Tujina

Je Natascho ugrabila mama?

Dunaj, 16. 03. 2007 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji avstrijski sodnik, ki je preiskoval primer Kampusch, trdi, da je v ugrabitev Natasche vpletena njena mati.

Je Natascho Kampusch v kremplje ugrabitelja dala njena lastna mama?
Je Natascho Kampusch v kremplje ugrabitelja dala njena lastna mama? FOTO: POP TV

Sodišče na Dunaju je znova odprlo sodni postopek zoper mamo Natasche Kampusch, ki naj bi bila vpletena v ugrabitev hčere. Nekdanji avstrijski sodnik in politik Martin Wabl, ki je preiskoval primer deklice, namreč trdi, da je mati sodelovala pri ugrabitvi.

Dunajskemu sodišču je dejal, da je bila v ugrabitev dekleta, ki je marca leta 1998 izginila na poti v šolo, zagotovo vpletena tudi Nataschina mama Brigitta Sirny. Wabl je sodišču predstavil zgodbe devetih ljudi, ki jih je policija zasliševala v postopku preiskave, pa tudi pričevanja Kampuschevih sosedov. Ti so preiskovalcem povedali, da naj bi mama deklico zanemarjala in jo večkrat tudi pretepala.

Sobica, v kateri je Natascha preživela osem let
Sobica, v kateri je Natascha preživela osem let FOTO: Reuters

Eden glavnih Wablovih prič, Thomas Vogel, je kmalu po ugrabitvi našel material s pornografsko vsebino oziroma neprimernimi posnetki ugrabljene deklice. Nekdanji načelnik dunajske policije Max Edelbacher je ugotovil, da je imela deklica zelo žalostno otroštvo, saj naj bi jo že pred ugrabitvijo silili v spolna dejanja. Med preiskavo je našel tudi sporne fotografije male Natasche, ki naj bi jih posnela prav njena mati.

Wabl ima tudi dokaze, da se je gospa Sirny poznala z ugrabiteljem Wolfgangom Priklopilom, čeprav je ona ta podatek policiji vedno znova zanikala. Priklopil in Nataschina mama naj bi zahajala v isti bar in tam skupaj popivala. Prav tako naj bi ju skupaj videli tudi nekaj tednov pred dekličino ugrabitvijo.

Na podlagi Wablovih dokazov dunajsko sodišče zdaj znova razmišlja, da bi na novo odprli celoten primer Natasche Kampusch.

Danes 19-letnemu dekletu je po osmih letih ujetništva iz krempljev ugrabitelja uspelo pobegniti avgusta lani. Natascha je bila v Prikopilovi hiši zaprta v sobi, veliki tri krat štiri metre, tako da je bila popolnoma odmaknjena od zunanjega sveta. Po njenem pobegu je neznano kam izginil tudi ugrabitelj. Nekaj dni kasneje so ga mtrvega našli na železniških tirih, v bližini njegove hiše v predmestju Dunaja.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

user491
16. 03. 2007 21.53
sj je prou da razmisljas s svojo glavo, ampak pocasi. Mogoce pa le ni zrezirano. Ker konec koncev, toliko let je zgubila v life-u... Pustmo jo na miru - in bo vse ql.
Ramzess
16. 03. 2007 19.25
Aaaa, pa saj to je jasno že od začetka. V tej zgodbi je en kup manipulacij, ozroma, Nataša in njeni straši edini poznajo resnico, kar jim omogoča manipuliranje z javnostjo že ves čas, kar je že ves čas po malem več kot očitno. Da ne govorimo o kupu člankov v različnih revijah in filmu, s čimer si je močno 'popravavila' finančno stanje. Menda ima celo lastno stanovanje, ki pa ji najbrž ne bo veliko koristilo, saj menda še ni sposobna živeti samostojno. Že na začetku, ko je zadeva doživela velik bum v javnosti, je bilo takoj jasno, da ni vse tako kot je videti. Se spomnite Natašinega navideznega skrivanja pod ruto, zaščitniške drže do ugrabitelja, lepo zloženih stavkov, zaigrane izobraženosti (kljub temu mora opraviti po zakonu predpisano šolanje), itd., ali kako prepoznati manipulacijo, psihologijo manipulacije obvlada ni kaj. Kakorkoli že, resnica počasi prihaja na dan, kmalu bomo izvedeli kaj je res in kaj ne. Jasno tudi postaja, da bo družina Kampusch v svetu znana še s čim drugim, s čim pa presodite sami.