Tujina

Janukovič preložil pritožbo

Kijev, 12. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Poraženi kandidat za ukrajinskega predsednika Janukovič je preložil vlogo pritožbe zaradi volilnih izidov na ukrajinsko vrhovno sodišče.

Po načrtu naj bi to storil že danes, vendar pritožba še ni nared. Po besedah vodje Janukovičeve volilne kampanje Tarasa Čornovila je priprava pritožbe sicer že pri koncu, vložili pa ga bodo v časovnem roku, ki ga določa zakon, je še povedal Čornovil.

Viktor Janukovič
Viktor Janukovič FOTO: Reuters

Pritožba, ki so jo pomagali pripraviti švicarski pravniki, zahteva priznanje dejstva, da je nemogoče ugotoviti, koga so ljudje v Ukrajini izbrali za predsednika, saj so se med volitvami dogajale velike kršitve njihovih pravic. Janukovičeva ekipa zato predlaga nove predsedniške volitve.

Čornovil je napovedal, da bo pritožba sestavljena iz 621 zvezkov dokumentov in 240 video kaset, ki bodo dokazali volilne prevare.

Janukovičev predstavnik v osrednji volilni komisiji Nestor Sufrič je dejal, da verjamejo v ukrajinsko vrhovno sodišče. Vendar imajo po besedah Sufriča tudi druge instrumente za zaščito svojih pravic, za katere pa upajo, da jih ne bo potrebno uporabiti.

Janukovičevi zavezniki so že pred tem posvarili, da bi lahko izvedli množične proteste v Kijevu, obstaja pa tudi možnost pritožbe na Evropsko sodišče. Danes se je sicer v Janukovičevem rojstnem mestu Doneck zbralo več sto njegovih privržencev, ki so vzklikali slogane proti Juščenku.