Tujina

Je Berlusconijev zakon protiustaven?

Rim, 05. 10. 2009 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijansko vrhovno sodišče bo ta teden odločalo, ali je zakon, ki tamkajšnjemu premierju Silviu Berlusconiju zagotavlja imuniteto, v nasprotju z ustavo.

Berlusconi se bo moral soočiti s številnimi obtožbami, če izgubi imuniteto. Seveda v primeru, da sodni postopki v tem času ne bodo zastarali.
Berlusconi se bo moral soočiti s številnimi obtožbami, če izgubi imuniteto. Seveda v primeru, da sodni postopki v tem času ne bodo zastarali. FOTO: Reuters

Silvio Berlusconi je namreč ob prihodu na oblast med prvimi zakoni uvedel zakon, ki njemu in poslancem v obeh domovih parlamenta zagotavlja imuniteto. To pomeni, da so vsi pravni postopki proti njemu ustavljeni, vse dokler je v funkciji predsednika države.

Trije tožilci, ki so sicer vpleteni v sodne postopke proti Berlusconiju, so na ustavno sodišče vložili zahtevo po presoji ustavnosti, saj trdijo, da zakon o imuniteti krši vrsto načel, zapisanih v ustavi. Pri tem so spomnili na načelo enakosti vseh državljanov pred zakonom.

Sodišče bi zakon lahko razveljavilo v celoti ali pa samo delno, pri čemer bi vladi pustilo precej proste roke pri sestavljanju novega revidiranega zakona o imuniteti. Seveda pa sodišče lahko tudi ovrže zahtevo po presoji ustavnosti kot neutemeljeno.

Od odločitve sodišča je tako odvisnih kar nekaj primerov. Če bo namreč sporen zakon razveljavljen, se bo Berlusconi med drugim moral zagovarjati glede obtožb, da je leta 1997 britanskemu odvetniku Davidu Millsu plačal 600.000 dolarjev, da je na nekem drugem procesu proti Berlusconiju krivo pričal. Mills je bil sicer februarja zaradi korupcije obsojen na štiri leta in šest mesecev zaporne kazni. Ob tem pa se bo italijanski premier moral soočiti tudi z obtožbami glede spornega nakupa družbe Mediaset, pa tudi glede podkupnin, ki naj bi jih ponujal senatorjem, da se pridružijo njegovemu taboru leta 2007, ko je bil še vodja opozicije.

Trenutno pa mu največ sivih las povzroča primer glede njegove družbe Fininvest. Ta mora namreč izplačati odškodnino v višini 750 milijonov evrov holdingu CIR, ki mu predseduje Berlusconijev znan nasprotnik Carlo de Benedetti. Med dolgo trajajočo pravno bitko za lastništvo nad podjetjem Mondadori, ki sta ga pred časom vodila Benedetti in Berlusconi skupaj, naj bi slednji celo podkupil sodnika.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tech
06. 10. 2009 12.28
Novi Benito Mussolini ...
profil24ur
06. 10. 2009 07.47
Mafija na oblasti..
Hrvat2
05. 10. 2009 23.42
Italija propada?? :)) Italija je 5 8PETA) Svetovna ekonomska velesila.Predseduje G8 (8 najbolj razvitih drzav na SVETU). Enourni BDP Italije je vecji od celoletnega Slovenskega! Kje pa je Slovenija? :)))
zahod.west
05. 10. 2009 18.40
nekaj pa imajo skupnega evropske sredozemske države, sodniki so vedno na strani levičarjev. in ko levica ne ve kako in kaj , ji vedno skoči na pomoč sodna veja.
cohiba.cubana
05. 10. 2009 18.36
NIC MU NE MOREJO ! ITALIJA PROPADA IN ITALJANI MU PLOSKAJO , TO ZGODBO SEM ZE VIDEL V SRBIJI ! KO SE BODO ZAVEDALI KOLIKO SLABEGA JE BERLUSCONI NAREDIL BO ZE PREPOZNO !
hopsasa7
05. 10. 2009 18.07
Od kdaj pa je Berlusconi predsednik DRŽAVE? Štupidi!!!!
kotletix
05. 10. 2009 16.47
Splošno je znano, da je Berlusconi italijanska različica Janše. Upam, da se bo Italijanom uspelo rešiti te pijavke.