Tujina

Je mlečna afera končana?

Peking, 05. 10. 2008 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zadnji testi mlečnih izdelkov na Kitajskem niso pokazali sledi nevarnega melamina. Kitajsko ministrstvo bo kmetom, ki jih je afera prizadela, ponudilo denarno pomoč.

Zadnji testi mlečnih izdelkov so optimistični.
Zadnji testi mlečnih izdelkov so optimistični. FOTO: Reuters


Rezultati zadnjega testa mlečnih izdelkov na Kitajskem so pokazali, da le ti ne vsebujejo nevarnega melamina.

V 27 mestih so testirali 607 paketov mleka in ugotovili, da ne vsebujejo melamina. Gre za šesto testiranje izdelkov, odkar se je pojavil preplah zaradi vsebnosti nevarnega melamina v mlečnih izdelkih.

Kitajsko kmetijsko ministrstvo je medtem sporočilo, da bodo kmetom, ki jih je afera z melaminom močno prizadela, ponudili denarno pomoč. Na Kitajskem so sicer v povezavi z mlečnim škandalom aretirali 40 oseb, med njimi tudi dva brata, ki jima v primeru obsodbe grozi celo smrtna kazen. Preiskovalci menijo, da so osumljenci, zato da bi povišali prodajo, redčili mleko z vodo. Melamin, ki vsebuje dušik, povzroči, da je rezultat analize beljakovin z vodo razredčenega mleka enak kot za nerazredčeno mleko.

Prepoved uvoza v EU

Zaradi vsebnosti kemikalije melamin v mleku v prahu, zaradi katere je doslej na Kitajskem zbolelo 53.000 otrok, štirje pa so umrli, je Evropska komisija prepovedala uvoz izdelkov, ki vsebujejo kitajsko mleko v prahu.

Zbolelo je 53.000 otrok, štirje so umrli.
Zbolelo je 53.000 otrok, štirje so umrli. FOTO: Reuters

Sledi melamina so našli tudi v kitajskih bonbonih znamke White Rabbit na Nizozemskem. Iz prodaja so jih pred tem že umaknili tudi v Avstraliji, Belgiji in Nemčiji. Južnokorejske oblasti pa so iz prodaje umaknile šokoladne bonbone M&M in čokoladice Snickers Fun Size, ki jih proizvaja Mars, ter čokoladic Kit Kat, ki so bile uvožene iz Nestlejeve tovarne na Kitajskem. V Osaki na Japonskem pa so iz prodaje umaknili izdelek Chocolate Pillows, ki ga uvažajo s Kitajske, saj so testi pokazali vsebnost melamina.

V Sloveniji razloga za preplah ni. Kot je poudarila Lučka Žabkar iz Zdravstvenega inšpektorata RS so po pregledu 29 kitajskih restavracij in nekaj večjih trgovskih centrov po vsej Sloveniji ugotovili, da v Sloveniji nimamo živil, ki bi vsebovala mleko ali mlečne sestavine, proizvedene iz mleka kitajskega izvora. Na meji pa še vedno velja poostren nadzor.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preprostež
05. 10. 2008 15.46
To je vsa zloba komunizma, ane?