Tujina

Je 'nora krava' iz Kanade?

Washington, 29. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Meso prve ameriške krave obolele za BSE so razposlali v trgovine, še preden so dobili rezultate analize pristojnih laboratorijev.

Mark in David Lobel, ki predstavljata peto generacijo mesarjev in lastnikov znamenite newyorške mesnice Lobel's na Manhattanu, kažeta svoje goveje zrezke. Mark Lobel trdi, da njegov posel ob odkritju prvega primera BSE v ZDA še ni utrpel škode.
Mark in David Lobel, ki predstavljata peto generacijo mesarjev in lastnikov znamenite newyorške mesnice Lobel's na Manhattanu, kažeta svoje goveje zrezke. Mark Lobel trdi, da njegov posel ob odkritju prvega primera BSE v ZDA še ni utrpel škode. FOTO: Reuters

Preiskovalci ameriškega ministrstva za kmetijstvo menijo, da je prva in doslej edina krava v ZDA, pri kateri so 9. decembra odkrili bolezen BSE oziroma bolezen norih krav, prišla v ZDA iz Kanade, natančneje iz province Alberta, kjer so Kanadčani maja letos odkrili svoj prvi in edini primer bolezni BSE. Ameriška govedorejska industrija že občuti posledice odkritja bolezni BSE, saj je uvoz govejega mesa iz ZDA doslej prepovedalo že več, kot 20 držav, nazadnje Libanon in Jordanija.

Strokovnjaki ameriškega ministrstva za kmetijstvo so v nedeljo odpotovali na Japonsko, kjer bodo skušali oblasti prepričati, naj odstranijo prepoved uvoza, ker menda ni nobene nevarnosti. Glavni veterinar ministrstva za kmetijstvo Ron DeHaven trdi, da prepoved izvoza znanstveno ni z ničemer utemeljena, ker je tudi meso morebiti okuženih krav še vedno večinoma zdravo. Le možganov in hrbtenice menda ni priporočljivo uživati, medtem ko naj bi bili zrezki in drugo meso brez kosti povsem nenevarni. Ameriška govedorejska industrija že čuti posledice, saj so doslej izgubili že 90 odstotkov vsega izvoznega trga.

Ministrstvo za kmetijstvo je prav tako v nedeljo sporočilo, da so meso bolne krave vrste holstein iz klavnice in dveh mesnopredelovalnih tovarn razposlali v kar 8 zveznih držav (Aljaska, Havaji, Nevada, Kalifornija, Montana, Washington, Oregon, Idaho) in na teritorij Guam. Kljub trditvam odgovornih, da ni nobene nevarnosti, je ministrstvo za kmetijstvo ukazalo vzeti iz prodaje vse meso obolele krave.

Krave vrste 'holstein' s farme v Mabtonu so po potrditvi bolezni BSE v karanteni (Foto: Reuters)
Krave vrste 'holstein' s farme v Mabtonu so po potrditvi bolezni BSE v karanteni (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V kravjo politiko so se v nedeljo vmešali demokratski predsedniški kandidati. Senator iz Massachusettsa John Kerry je dejal, da bi morali v ZDA razviti nacionalni sistem nadzora nad boleznijo BSE in opraviti veliko več testiranj. Kerry je še menil, da ne razume logike, po kateri so kravo testirali, potem pa njeno meso razposlali naprej v trgovine, še preden so prišli nazaj rezultati testov. Od testiranja do rezultatov je namreč preteklo kar 13 dni, medtem pa je šlo meso v prodajo. Nekdanji guverner Vermonta Howard Dean je opozoril, da administracija predsednika Georgea Busha izbruha bolezni ne jemlje dovolj resno, kongresnik iz Missourija Dick Gephardt pa je zatrdil, da je to zato, ker Bush gleda najprej na interese govedorejske industrije, šele potem pa na javno zdravje.

Japonska meni, da je še prezgodaj za ukinitev prepovedi uvoza ameriške govedine

Japonska je le nekaj ur po objavi prvega primera bolezni norih krav v ZDA začasno prekinila uvoz ameriške govedine. Za podoben ukrep so se odločile tudi številne druge države.

Japonska, ki velja za največjo uvoznico ameriške govedine, je ameriški delegaciji na obisku v Tokiu danes dala jasno vedeti, da je še prezgodaj za ukinitev prepovedi uvoza ameriške govedine na Japonsko, ki je bila uvedena po odkritju prvega primera bolezni norih krav v ZDA minuli teden.

Ameriška delegacija pod vodstvom posebnega svetovalca ameriške ministrice za kmetijstvo Davida Hegwooda se je v Tokiu srečala s številnimi predstavniki japonskih ministrstev za zdravje, kmetijstvo in zunanje zadeve.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA