Tujina

'Jastreb' v Svetovni banki

Washington, 17. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predlog za imenovanje Paula Wolfowitza za predsednika Svetovne banke, utegne sprožiti val negodovanja v mednarodni javnosti.

Paul Wolfowitz je svoj pogled na svet uspešno spremenil v uradno ameriško doktrino
Paul Wolfowitz je svoj pogled na svet uspešno spremenil v uradno ameriško doktrino FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je v sredo za novega predsednika Svetovne banke predlagal sedanjega namestnika obrambnega ministra Paula Wolfowitza. S tem je ponovno neprijetno presenetil mednarodne diplomate, kot že prej z imenovanjem Johna Boltona za veleposlanika pri ZN. Tako Bolton kot Wolfowitz namreč sodita v skupino ameriških državnih uslužbencev in politikov ter ideologov, ki se imenujejo neokonzervativci in jim je skupno nasprotovanje opredelitvi pojma multilateralizem, kot si ga razlaga večji del preostalega sveta.

Kot piše časnik Independent, ameriški predsednik že drugič v kratkem času tvega kritiko mednarodne javnosti. Tako diplomatski krogi kot strokovnjaki za razvoj so v veliki meri mnenja, da nekdanji namestnik obrambnega ministra ni dovolj sposoben za vodenje Svetovne banke, ki sicer skrbi za razvoj v svetu.

Imenovanje morajo sicer še potrditi uprava banke in države ustanoviteljice, vendar že po tradiciji obe telesi ugodijo ameriškemu predlogu in malo verjetno je, da bi se odločili drugače, piše Independent.

Paul Wolfowitz ni le 'strelovod' mednarodne javnosti zaradi njegove osrednje vloge pri pripravi na zadnjo vojno proti Iraku. Imenovanje konzervativnega ideologa brez izkušenj v mednarodnih financah utegne vznemiriti tudi najtesnejše ameriške zaveznike, Britance. Britanski premier Blair in finančni minister Brown se namreč v skupini sedmih najbolj razvitih držav in Rusije (G8) zavzemata za odpis dolgov najrevnejšim državam, čemur pa neokonzervativci nasprotujejo, še piše Independent.

Glavna naloga Svetovne banke je pomoč pri razvoju držav tretjega sveta (Foto: Reuters)
Glavna naloga Svetovne banke je pomoč pri razvoju držav tretjega sveta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Stara Evropa ni navdušena

Ekononomist Jeffrey Sachs s kolimbijske univerze in svetovalec generalnega sekretarja OZN Kofija Annana, je Wolfowitzovo nominacijo opisal kot 'presenetljivo in v veliki meri neprimerno'. "(Wolfowitz) je strokovnjak za obrambo. Je vojaški strokovnjak. To pa ni usposobljenost za vodenje Svetovne banke," je dejal Sachs.

Ameriški predsednik Bush molče priznava, da je njegova izbira sporna. Kot je dejal, se je posvetoval z nekaterimi svetovnimi voditelji, preden je javno oznanil svojo odločitev. Dodal pa je, da je Wolfowitz 'sočuten in skromen človek, ki bo dobro opravljal svoje delo'.

Podobno prijazen je bil tudi James Wolfensohn, odhajajoči predsednik Svetovne banke: "Wolfowitz je človek z visoko inteligenco, neoporečen in z izkušnjami v javnem in zasebnem sektorju ...Veselim se uspešnega prenosa."

Nemška ministrica za razvoj pa njegovega navdušenja ni delila. Meidemarie Wieczorek-Zeul je rekla da 'navdušenje stare Evrope ni zelo veliko'.

Svetovna banka je izzvzeta v pomoči pri obnovi Iraka (Foto: Reuters)
Svetovna banka je izzvzeta v pomoči pri obnovi Iraka (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


'Dobrohotna prevlada' tudi nad Svetovno banko?


Paul Wolfowitz, dolgoletni akademik in diplomat, se je vesekozi zavzemal za končanje ameriške doktrine vzdržnosti do svetovnih konfliktov in verjame, da imajo ZDA pravico do prednostnih ukrepov, kjerkoli se jim to zdi potrebno ter se zavzema za 'dobrohotno prevlado' ZDA nad svetom. Njegova vizija je postala realnost konec preteklega stoletja z invazijo na Irak in njegov pogled na mednarodno politiko je postal uradna politika Bele hiše.

ZDA doslej Svetovne banke niso vključile v proces obnove Iraka, v kar je po pisanju Independenta zagotovo vmešan tudi Wolfowitz. Zato časnik meni, da bo večina njegove nove službe temeljila na tem, da Svetovno banko 'pripelje Svetovno banko nazaj v obnovo Iraka'.

Sicer pa ima Wolfowitz izkušnje iz šestih mandatov v ameriški administraciji v Pentagonu, bil pa je tudi ameriški ambasador v Indoneziji, tako da si je pridobil nekaj izkušenj tudi z eno največjih držav v razvoju.