Tujina

Japonski uvoz ameriške govedine

Tokio, 29. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Japonska je Američanom dala jasno vedeti, da je še prezgodaj za ukinitev prepovedi uvoza ameriške govedine na Japonsko.

Japonska, ki velja za največjo uvoznico ameriške govedine, je ameriški delegaciji na obisku v Tokiu danes dala jasno vedeti, da je še prezgodaj za ukinitev prepovedi uvoza ameriške govedine na Japonsko, ki je bila uvedena po odkritju prvega primera bolezni norih krav v ZDA minuli teden.

Ameriška delegacija pod vodstvom posebnega svetovalca ameriške ministrice za kmetijstvo Davida Hegwooda se je v Tokiu srečala s številnimi predstavniki japonskih ministrstev za zdravje, kmetijstvo in zunanje zadeve.

Ameriška kmetijska ministrica Ann Veneman je minuli torek obvestila javnost, da so v klavnici zvezne države Washington našli kravo, okuženo z boleznijo BSE, ki pri ljudeh povzroča Creutzfeldt-Jakobovo bolezen, smrtonosno možgansko obolenje. Krava naj bi prišla s farme južno od mesta Yakima, ameriške oblasti pa domnevajo, da je bila uvožena iz Kanade. Japonska je le nekaj ur po objavi prvega primera bolezni norih krav v ZDA začasno prekinila uvoz ameriške govedine. Za podoben ukrep so se odločile tudi številne druge države.