Tujina

Japonska ratificirala Kjotski protokol

Tokio, 04. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonska je ratificirala Kjotski protokol o zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. Japonski premier Džuničiro Koizumi je protokol označil kot pomemben korak h krepitvi mednarodnega boja proti podnebnim spremembam.

Jutri naj bi Japonska na sedežu ZN v New Yorku predala ratifikacijske dokumente.

Džuničiro Koizumi
Džuničiro Koizumi FOTO: Reuters

"Japonska upa, da ga bodo kmalu ratificirale še druge države, da bi lahko v kratkem stopil v veljavo," je še dejal Koizumi. Pred začetkom uresničevanja mora protokol ratificirati še 39 držav.

Japonski parlament je sicer v petek dokončno sprejel zakonodajo, ki vladi omogoča ratifikacijo Kjotskega protokola o ukrepih za zmanjšanje emisije toplogrednih plinov. Kot so sporočili iz parlamenta, je zgornji dom sprejel osnutke zakonov z 229 glasovi za in enim proti, pred tem pa je podobno glasoval tudi spodnji dom japonskega parlamenta.

Japonska je odgovorna za 8,5 odstotka skupne emisije škodljivih plinov, njena ratifikacija pa je med ključnimi za uveljavitev protokola. Z njim se je Japonska zavezala, da bo za šest odstotkov zmanjšala emisije.

Protokol so sicer sestavili že leta 1997 v Kjotu na zahodu Japonske, gre pa za prvo svetovno pogodbo o zmanjševanju emisij plinov, ki povzročajo pojav tople grede. Podpisnice so se s Kjotskim protokolom zavezale, da bodo do leta 2012 za 5,2 odstotka zmanjšale raven emisij toplogrednih plinov, zabeleženih leta 1990. Da bi protokol stopil v veljavo, ga mora ratificirati 55 držav, ki proizvedejo 55 odstotkov ogljikovega dioksida v svetu. Vendar pa se to verjetno ne bo zgodilo do svetovnega vrha o trajnostnem razvoju v Johannesburgu, ki se bo začel 26. avgusta, saj ga mora ratificirati še 39 držav.

Med največjimi nasprotniki protokola so ZDA, ki so sicer odgovorne za nastanek kar 35 odstotkov vseh toplogrednih plinov. Po protokolu bi morale emisijo teh plinov zmanjšati za sedem odstotkov. Lani so tako odstopile od protokola, ki naj bi bil nepošten do ameriškega gospodarstva, in predstavile lasten načrt.

Ameriška agencija za zaščito okolja (EPA) pa je na svoji spletni strani v petek objavila poročilo o učinkih segrevanja ozračja na okolje, v katerem administracija predsednika Georgea Busha prvič doslej priznava, da je segrevanje ozračja problematično. Po ocenah EPA bodo ZDA, ki so že danes največji proizvajalec toplogrednih plinov, emisijo do leta 2020 povečale za 43 odstotkov. Poročilo je bilo objavljeno in tudi poslano na sedež Združenih narodov v New York v času, ko so predstavniki EU simbolično ratificirali Kjotski protokol o zmanjševanju emisij toplogrednih plinov.