 2005 obljubil, da ne bo kandidiral za nov mandat, a je to vseeno storil leta 2006.

Saleh je sicer danes posvaril pred morebitnimi državnimi udari, hkrati pa dejal, da ne bo predal oblasti vojski. To je letelo na vrsto visokih vojaških predstavnikov, ki so mu v zadnjih 24 urah odpovedali podporo.

Saleh sicer izgublja podporo tudi v diplomatskih vrstah. Danes se je mnogim diplomatom, ki so že stopili na stran protestnikov, pridružil še jemenski veleposlanik v Siriji.

Predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki je v nedeljo razpustil vlado, je v zadnjih dneh hrbet obrnilo več vidnih in vplivnih zaveznikov, med njimi trije ministri, veleposlanik pri Združenih narodih, vodja državne tiskovne agencije in plemenski ter verski voditelji.

Po streljanju v petek, ki je po zadnjih podatkih zahtevalo 52 smrtnih žrtev med protivladnimi protestniki, je Saleh po državi uvedel izredno stanje, ki zmanjšuje svobodo gibanja in pravico do zbiranja, trajalo pa naj bi 30 dni.

Zahod je zaskrbljen nad nemiri, saj je Jemen pod Salehom pomemben zaveznik v borbi proti krilu Al Kaide, ki ima zatočišče v tej državi, tarča njenih operacij pa so Združene države in Savdska Arabija.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RFER
23. 03. 2011 11.10
Nazoren primer kako zelo EU in ostale države skrbi za kršenje človekovih pravic ... medtem pa narod pobijajo ko protestirajo!
Gadaffi86
22. 03. 2011 17.31
Predlagam Baraku Obami da kot dobitnik nobelove nagrade za mir odvrže še nekaj bomb na Jemen!