Tujina

'Jastreb' na čelu Svetovne banke

Washington, 31. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravni odbor Svetovne banke je za novega predsednika banke potrdil Paula Wolfowitza, znanega kot arhitekta invazije na Irak.

Paul Wolfowitz si je pridobil evropsko naklonjenost.
Paul Wolfowitz si je pridobil evropsko naklonjenost. FOTO: Reuters

Wolfowitza je na precejšnje presenečenje diplomatov sredi marca predlagal ameriški predsednik George Bush. 61-letnega nekdanjega namestnika ameriškega obrambnega sekretarja je 24 člansko vodstvo Svetovne banke potrdilo soglasno.

V kratki izjavi za javnost je Wolfowitz, ki sicer velja za neokonzervativca in 'jastreba', dejal, da bo naslednjih šest mesecev ključnih za odločitve v mednarodni razvojni politiki. Septembra bo namreč vrh ZN, posvečen zmanjšanju globalne revščine.

Dejal je tudi, da razume nujnost, da najbolj revnim državam sveta olajšajo odplačevanje dolgov, izboljšajo infrastrukturo in regionalno povezanost.

Nekdanji Pentagonov civilni uslužbenec št. 2 je bil edini kandidat za sodstvo Svetovne banke, ki jo po dogovoru vodi Američan, medtem ko Mednarodni denarni sklad ponavadi vodi Evropejec.

Skupina ameriških aktivistov za boj proti revščini je pred upravno stavbo Svetovne banke v Washingtonu demonstriralo proti 'dirki z enim konjem', kot so imenovali Wolfowitzevo kandidaturo.

Člani uprave Svetovne banke iz evropskih držav, ki so nasprotovale ameriškemu napadu na Irak, so Wolfowitza verjetno v upanju, da bo Washington podprl njihove kandidate za najvišje funkcije v svetovnih agencijah, kot je Svetovna trgovinska organizacija. Evropsko podporo si je Wolfowitz zagotovil s sredinim obiskom v Bruslju, kjer je priznal, da je kot oseba sporen, vendar je obljubil, da se bo posvetoval s članicami banke.

SORODNI ČLANKI